Forum avocaţi > Civil

Parasire de domiciliu,partaj

16-04-2020
Vizitator
Buna ziua.Intr-o zi sotul mi-a spus ca a luat 6500 euro de la o banca si ca va trebui sa platesc si eu jumatate de rata .Daca eu nu am semnat nici un act pot fi obligata sa platesc? M-a amenintat ca divorteaza si cere la partaj 10.000 euro, reprezentand banii si munca ,cheltuite de el pentru constructia unor anexe si imbunatatirea unei garsoniere, proprietatea mea.Eu nu am venituri deocamdata, dar am locuit in casa mea, nu am platit chirie.Am primit imprumut 3000 euro de la copiii mei din prima casatorie, bani cu care ne-am cumparat mobila si alte obiecte.Sotul nu mai vrea sa plateasca aceasta datorie.Am locuit o perioada cu mama mea a carei pensie am folosit-o noi.El a venit in casnicie cu o datorie de cateva mii de euro la banci, cca jumatate din veniturile sale realizate de cand a venit aici.Daca eu nu am inca pensie era normal ca el sa-mi asigure traiul de zi cu zi si sa plateasca utilitatile si mancarea? Daca eu pot dovedi cu chitante si martori ca veniturile sale nu aveau cum sa acopere toate cheltuielile pe care sustine ca le-a facut ,mai poate cere despagubiri ? Acum o saptamana si-a luat o parte din lucruri si a plecat .Poate fi considerat acest fapt parasire de domiciliu? Multumesc!
Răspunde
 16-04-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, este o parasire de domiciliu, insa nu este infractiune.
Daca dvs. considerati ca a luat din casa bunuri care va apartineau si dvs. puteti depune plangere penala pentru furt.
Creditul luat de sotul dvs. in timpul casatoriei este datorie comuna numai daca banii luati au fost folositi pentru sustinerea vietii in comun, adica ati beneficiat si dvs de ei.
Creditele luate inainte de casatorie sunt datoriile lui proprii si nu aveti de ce sa le platiti dvs.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-04-2020
Vizitator
Buna ziua.Eu nu stiu cati bani a luat nici de la ce banca.A doua zi a plecat de acasa si nu mi-a lasat nici un ban , nici pentru mancare nici pentru utilitati .Nici nu stiu unde este.Am primit bani de la copii.Daca eu pot arata cu chitante si martori ca veniturile lui erau mai mici decat spune el ca a cheltuit pentru edificarea unor anexe ,mai poate cere despagubiri la partaj?
Răspunde
 16-04-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Puteti folosi orice probe in dosarul de partaj ca sa aratati ca nu i se cuvin sumele pe care le pretinde.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-04-2020
Vizitator
Multumesc frumos pentru raspunsuri.Imi sunt de mare folos.O seara linistita!
Răspunde
 17-04-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Masa partajabila este compusa din totalitatea bunurilor, cat si a datoriilor acumulate de soti, iar cotele se prezuma a fi egale.

In situatia in care ati avut o contributie majoritara la dobandirea bunurilor, puteti solicita atribuirea unei cote mai mare de 50% din masa partajabila.

Referitor la divort, puteti solicita desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a sotului, iar daca instanta va constata aceasta culpa, puteti solicita daune, in baza art. 388 NCC:

"Distinct de dreptul la prestația compensatorie prevăzut la art. 390, soțul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soțului vinovat să îl despăgubească. Instanța de tutelă soluționează cererea prin hotărârea de divorț"

sau o prestatie compensatorie, conform art. 390 NCC:

"(1) În cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicită.

(2) Prestația compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani.

(3) Soțul care solicită prestația compensatorie nu poate cere de la fostul său soț și pensie de întreținere, în condițiile art. 389."

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-04-2020
Vizitator
Buna ziua.Daca eu sunt casnica este normal sa achite sotul si pentru mine utilitatile si mancarea?Eu m-am ocupat de casa ,gradina si am locuit in casa mea ,deci nu am platit chirie.Copiii mei mi-au cumparat mobila din casa.Aceasta este bun comun? Multumesc frumos pentru raspunsuri.Sarbatori fericite!
Răspunde
 20-04-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Maria a scris pe 18-04-2020:
Buna ziua.Daca eu sunt casnica este normal sa achite sotul si pentru mine utilitatile si mancarea?Eu m-am ocupat de casa ,gradina si am locuit in casa mea ,deci nu am platit chirie.Copiii mei mi-au cumparat mobila din casa.Aceasta este bun comun? Multumesc frumos pentru raspunsuri.Sarbatori fericite!

In timpul casatoriei, sotii au obligatia de a se sprijini reciproc, conform dispozitiilor art. 325 NCC:

"(1) Soţii sunt obligaţi să îşi acorde sprijin material reciproc.

(2) Ei sunt obligaţi să contribuie, în raport cu mijloacele fiecăruia, la cheltuielile căsătoriei, dacă prin convenţie matrimonială nu s-a prevăzut altfel.

(3) Orice convenţie care prevede că suportarea cheltuielilor căsătoriei revine doar unuia dintre soţi este considerată nescrisă."

Munca in gospodarie este considerata o contributie la cheltuielile casatoriei, astfel ca, chiar daca dvs nu ati realizat venituri, va revine o cota de 50% din masa partajabila.
Sarbatori fericite si dvs!

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-04-2020
Vizitator
Multumesc frumos.O zi frumoasa va doresc!
Răspunde
 21-04-2020
Vizitator
In situatia expusa, puteti formula o plangere penala de furt intre memebrii de familie impotriva sotului ,conform art. 231 al. 1 C.P., cu privire la contractul de imprumut personal al sotului nu aveti nicio obligatie, acesta introduce aactiunea de partaj bunuri comune, doar daca face dovada existentei bunurilor dintre soti!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.