Forum avocaţi > Civil

Testament. Pot beneficia de Rezerva succesorala?

26-04-2020
Vizitator
Buna Ziua,

Va rog respectuos sa-mi clarificati urmatoarea situatie :

Am o matusa care este divortata si nu are copii.

De curand am aflat ca a facut un Testament ( sau un Act de Donatie, nu stiu sigur ) prin care a lasat proprietatile pe care le detine unui frate ( unchi al meu ) si fiicei lui ( verisoara a mea ).

Matusa mea a avut si doua atacuri vasculare cerebrale si in plus sufera si de dementa ( act emis de medic ) si este imobilizata la pat de aproape 4 ani.

Eu am calitatea de nepot dupa frate.

In acest context, va rog sa-mi spuneti ce se poate face, pentru ca unchiul meu si verisoara mea, profitand de starea matusii mele, au adus un Notar si au convins-o pe matusa mea sa semneze acest Testament.

In aceste conditii eu pot beneficia de Rezerva succesorala.? De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca acest Testament poate fi anulat, avand in vedere starea matusii mele ( sufera de dementa si a avut si doua atacuri cerebrale ).

Daca mai trebuiesc si alte detalii va rog sa ma contactati.

Va multumesc pentru amabilitate.
Răspunde
 26-04-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Sunt moștenitori rezervatari soțul supraviețuitor, descendenții (copii, nepoti, stranepoti) și ascendenții privilegiați (parinti) ai defunctului.

Dvs. ca nepot de frate, nefiind inclus in una din categoriile enumerate mai sus, nu beneficiati legal de rezerva succesorala.

Insa, ati avea vocatie generala la mostenire, in calitatea dvs. de nepot de frate; insa prin testament, ati fost dezmostenit.

Inteleg ca sunteti descendentul unul alt frate de-al matusii dvs, predecedat. Ati putea veni la mostenire prin reprezentarea parintelui dvs., insa numai in lipsa testamentului.

Legea spune ca pot veni la moștenire prin reprezentare succesorală numai descendenții copiilor defunctului și descendenții fraților sau surorilor defunctului.

Ca atare, daca doriti sa beneficiati de mostenire, trebuie sa atacati testamentul, dupa decesul matusii dvs.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-04-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Din punctul meu de vedere, in situatia in care matusa dvs nu se afla in deplinatatea facultatilor mintale, puteti formula o cerere de punere sub interdictie a acesteia si desemnarea unui tutore sau curator.

Ulterior acestei proceduri, puteti solicita anularea actelor incheiate de matusa dvs.

In situatia in care parintele dvs este in viata, dansul are calitate de mostenitor, motiv pentru care el ar trebui sa promoveze aceste demersuri.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.