Forum avocaţi > Civil

Pensie de urmas daca sotii s-au divortat si casatorit din nou dupa 4 ani

16-05-2020
Vizitator
Buna ziua.Parintii mei au fost casatoriti 33 de ani.Au divortat in urma cu 4 ani, tatal casatorindu-se cu alta femeie.Acum se divorteaza si de aceasta si vrea sa se casatoreasca din nou cu mama mea.Daca face acest lucru si decedeaza inaintea mamei ,aceasta poate beneficia de pensie de urmas ,avand in vedere ca prima data au fost casatoriti 33 de ani? Multumesc!
Răspunde
 16-05-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Inteleg ca pe dvs. va intereseaza in fapt daca perioadele de casatorie cu aceeasi persoana se insumeaza pentru a se putea obtine pensia de urmas de catre sotul supravietuitor.

Din pacate, nu. Vorbim de 2 casnicii diferite, ca urnare a primei casnicii mama dvs. neputand pretinde ca e sotie supravietuitoare de vreme ce ea a incetat conform legii, drepturile din aceasta casnicie pierzandu-se.

Textul de lege este clar. Daca este o scapare a legii ori o posibila neconstitutionalitate, nu ma pronunt acum.

Acum se ia in considerare doar casatoria in derulare, raportat la care sotul supravietuitor trebuie sa indeplineasca conditiile legale, care prevad ca:

Soţul supravieţuitor poate obtine pensia de urmas :

• la împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus;
• indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul l sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an;
• indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare din activităţi dependente:
a. în baza unui contract individual de muncă;
b. în baza unui raport de serviciu;
c. din activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi ca membri cooperatori într-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
(Ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat)

• care nu îndeplineşte condiţiile de mai sus, beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare din activităţi dependente
a. în baza unui contract individual de muncă;
b. în baza unui raport de serviciu;
c. din activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi ca membri cooperatori într-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-05-2020
Vizitator
Multumesc frumos pentru raspuns. O zi frumoasa !
Răspunde
 20-05-2020
Vizitator
Bună ziua!Am divorțat acum 10 ani si în urma sentinței definitive am decis și a rămas specificat in sentință că voi purta numele soțului. De atunci am lucrat afară și nu am mai facut nici un demers .Acum intreb ce se impune să fac pentru a nu crea confuzie ? Certificatul de nastere cu un nume iar buletinul cu nume diferit(a fostului). Imi trebuie un act care menționează situația?Cărui organ competent mă adresez?
Multumesc anticipat.
Răspunde
 20-05-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu trebuie sa va adresati niciunui organ.Si nu trebuie sa faceti nimic.
Situatia dvs. nu reprezinta o problema. CNP-ul este unic.
La acest moment, va legitimati fata de toti cu cartea de identitate emisa de autoritatile romane.
In rarele cazuri in care vi s-ar putea cere si certificatul de nastere (de exemplu, va prezentati la un concurs si depuneti un dosar), veti atasa intotdeauna si o copie dupa sentinta de divort. Atat.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-05-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Irimia a scris pe 20-05-2020:
Bună ziua!Am divorțat acum 10 ani si în urma sentinței definitive am decis și a rămas specificat in sentință că voi purta numele soțului. De atunci am lucrat afară și nu am mai facut nici un demers .Acum intreb ce se impune să fac pentru a nu crea confuzie ? Certificatul de nastere cu un nume iar buletinul cu nume diferit(a fostului). Imi trebuie un act care menționează situația?Cărui organ competent mă adresez?
Multumesc anticipat.

Daca locuiti in stainatate, este posibil ca anumite autoritati sa va solicite Certificatul conform art. 39 din Regulamentul CE nr 2201/2003, pentru a demonstra desfacerea casatoriei, insa referitor la actele de identitate, CNP-ul este acelasi, astfel ca nu este nicio problema daca v-ati schimbat numele dupa casatorie.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.