Forum avocaţi > Civil

Unde am divortat? Copie sentinta de divort

17-06-2020
Vizitator
Pentru a reinoi o carte de identitate sora mea are nevoie de certificatul de divort. Nu mai geseste sentinta si din pacate a uitat la care tribunal s-a pronuntat sentinta de divort (s-a intamplat acum 25 de ani). Cum poate afla la ce tribunal s-a dat sentinta? (pentru a obtine de acolo o copie a acestui certificat de divort).
Răspunde
 18-06-2020

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
În principiu, divorțul se pronunță la judecătoria de pe raza ultimului domiciliu comun. Vă sfătuiesc ca sora dvs să meargă la Direcția Evidența Persoanei și să facă o cerere prin care să solicite informații despre numărul sentinței de divorț și judecătoria care a pronunțat divorțul. Apoi, va merge la judecătoria respectivă și va cere copii legalizate de pe sentință, iar dacă hotărârea a fost atacată cu apel va cere și hotărârea pronunțată în apel. O sfătuiesc să facă mai multe copii legalizate, deoarece nu se știe niciodată când o să mai aibă nevoie. Taxa de timbru pentru fiecare exemplar legalizat este de 5 lei.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-06-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Sora dvs poate obtine sentinta si de la Arhiva Judecatoriei pe a carei raza teritoriala a avut ultimul domiciliu comun cu fostul sot.

Va gasi in opis-ul anului in care s-a pronuntat divortul numarul sentintei, iar apoi poate solicita legalizarea acesteia.

Legalizarea se obtine de la Registratura instantei.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-06-2020
Vizitator
Multumesc pentru raspunsuri. M-ati ajutat foarte mult.
Răspunde
 18-06-2020
Vizitator
Buna ziua!
As dori sa stiu ,dupa pronuntarea hotararii de divort (Divortul a avut loc la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)cine instiinteaza Primaria de faptul ca am desfacut casatoria ( In cazul meu Sectorul 3 Bucuresti)si registrul civil unde am inregistrat certificatul de nastere(registrul civil Ploiesti )pt a aparea mentiunea ca sunt divortata?
Va multumesc anticipat
Răspunde
 18-06-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Instanta.(in mod sigur daca ati divortat dupa feb 2013)
S-ar putea insa, daca este vorba de un divort mai vechi (nu ati precizat anul in care ati divortat) ca instanta sa nu fi fost obligata la aceasta informare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-06-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Ana a scris pe 18-06-2020:
Buna ziua!
As dori sa stiu ,dupa pronuntarea hotararii de divort (Divortul a avut loc la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)cine instiinteaza Primaria de faptul ca am desfacut casatoria ( In cazul meu Sectorul 3 Bucuresti)si registrul civil unde am inregistrat certificatul de nastere(registrul civil Ploiesti )pt a aparea mentiunea ca sunt divortata?
Va multumesc anticipat

Sfatul meu este sa mergeti dvs la Serviciul de stare civila, cu hotararea legalizata, pentru efectuarea mentiunilor, deoarece in multe situatii instantele omit sa transmita datele, datorita volumului mare de lucru.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-06-2020
Vizitator
Am divortat in anul 2010
Multumesc anticipat
Răspunde
 19-06-2020
Vizitator
Am divortat in 2010 si in momentul actual nu locuiesc in Romania.
O sa merg sa verific cand revin in Tara.
Este posibil ca Tatal meu sa mearga la Registrul civil cu documentele mele sa il poata informa?
Răspunde
 19-06-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
In cazul dvs, [divort pronuntat in 2010] se aplica art.84 din METODOLOGIA nr. 1 din 13 octombrie 1997 pentru aplicarea unitară a dispoziţiilor Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă (in vigoare pana in ian. 2011)

Articolul 84(1) Înscrierea divorţului se face din oficiu, prin menţiune pe marginea actului de căsătorie, în baza hotărârii judecătoreşti, definitiva şi irevocabilă, comunicată de instanţa judecătorească.
De asemenea, înscrierea divorţului se face şi la cererea oricăruia dintre foştii soţi, care va trebui să depună copie legalizată de pe hotărârea judecătorească definitiva şi irevocabilă.

Deci, instanta ar fi trebuit sa comunice din oficiu sentinta de divort.
Insa, observam ca la acea vreme nu exista inca obligatia stricta (cum este dupa 2013),de aceea s-a reglementat la acea vreme si posibilitatea ca unul dintre fostii soti sa solicite inscrierea.
Cu alte cuvinte, pana nu verificati, nu stiti care este situatia, fiind sanse 50-50.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-06-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Contactati institutia respective on-line.
Este ultima moda lansata de covid. Macar ne-am ales cu ceva bun din toata pandemia.
La sectiunea contact a primariilor, va postati sesizarea/cererea, care primeste nr. de inregistrare si raspuns tot pe mail.
Aveti posibilitatea sa atasati doc scanate.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-06-2020
Vizitator
Va multumesc!
O sa incerc!
O zi buna
Răspunde
 20-06-2020
Vizitator
Buna dimineata
Mai am o nelamurire:In momentul in care m-am casatorit civil la Primaria Sector 3 Bucuresti cine trebuia sa informeze Registrul civil Ploiesti?
Va multumesc
Răspunde
 20-06-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Primariile, intre ele, fara alternativa.

metodologie

Art. 65 Pe marginea actelor de nastere, de casatorie si de deces se inscriu, dupa caz, mentiunile prevazute in anexa nr. 27.

anexa 27
pct 4. Mentiunea de casatorie: - "Casatorit(a) cu ........, act nr ...... din ........, inregistrat la Primaria ......... (municipiului, sectorului, orasului, comunei), judetul .......... . Dupa incheierea casatoriei poarta numele de familie .......................... ".

Art. 66 (1) Ofiterul de stare civila care intocmeste acte in registrele de stare civila, care atrag dupa sine efectuarea de mentiuni pe alte acte de stare civila, trimite comunicari de mentiuni, [in termen de 10zile] pentru a fi operate pe marginea actelor de nastere, exemplarul I, ale persoanelor in cauza.

Art. 69 (1) Ofiterul de stare civila care primeste o comunicare de mentiune o inregistreaza in registrul de intrare-iesire, dupa care opereaza mentiunea pe exemplarul I al registrului de stare civila. Pe comunicare se va scrie: "operat mentiunea, numarul actului/anul, data operarii, semnatura ofiterului de stare civila", dupa care se scade lucrarea in registrul de intrare-iesire, cu mentiunea "operat mentiunea, actul numarul ........... /anul".

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-06-2020
Vizitator
Va multumesc pt raspuns!
Inteleg ca oficierea casatoriei a fost confirmata la Registrul civil din Ploiesti dar in ceea ce priveste mentiunea divortului exista posibilitatea sa nu figureze(In cazul in care Instanta de Judecata nu a informat Registrul Civil).
Dar in momentul cand soliciti un duplicat al certificatului de nastere (In cazul in care intre timp te ai casatorit sau divortat) trebuie apare pe el mentiunea casatoriei sau a divortului?
Răspunde
 20-06-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Sa stiti ca nu le stiu chiar pe toate. :)
Deci, cu privire la duplicat nu pot sa va dau un raspuns sigur.
Insa, logic si de bun simt ar fi - de vreme ce este un duplicat, iar pe originalul din arhiva s-au facut mentiuni - sa se elibereze duplicat dupa ceea ce exista in arhiva, adica cel care contine mentiunile.
Dar, inca o data, sincer, habar n-am.
Asteptati, poate va raspunde un coleg care s-a confruntat cu o astfel de problema si stie sa va raspunda punctual.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-06-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Ana a scris pe 20-06-2020:
Va multumesc pt raspuns!
Inteleg ca oficierea casatoriei a fost confirmata la Registrul civil din Ploiesti dar in ceea ce priveste mentiunea divortului exista posibilitatea sa nu figureze(In cazul in care Instanta de Judecata nu a informat Registrul Civil).
Dar in momentul cand soliciti un duplicat al certificatului de nastere (In cazul in care intre timp te ai casatorit sau divortat) trebuie apare pe el mentiunea casatoriei sau a divortului?

Da, pe marginea actelor de stare civila ( certificat de nastere, certificat de casatorie si certificat de deces) ofiterul de stare civila are obligatia sa insereze mentiunile referitoare la situatia persoanei in cauza, fiind aplicabile dispozitiile art. 85 din Metodologia cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila din 26.01.2011:

"Pe marginea actelor de naștere, de căsătorie și de deces se înscriu, după caz, mențiunile prevăzute în anexa nr. 38; în situația în care, pentru operarea unei mențiuni, nu există text corespondent în anexa nr. 38, aceasta se înscrie cu avizul D.E.P.A.B.D."

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 31-07-2021
Vizitator
Buna seara,
As dori indrumare pentru inregistrarea divortului pronuntat in Anglia. Actul de divort se numeste Decree Absolute eliberat de HM Courts and Tribunal Service. Intrebarea mea este, este suficient traducerea legalizata sau am nevoie si de alte document inafara de buletin bineinteles? Traducerea legalizata se poate face si in Romania sau trebuie facuta in Anglia?
Multumesc,

Melinda
Răspunde
 01-08-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Formalitatile de transcriere le puteti face la ambasada Romaniei din Londra.
Verificati site-ul MAE unde veti obtine informatiile necesare, inclusiv lista traducatorilor din UK acreditati de Min.Justitiei.

https://londra.mae.ro/node/281

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-08-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Melinda a scris pe 31-07-2021:
Buna seara,
As dori indrumare pentru inregistrarea divortului pronuntat in Anglia. Actul de divort se numeste Decree Absolute eliberat de HM Courts and Tribunal Service. Intrebarea mea este, este suficient traducerea legalizata sau am nevoie si de alte document inafara de buletin bineinteles? Traducerea legalizata se poate face si in Romania sau trebuie facuta in Anglia?
Multumesc,

Melinda

In primul rand hotararea trebuie legalizata si ulterior tradusa.

Din cauza faptului ca UK nu mai este membra UE, este posibil sa vi se solicite recunoasterea hotararii straine de catre instanta din Romania.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.