Forum avocaţi > Civil

Fereastra vecinului către mine

09-05-2020
Vizitator
Vecinii s-au mutat in străinătate, prieteni noștrii buni! In locul lor noul proprietar, pe care l-am văzut o singura data, modifica imobilul, după cum e moda la noi, fara autorizație,are tot felul de lucrători. Exista o fereastra către noi, având în vedere relații de prietenie cu foștii proprietari. Noul vecin a păstrat fereastra, a pus termopane noi cu deschidere in doua părți, a pus și plase de țânțari, deci urmează că fie deschise frecvent, ceea ce mie nu îmi convine. Nu mă întreabă nimenea daca sunt de acord să păstreze fereastra.
Are dreptul să existe această fereastră fara acordul meu expres? Poate interveni primăria in aceasta situație sau e nevoie de acțiune în justiție? Normal că nu-mi convine sa umblu prin judecată și nici să am astfel de relații cu vecinii, dar uite că el mă pune in situația aceasta ingrată. Ce se poate face in acest caz!?Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Răspunde
 09-05-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dat fiind faptul ca noul proprietar al imobilului a mostenit o situatie existenta, probabil nici nu-si pune problema ilegalitatii existentei acelei ferestre. Deci, nu avea de ce sa va intrebe daca sunteti de acord cu fereastra.

Daca primul proprietar, prietenul dvs, cand si-a cladit casa si a "deschis" fereastra, odata cu autorizatia de constructie, a luat de la dvs. acordul scris, acela ramane valabil si ptr. noul proprietar.

Daca acum doar a schimbat tamplaria si a pus plase, nu are nevoie de autorizatie de construtie.

Daca prietenul a construit fara autorizatie, puteti actiona in instanta pentru inlaturarea ferestrei, daca sunt indeplinite conditiile legale.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-05-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Avand in vedere faptul ca acea fereastra exista in momentul transmiterii dreptului de proprietate asupra imobilului, noul proprietar nu trebuie sa va ceara acordul pentru a se folosi de fereastra.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-05-2020
Vizitator
Adevărat că fereastra a existat, dar foștii proprietari când au făcut-o nu au avut nici o autorizație! A fost o înțelegere tacită între noi, ca vecini prieteni, hai sa fim realiști. Sigur că în noile condiții, se schimba situația, eu nu mai doresc ca noii proprietari sa aibă acces vizual necondiționat in curtea mea. Deci, nu pot decât în instanță rezolva-eventual- aceasta situație!? Mi se pare totuși un abuz în ce privește intimitatea mea!
Răspunde
 09-05-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Daca stiti sigur ca acea fereastra a fost construita fara autorizatie si fara acordul dvs, incercati in prima faza solutionarea amiabila a diferendului, printr-o notificare adresata actualilor proprietari, iar daca nu rezolvati problema va trebui sa va adresati instantei.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-05-2020
Vizitator
Va mulțumesc frumos pentru răspuns!
Răspunde
 09-05-2020
Vizitator
Și eu am o situație asemănătoare și ca sa nu mai ajung la judecata, mă gândesc sa înălț gardul meu cu un panou de plastic, în zona geamului vecinilor cu care nici nu mai vorbesc, pentru a nu mai vedea în curte. Pot face așa ceva? Menționez că panoul va fi în interiorul curții mele și va avea 1m înălțime și 1 m lățime peste 1,5 m cat are gardul despărțitor in prezent.
Răspunde
 09-05-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Sa aveti in vedere ca despartitura / zidul nu trebuie sa depaseasca 2 m.

Si sa nu faceti o constructie cu fundatie, pentru a nu fi socotita permanenta, caz in care ati avea nevoie de autorizatie de constructie).

Si sa fiti pregatita sa indepartati acel panou, daca vecinul se plange (ptr ca va depasi cei 2 m).

Daca vecinul nu va zice nimic, ati rezolvat problema. Daca se va plange, nu va ramane decat actiunea in instanta.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-05-2020
Vizitator
Mulțumesc pentru răspuns!
E clar că tot cel vinovat va avea câștig de cauză. Adică el te deranjeaza si tot el e protejat. De asta îmi și era frica.
Răspunde
 10-05-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Din pacate, nu puteti remedia un abuz printr-un abuz. Sunteti in drept sa procedati conform prevederilor legale; nu ezitati sa apelati la lege si cereti in instanta remediile legale posibile.

Sau, riscati, poate vecinul nu va riposta, stiind si el ca este "cu musca pe caciula" ori poate nu-l va deranja.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-05-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Mirela D. a scris pe 09-05-2020:
Mulțumesc pentru răspuns!
E clar că tot cel vinovat va avea câștig de cauză. Adică el te deranjeaza si tot el e protejat. De asta îmi și era frica.

Avand in vedere faptul ca sunteti vecini, ar fi indicat sa incercati o solutionare amiabila a problemei, insa daca nu veti reusi acest lucru, va trebui sa intreprindeti demersurile legale ce se impun.

Din punctul meu de vedere, puteti monta pe gardul dvs panourile despre care faceti vorbire in mesajul anterior, in asa fel incat inaltimea totala a gardului sa nu depaseasca 2 m.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-05-2020
Vizitator
Mulțumesc pentru ambele răspunsuri, pentru consiliere și marea amabilitate pe care o aveți!!!
Multă sănătate vă doresc, din suflet!
Răspunde
 22-08-2022
Vizitator
Daca la momentul vânzării era existent geamul vecinilor (eram la cunoștința de el, doar cu acord verbal) dar totuși îndeplinește condiția de viata privată (geam fix Și sablat) se mai poate face ceva?
Răspunde
 23-08-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Fiind considerat geam pentru lumina, nu pentru vedere, geamul va ramane.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-03-2023
Vizitator
Bună seara am cumpărat o casa duplex am o curte micuța eu stau la etaj și vecinul sta la parter are voie ca el sa aibă geamul fix în curte la mine
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.