Forum avocaţi > Civil

Partaj judiciar apartament 2020

29-06-2020

Buna Ziua,
As dori va rog frumos o indrumare intr-o problema legata de partaj..
In speta:
Am divortat in anul 2019 in martie, iar pe timpul casatoriei am achizitionat un apartament cu 3 camere, in anul 2008, un apartament luat cu credit ipotecar. Pe timpul casatoriei doar eu am lucrat, si doar eu am platit ratele, pana in anul 2014 cand s-a angajat sotia.
Problema este ca nu am convenit la un partaj voluntar si trebuie sa ma adresez instantei deaorece eu platesc inca rata la apartament, si fosta sotie locuiete acolo impreuna cu fetita noastra in varsta de 14 ani.
Intrebarile mele pentru dumneavoatra sunt urmatoarele:
1. Cum se evalueaza taxa de timbru, si cine stabileste taxa de timbru?
2. Avand in vedere ca doar eu am platit ratele in apartament, pot sa cer o cota mai mare din apartament?
3. Se poate platii taxa de timbru in rate??
4. Daca fosta sotie are domiciliul in apartament alaturi de fetita mea, iar instanta hotaraste divizarea apartamentului, exista posibilitatea ca ea sa ramana in apartament?
5. De precizat este faptul ca apartamentul este cu ipoteca, iar eu numai platesc ratele, ce se poate intampla? Nu mi se pare corect ca eu sa nu stau in acel apartament si sa platesc ratele?

Astept raspunsul dumneavoastra
Va multumesc!
Răspunde
 29-06-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Dominico a scris pe 29-06-2020:
Buna Ziua,
As dori va rog frumos o indrumare intr-o problema legata de partaj..
In speta:
Am divortat in anul 2019 in martie, iar pe timpul casatoriei am achizitionat un apartament cu 3 camere, in anul 2008, un apartament luat cu credit ipotecar. Pe timpul casatoriei doar eu am lucrat, si doar eu am platit ratele, pana in anul 2014 cand s-a angajat sotia.
Problema este ca nu am convenit la un partaj voluntar si trebuie sa ma adresez instantei deaorece eu platesc inca rata la apartament, si fosta sotie locuiete acolo impreuna cu fetita noastra in varsta de 14 ani.
Intrebarile mele pentru dumneavoatra sunt urmatoarele:
1. Cum se evalueaza taxa de timbru, si cine stabileste taxa de timbru?
2. Avand in vedere ca doar eu am platit ratele in apartament, pot sa cer o cota mai mare din apartament?
3. Se poate platii taxa de timbru in rate??
4. Daca fosta sotie are domiciliul in apartament alaturi de fetita mea, iar instanta hotaraste divizarea apartamentului, exista posibilitatea ca ea sa ramana in apartament?
5. De precizat este faptul ca apartamentul este cu ipoteca, iar eu numai platesc ratele, ce se poate intampla? Nu mi se pare corect ca eu sa nu stau in acel apartament si sa platesc ratele?

Astept raspunsul dumneavoastra
Va multumesc!

In cazul partajului, taxa judiciara de timbru se stabileste conform dispozitiilor art. 5 din OUG 80/2013:

"(1) Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel:

a) stabilirea bunurilor supuse împărţelii - 3% din valoarea acestora;

b) stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;

c) creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună - 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită;

d) cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită;

e) cererea de reducţiune a liberalităţilor excesive - 3% din valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor;

f) cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.

(2) Dacă cererile în materia partajului judiciar prevăzute de alin. (1) se formulează în cadrul aceleiaşi acţiuni, aceasta se taxează cu o singură taxă de 5% din valoarea masei partajabile."

De regula, cotele sotilor se prezuma a fi egale, iar sotia, chiar daca nu a realizat venituri, si-a adus aportul la munca in gospodarie care, in alte conditii, ar fi fost remunerata.

Cu toate acestea, daca dvs considerati ca ati avut o contributie majoritara la dobandirea bunurilor ce compun masa partajabila si aveti dovezi in acest sens, puteti solicita o cota mai mare de 50%.

Taxa judiciara de timbru se achita in prima faza de catre reclamant, iar la finalizarea dosarului, parata va achita o parte din aceasta taxa, in functie de cota ce ii va reveni.

Daca doriti o esalonare a platii taxei, va trebui sa formulati o cerere de ajutor public judiciar, iar daca indepliniti conditiile prevazute in OUG 51/2008, instanta va va admite cererea si va dispune esalonarea platii.

Daca doriti atribuirea imobilului in natura, va trebui sa solicitati acest lucru in cererea de chemare in judecata si veti fi obligat la plata unei sulte aferenta cotei ce ii revine paratei.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.