Forum avocaţi > Civil

Drepturi civile persoana cu handicap gradul1 cu asistenta permanenta

22-06-2020
Vizitator
Sora mea , persoana cu handicap locomotor gradul1 ,a rămas fără tutor datorita morți mamei mele , eu, fratele ei, întâmpin greutăți in ai tutela drepturile pentru faptul ca am domiciliu in străinătate. Am cerut derogare de la izolare, ce mi s-a acordat doar pentru înmormântarea mamei fara a avea libertatea de a circula si de a imi rezolva și problema tutoratului surorii mele. Precizez ca am întrat în România având un Test Covid9 negativ efectuat cu doua zile inainte. Am cerut prin Primarie curatela ce pare ca îmi va fi eliberata de către Judecătorie, dar fiind in izolare la domiciliu nu pot gestiona celelalte practici legate de drepturile economice și civile ale surorii mele. Datorita acestei situații de izolare impusă si a necesității de menținere a locului de muncă, ma găsesc în situația de a lăsa totul baltă, si de a ma întoarce in străinătate lăsând la jumătate totul. Întrebarea mea este : care sunt procedurile si posibilitățile de a scurta acest timp in condițiile in care Statul Roman nu a luat in calcul si aceste situații pentru cetățenii sai in dificultate chiar dacă sunt purtători de handicap.
Răspunde
 23-06-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu ne-ati spus daca sora dvs. este minora sau nu, sau daca, majora fiind, are discernament ori are doar handicapul fizic.
Vorbiti si de tutela si de curatela, insa sunt termeni diferiti.

Oricum, daca mama dvs. avea tutela surorii dvs, la moartea ei, dvs. ca mostenitor ati preluat de facto si provizoriu tutela, pana la numirea - eventuala - a altui tutore de catre instanta de tutela.

In dosarul de numire ca tutore, puteti fi reprezentat.

Iar din izolare vedeti ce puteti face prin intermediul internetului (acum majoritatea institutiilor au activitate on-line) ori sa mandatati o alta persoana (ruda sau prieten) care se poate deplasa si e dispusa sa va ajute.

Art. 157 - Moartea tutorelui

(1) În cazul morţii tutorelui, moştenitorii săi sau orice altă persoană dintre cele prevăzute la art. 111 au datoria de a înştiinţa, de îndată, instanţa de tutelă.

(2) Până la numirea unui nou tutore, moştenitorii vor prelua sarcinile tutelei. Dacă sunt mai mulţi moştenitori, aceştia pot desemna, prin procură specială, pe unul dintre ei să îndeplinească în mod provizoriu sarcinile tutelei.

Art. 159 - Numirea curatorului special

Până la preluarea funcţiei de către noul tutore, în cazurile prevăzute la art. 157 şi 158, instanţa de tutelă poate numi un curator special.

Art. 178 - Cazuri de instituire

În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela:

a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;

b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;

c) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;

d) dacă o persoană a dispărut fără a exista informaţii despre ea şi nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 23-06-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In situatia expusa, daca nu puteti fi prezenta personal la termenele de judecata pentru instituirea tutelei/curatelei, puteti angaja un avocat sau puteti mandata orice alta persoana sa va reprezinte in fata instantei.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.