Forum avocaţi > Civil

Ce inseamna autoritate de lucru judecat partial?

1  2  Final
 12-06-2020

IN cazul in care hotararea e supusa apelului, cpc zice ca avem autoritate de lucru judecat partial. Aceasta poate duce la suspendarea sau respingerea dosarului care nu e inca judecat dar contine acelasi capat de cerere?
Daca sunt capete de cerere adaugate suplimentar, atunci ce se intampla cu ele fata de cererea principala judecata intr-un alt dosar si care sa zicem ar avea autoritate de lucru judecat?
Multumesc.
Răspunde
 12-06-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
CPC spune ca autoritatea de lucru judecat este totala, insa provizorie daca e atacata cu apel, nu partiala.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-06-2020
Vizitator
Asa, asa, sarut mana. Am incurcat borcanele.
Autoritatea de lucru judecat are un termen de invocat la fond? MI-a trantit un dosar si ma tem sa nu invoce asta la un altul sunt in termen de a formula apel cu primul si al doilea e de abia inaintea termenului de exceptii si probe care nu au avut loc.
Răspunde
 12-06-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Poate fi invocata oricand, de oricine, in orice stadiu al dosarului, chiar si in recurs. la orice termen al dosarului.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-06-2020
Vizitator
Sarut mana.
As avea cum sa scap de ea?
Stiu ca pare utopic dar ... trag speranta.
Multumesc
Răspunde
 12-06-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Doar sa nu o observe nimeni si sa nu se puna in discutie.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-06-2020
Vizitator
Partea adversa are interes sa fie observata ca ei au castigat acea speta. Dar pana acum nu au spus nimic de autoritatea de lucru judecat. Daca nu e definitiva acea hotarare, inseamna ceva? Si daca din capetele mele de cerere, autoritatea de lucru jduecat e doar la unul si doua nu sunt judecate, ce se va intampla cu actiunea noua? Cea veche urmeaza sa depun apel. Deci, nu inteleg ce va face judecatorul acum. Multam mult!!!
Sarut mana!!!
Răspunde
 12-06-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Daca primul dosar nu a fost solutionat printr-o decizie definitiva, partea adversa nu poate invoca exceptia autoritatii de lucru judecat in acest moment.

In situatia in care dosarul va fi solutionat definitiv si va fi ridicata exceptia si ulterior admisa, daca aceasta priveste o parte dintre capetele de cerere din prezentul dosar, judecata poate continua pentru capetele de cerere care nu fac obiectul exceptiei.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-06-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la PRONUNTARE,(nu de la definitivarea ei) autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată).

Autoritatea de lucru judecat provizorie inseamna ca efectele ei sunt suspendate, nu ca nu exista. Hotararile de fond care sunt executorii de drept arata clar ca o sentinta de fond are autoritatea de lucru judecat de la pronuntare. Au si restul, insa pentru acestea apelul are efect suspensiv de executare. Ca sa-si piarda autoritatea, o sentinta trebuie inlocuita cu alta.

Va lamuriti citind acest articol:

http://revista.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2019/04/03_Revista_Universul_Juridic_nr_2-2019_PAGINAT_BT_R_Deliu.pdf

"Pentru a întări susținerea existenței unui efect provizoriu al autorității de lucru judecat, ne vom referi la dispoziția art. 430 alin. (4) C. pr. civ., în sensul că hotărârile suspuse apelului și recursului se bucură de beneficiile acestuia provizoriu.

Pentru a limpezi ideea de „provizoriu” trebuie să ne raportăm la calea de atac a apelului și a recursului, să observăm ce anume conduce la această soluție legislativă, respectiv ce soluții pronunță cele două instanțe de control judiciar pentru a limita temporal autoritatea de lucru judecat.

În primul rând, ne vom referi la termenul de apel astfel cum este el normat de art. 468 C. pr. civ. în conținutul căruia, din interpretarea alin. (5) rezultă efectul suspensiv de executare a hotărârii de primă instanță, cu excepția cazurilor anume prevăzute de lege. Tot astfel, executarea se suspendă dacă apelul a fost exercitat în termen.

Prin urmare, fie că avem în vedere prima teză a alin. (5), din interpretarea căreia rezultă că însuși termenul de apel este suspensiv de executare, fie că ne referim la teza a doua a aceluiași alineat care prescrie că exercitarea căii de atac a apelul este suspensivă de executare, ajungem la aceeași rațiune dictată de art. 430 alin. (4) C. pr. civ., în sensul că autoritatea de lucru judecat a sentinței (hotărârii de primă instanță) este provizorie.

A fortiori, potrivit cu art. 480 C. pr. civ. instanța de apel poate păstra hotărârea atacată, situație în care va respinge, va anula ori va constata perimat apelul, fie admite apelul cu consecința anulării ori, după caz a schimbării sale în tot sau în parte.

Ca atare, odată ce instanța de apel are posibilitatea de a modifica sau chiar desființa soluția primei instanțe, este limpede că autoritatea lucrului judecat a dispărut odată cu celelalte efecte ale sentinței primei instanțe.

Așadar, caracterul suspensiv al apelului, iar mai apoi soluțiile pe care instanța de apel le poate pronunța cu privire la hotărârea primei instanțe sunt de natură să certifice caracterul provizoriu al autorității de lucru judecat cu privire la hotărârile supuse acestei căi de atac."

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-06-2020
Vizitator
Sărut mâna. Ma agăț si eu de ce spuneti. Pot invoca asta daca ei sar cu excepția de lucru judecat însă nu stiu legal cum sa zic, ce lege si ce articol.
Multumesc mult!!!
Av. Bratulescu Adela a scris pe 12-06-2020:
Daca primul dosar nu a fost solutionat printr-o decizie definitiva, partea adversa nu poate invoca exceptia autoritatii de lucru judecat in acest moment.

In situatia in care dosarul va fi solutionat definitiv si va fi ridicata exceptia si ulterior admisa, daca aceasta priveste o parte dintre capetele de cerere din prezentul dosar, judecata poate continua pentru capetele de cerere care nu fac obiectul exceptiei.
Răspunde
 12-06-2020
Vizitator
Sarut mana.
Va sunt recunoscător.

quote name="Av.STARJIL M." date="12-06-2020"] Hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la PRONUNTARE,(nu de la definitivarea ei) autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată).

Autoritatea de lucru judecat provizorie inseamna ca efectele ei sunt suspendate, nu ca nu exista. Hotararile de fond care sunt executorii de drept arata clar ca o sentinta de fond are autoritatea de lucru judecat de la pronuntare. Au si restul, insa pentru acestea apelul are efect suspensiv de executare. Ca sa-si piarda autoritatea, o sentinta trebuie inlocuita cu alta.

Va lamuriti citind acest articol:

http://revista.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2019/04/03_Revista_Universul_Juridic_nr_2-2019_PAGINAT_BT_R_Deliu.pdf

"Pentru a întări susținerea existenței unui efect provizoriu al autorității de lucru judecat, ne vom referi la dispoziția art. 430 alin. (4) C. pr. civ., în sensul că hotărârile suspuse apelului și recursului se bucură de beneficiile acestuia provizoriu.

Pentru a limpezi ideea de „provizoriu” trebuie să ne raportăm la calea de atac a apelului și a recursului, să observăm ce anume conduce la această soluție legislativă, respectiv ce soluții pronunță cele două instanțe de control judiciar pentru a limita temporal autoritatea de lucru judecat.

În primul rând, ne vom referi la termenul de apel astfel cum este el normat de art. 468 C. pr. civ. în conținutul căruia, din interpretarea alin. (5) rezultă efectul suspensiv de executare a hotărârii de primă instanță, cu excepția cazurilor anume prevăzute de lege. Tot astfel, executarea se suspendă dacă apelul a fost exercitat în termen.

Prin urmare, fie că avem în vedere prima teză a alin. (5), din interpretarea căreia rezultă că însuși termenul de apel este suspensiv de executare, fie că ne referim la teza a doua a aceluiași alineat care prescrie că exercitarea căii de atac a apelul este suspensivă de executare, ajungem la aceeași rațiune dictată de art. 430 alin. (4) C. pr. civ., în sensul că autoritatea de lucru judecat a sentinței (hotărârii de primă instanță) este provizorie.

A fortiori, potrivit cu art. 480 C. pr. civ. instanța de apel poate păstra hotărârea atacată, situație în care va respinge, va anula ori va constata perimat apelul, fie admite apelul cu consecința anulării ori, după caz a schimbării sale în tot sau în parte.

Ca atare, odată ce instanța de apel are posibilitatea de a modifica sau chiar desființa soluția primei instanțe, este limpede că autoritatea lucrului judecat a dispărut odată cu celelalte efecte ale sentinței primei instanțe.

Așadar, caracterul suspensiv al apelului, iar mai apoi soluțiile pe care instanța de apel le poate pronunța cu privire la hotărârea primei instanțe sunt de natură să certifice caracterul provizoriu al autorității de lucru judecat cu privire la hotărârile supuse acestei căi de atac." [/quote]
Răspunde
 12-06-2020

Eu am primit în favoarea mea, pe data de 14.02.2017, o sentință definitivă de anulare a hotărârilor Adunării Generale ale Asociației de Proprietari din 30.05.2015, sentința fiind semnată și motivată în total de 4 judecătoare din două Instanțe (ultima semnatară fiind chiar președinta Tribunalului).
Anii următori am mai inițiat două procese, tot cu obiectul de Nulitate Absolută a Adunărilor Generale din 2017 și 2018.
Pe unul dintre ele l-am câștigat la Fond, sentința fiind semnată și motivată perfect chiar de către președintele Secției Civile a Judecătoriei !
Astfel, considerentele acelei sentințe definitive date în favoarea mea de ... 5 judecători (și la Fondul altui dosar) au intrat în Autoritatea de Lucru Judecat.
Însă, la Apel, am avut o uluitoare și dubioasă surpriză ... doi judecători din Tribunal au anulat toate considerentele celor 5 judecători, și au schimbat total sentința, cu niște motivări uluitor de ilegale și de absurde, care ar merita reclamații la C.S.M. și la Inspecția Judiciară.
Știind că eu câștigasem sentința definitivă din 14.02.2017 mai ales pe baza articolului 14, alineatul 5 din H.G. nr. 1588/2007 (Normele de Aplicare a Legii nr. 230/2007), deoarece s-a dovedit convocarea ilegală (ne-anunțarea) a aproape ... 500 de proprietari, pentru Adunarea Generală din 08.04.2017.
Cei doi așa-ziși judecători, pentru a favoriza Asociația, știind că dacă voi câștiga iar, va urma un adevărat cutremur, au modificat total sentința de la Fond, pentru două motive demențiale, fără vreo logică:
1. CEI DOI AȘA-ZIȘI JUDECĂTORI AU MOTIVAT ÎN SCRIS CĂ AU REFUZAT SĂ JUDECE DOSARUL ȘI PE BAZA ACELUI ARTICOL 14 ALINEATUL 5 DIN H.G. NR. 1588/2007, PE MOTIVUL STUPEFIANT CĂ ... O HOTĂRÂRE A GUVERNULUI NU ARE ACEEAȘI PUTERE JURIDICĂ, CA ȘI LEGEA PENTRU CARE SE APLICĂ ACELE NORME (PENTRU LEGEA NR. 230/2007) ȘI CĂ ... H.G. NR. 1588/2007, ART. 14, ALIN. 5 ADAUGĂ LA LEGE !?
Cum e posibil ca doi judecători să sfideze Guvernul, care a legiferat o Normă de Aplicare a unei legi, care a fost publicată în Monitorul Oficial, în Ianuarie 2008 ???
2. Cei doi judecători au spus, senini, că nu e Autoritate (Putere) de Lucru Judecat, dacă eu am fost singurul din oraș care am câștigat definitiv un proces care a avut același obiect, cauză și părți, doar că am inițiat procesele, logic, în ani diferiți, pentru a obține Nulitatea Absolută a hotărârilor Adunărilor Generale anuale, care fuseseră convocate ilegal, LIPSIND OBLIGATORIUL TABEL NOMINAL CONVOCATOR, pentru a se dovedi convocarea tuturor celor aproape 500 de proprietari !
Răspunde
 13-06-2020

Am inteles. Ce nu am inteles este ce se va intampla acum?
Partea adversa vine cu hotararea data in favoarea lor si judecatorul trebuie sa stea sa analizeze sa vada daca e la fel ori ba?
Eu fac apel dar daca nu fac apel, imi respinge actiunea doar ca e lucru judecat????
Mai am 2 capete de cerere pe langa cererea initiala si judecatoarea m-a pus sa le timbrez., am timbrat cu 300 lei. Apoi partea adversa zice ca alea nu sunt cereri noi ci ca trebuia sa le cer ca probe nu e modificare de actiune. De ce oare zice asta?
Ma rog, una peste alta, ce se intampla cu cele doua capete de cerere care NU sunt judecate? Cererea principala se poate chema ca e autoritate de lucru jduecat dar cele doua capete adaugate prin modificarea cererii? Cu acelea cum ramane?
Of.
Multumesc. mult.
Răspunde
 14-06-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Daca nu depuneti cerere de apel (motivata sau nu) pana la termen, atunci nu va mai fi suspendat efectul si se va putea invoca autoritatea de lucru judecata.
Capetele de cerere care sunt noi vor fi judecate.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 14-06-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Asa cum v-am precizat anterior, va trebui sa promovati apel impotriva primei sentinte.

Partea adversa isi va formula apararile dupa cum va aprecia, insa acest lucru nu inseamna ca solicitarile acestora vor fi admise de catre instanta.

In situatia in care se va admite exceptia autoritatii de lucru judecat, cercetarea judecatoreasca va continua pentru capetele de cerere ce nu fac obiectul primei sentinte.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 14-06-2020
Vizitator
Pana la termen?
Termenul e pe 17, termenul de apel e pe 18 si daca trimit prin email apelul ce dovada am ca am trimis?
De ce trebuie pana la termen?
Trebuie sa ii anexez actiunea?
multumesc foarte mult
Av.STARJIL M. a scris pe 14-06-2020:
Daca nu depuneti cerere de apel (motivata sau nu) pana la termen, atunci nu va mai fi suspendat efectul si se va putea invoca autoritatea de lucru judecata.
Capetele de cerere care sunt noi vor fi judecate.
Răspunde
 15-06-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
In situatia in care la termenul din 17 va fi invocata exceptia, dvs puteti depune dovada promovarii caii de atac, de aceea este indicat sa depuneti cererea de apel pana la termenul de judecata.

Daca trimiteti cererea pe email, printati emailul respectiv pentru a face dovada in instanta.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-06-2020
Vizitator
Sarut mana,

Ok, multumesc, in caz ca il trimit prin email, apelul este document anexat, tiparesc si apelul? Nu stiu daca as dori ca partea adversa sa il aiba deja prin aceasta transmitere a mea.
Sau tiparesc doar corpul emailului in care scrie ca am trimis la judecatorie pentru dosarul X, apelul?
E foarte important asta.
Ce anume duc la instanta si mai ales cum.
Este posibil sa fie respinsa autoritatea de lucru judecat??? In ce conditii se poate respinge?
Sarut mana.
Răspunde
 15-06-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Prezentati corpul mailului din care sa rezulte ca la data de...dvs ati trimis instantei un mail din care rezulta ca s-a formulat cerere de apel in dosarul x impotriva sentintei y pronuntata de judecatoria z.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-06-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Petrescu a scris pe 15-06-2020:
Sarut mana,

Ok, multumesc, in caz ca il trimit prin email, apelul este document anexat, tiparesc si apelul? Nu stiu daca as dori ca partea adversa sa il aiba deja prin aceasta transmitere a mea.
Sau tiparesc doar corpul emailului in care scrie ca am trimis la judecatorie pentru dosarul X, apelul?
E foarte important asta.
Ce anume duc la instanta si mai ales cum.
Este posibil sa fie respinsa autoritatea de lucru judecat??? In ce conditii se poate respinge?
Sarut mana.

In momentul in care veti depune apelul, acesta va fi inregistrat si pe www.portal.just.ro, la finalul datelor din dosarul respectiv, astfel ca puteti printa dovada existentei caii de atac direct de pe portal.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde 1  2  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.