Forum avocaţi > Civil

Construcţie fără autorizaţie

13-06-2020
Vizitator
Este admisibilă acţiunea prin care proprietarul terenului, care a edificat o construcţie fără autorizaţie, solicită constatarea dobândirii proprietăţii asupra acelei construcţii prin accesiune?
Răspunde
 13-06-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu.

Prin Decizia nr. 13/2019 publicata in M.O. nr. 440 din 3 iunie 2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul in interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Bucuresti vizand „interpretarea dispozitiilor art. 37 alin. (5) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul daca acestea constituie sau nu un impediment legal la dobandirea dreptului de proprietate asupra constructiei prin efectul accesiunii imobiliare artificiale”.

Prin aceasta decizie, se pun in acord o parte dintre normele generale cu normele speciale – cele de natura tehnica – cu privire la situatia constructiilor realizate fara autorizatie de catre un constructor pe terenul al carui proprietar este.

Decizia nr. 13/2019 a I.C.C.J. retine intre argumentele de admitere, ca institutia accesiunii imobiliare artificiale, atat in reglementarea veche (art. 493 din Codul civil din 1864) cat si in cea actuala (art. 580 din actualul Cod civil), se aplica altor ipoteze decat celei potrivit careia proprietarul terenului edifica o constructie pe terenul sau.

Mai exact, se arata ca pentru a opera accesiunea, se impune ca bunurile (adica terenul si constructia) care sunt cuprinse in aceasta operatiune materiala sa apartina unor proprietari diferiti, deci accesiunea imobiliara artificiala nu se aplica ipotezei in care ambele bunuri apartin aceluiasi proprietar.

Decizia nr. 13/2019 a I.C.C.J. stabileste ca “Lipsa autorizatiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum si lipsa procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor constituie impedimente pentru recunoasterea pe cale judiciara, in cadrul actiunii in constatare, a dreptului de proprietate asupra unei constructii realizate de catre proprietarul terenului, cu materiale proprii.”

un articol lamuritor in acest sens

https://www.juridice.ro/642397/constructii-edificate-fara-autorizatie-efectele-ril-admis-prin-decizia-nr-13-2019-a-iccj.html

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-06-2020
Vizitator
https://www.economica.net/avoca-i-construc-iile-fara-autoriza-ie-vor-putea-fi-intabulate-legea-a-fost-schimbata_178486.html

Total deacord dar vedeți acel link..este din 2020.
Răspunde
 13-06-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Exact. Este acelasi lucru.
Dvs. ati intrebat daca este admisibilă acţiunea prin care proprietarul terenului, care a edificat o construcţie fără autorizaţie, solicită constatarea dobândirii proprietăţii asupra acelei construcţii prin accesiune.
Eu v-am indicat decizia ICCJ din 2019 care a spus NU.
Ulterior deciziei, a fost obligatoriu sa se modifice legea in sensul aratat de decizia ICCJ.
Dvs. mi-ati dat linkul cu comentariul la aceasta modificare impusa de decizia ICCJ care a stabilit ca nu se poate actiune in constatare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-06-2020
Vizitator
Nu știu de ce, dar eu am înțeles că da...mai citesc odată...
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.