|
14-04-2020 |
 | Catalin Vizitator |
| buna ziua, am cateva nelamuriri daca in cazul in care posibilii mostenitori(a unei case) sunt doar 2 persoane. o persoana din clasa II , in cazul de fata o nepoata de sora a bunicii. si eu , singurul nepot al bunicilor. (clasa I) e posibil ca persoana din clasa II sa ceara deschiderea/dezabaterea mostenirii ,si sa castige mostenirea in detrimentul unui mostenitor mai apropiat , daca cealalta persoana implicata nu a fost anuntata printr-o masura oficiala,de catre o entitate notariala sau juridica,iar aceasta nu si-a exprimat dorinta de a accepta sau renunta la mostenire? sau exista posibilitatea ca aceasta persoana de un grad de rudenie mai superior, sa piarda mostenirea deoarce nu a acceptat dezbaterea succesiunii in termen de un an,desi acesta nu stia de existenta inceperii unui astfel de proces asa-dar nu a putut participa si sa-si ceara mostenirea si drepturile? poate aceasta nepoata de sora sa emita vreo pretentie la mostenire fara existenta unui testament, in care unul din cei doi bunici sa o fi introdus in testament? am citit acest paragraf ''Dacă există rude din clasa I și acestea nu renunță la drepturile lor, rudele aparținând celorlalte clase nu vor veni la moștenirea legală. Tot așa, dacă există rude din clasa a II-a (și nu există descendenți deloc sau aceștia nu vor să moștenească), nu vor veni la moștenire rude din celelalte clase, mergând pe același raționament cu toate cele patru clase de moștenitori. Practic, cei din clasa a IV-a de moștenire vor primi ceva numai dacă în celelalte clase nu există moștenitori deloc sau pe aceștia nu-i interesează să primească ce li se cuvine de la defunct.'' sursa https://www.avocatne...e-se-cuvin.html in consecinta,eu nu am renuntat la drepturile mele,si nici nu stiam de ele, tocmai ce am aflat de curand. insa daca persoana dintr-un grad de rudenie de clasa II a initiat deschiderea succesiunii iar eu nu am participat la ea in termen de un an pentru ca nu am fost anuntat,e posibil sa mi pierd drepturile? | |
|
|
|
14-04-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Dvs, in calitate de descendent direct, sunteti singurul succesibil caruia i se cuvine mostenirea. Fara sa mai pierdeti timpul, va veti adresa unui notariat pentru a cere o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale dupa bunicii dvs. In acest fel, veti afla daca a fost dezbatuta mostenirea lasata de ei si daca s-a eliberat vreun certificat de mostenitor. In cazul in care nu s-a dezbatut, veti deschide dvs. procedura succesorala urgent la un notar public care lucreaza in circumscriptia judecatoriei de care apartineau bunicii dvs. (ultimul lor domiciliu) [De exemplu, bunicii locuiau in Cluj_Napoca, judecatoria este Cluj-Napoca, si competent este orice notar din Cluj-Napoca.] Daca cineva a pretins deja mostenirea, va veti adresa imediat cu o actiune in instanta prin care veti cere anularea certificatului de mostenitor si atribuirea mostenirii dvs. Mostenirea nu putea fi "acordata" decat prin acte emise de notarul public, iar acesta era obligat sa va citeze. Daca nu a facut-o, e clar ca a fost mintit de cel care pretinde mostenirea ori nu si-a indeplinit obligatiile, mostenirea fiind atribuita prin frauda si actele vor fi anulate de instanta. Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii (moarte), insa se poate cere repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.[1103 c.civ] | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
14-04-2020 |
 | Catalin Vizitator |
| Av.STARJIL M. a scris pe 14-04-2020: Dvs, in calitate de descendent direct, sunteti singurul succesibil caruia i se cuvine mostenirea. Fara sa mai pierdeti timpul, va veti adresa unui notariat pentru a cere o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale dupa bunicii dvs. In acest fel, veti afla daca a fost dezbatuta mostenirea lasata de ei si daca s-a eliberat vreun certificat de mostenitor. In cazul in care nu s-a dezbatut, veti deschide dvs. procedura succesorala urgent la un notar public care lucreaza in circumscriptia judecatoriei de care apartineau bunicii dvs. (ultimul lor domiciliu) [De exemplu, bunicii locuiau in Cluj_Napoca, judecatoria este Cluj-Napoca, si competent este orice notar din Cluj-Napoca.] Daca cineva a pretins deja mostenirea, va veti adresa imediat cu o actiune in instanta prin care veti cere anularea certificatului de mostenitor si atribuirea mostenirii dvs. Mostenirea nu putea fi "acordata" decat prin acte emise de notarul public, iar acesta era obligat sa va citeze. Daca nu a facut-o, e clar ca a fost mintit de cel care pretinde mostenirea ori nu si-a indeplinit obligatiile, mostenirea fiind atribuita prin frauda si actele vor fi anulate de instanta. Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii (moarte), insa se poate cere repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.[1103 c.civ] multumesc pentru raspunsul cuprinzator. observ ca ati mentionat termenul ,,urgent'' si ati mentionat perioada de ,,de un an de la data deschiderii mostenirii'' sa inteleg ca deschiderea mostenirii s-a initiat automat la moartea ultimului din cei doi bunici decedati fara ca sa fie nevoie ca un mostenitor sa solicite deschiderea mostenirii? ce se intampla daca nu s-a respectat acest termen de un an, nu am fost notificat ca as fi un posibil mostenitor , pentru ca atata timp cat a trait unchiul meu , a stat el in acea casa si nu am dorit nici un drept,si nici el nu s-a complicat cu notarul sa treaca casa pe el, dar acum ca a murit el, si a aparut o nepoata de sora a buncii ce emite pretentii , nu doresc sa las lucrurile asa si-mi voi cere drepturile in calitate de singur nepot. aceasta nepoata de sora a buncii poate solicita despagubiri, ea sustine ca mai trecut pe la casa si a ingrijito in tot acest timp + ca nu cunosc inca faptul daca exista sau nu un testament unde bunicii mei ar fi putut sa o treca pe ea,insa voi afla dupa ce voi face o vizita la notar. | |
|
|
|
14-04-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Tot notarul va va ajuta sa aflati daca exista vreun testament. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
15-04-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Mergeti la un notar si acceptati mostenirea de pe urma bunicilor. In situatia in care acea nepoata nu a solicitat dezbaterea mostenirii de pe urma defunctilor, efectuati dvs acest demers. In situatia in care nepoata a introdus o actiune in instanta pentru dezbaterea mostenirii, va trebui sa formulati o cerere de interventie in dosarul respectiv. Pentru a verifica existenta unui astfel de dosar, puteti accesa site-ul www.portal.just.ro. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |