|
30-06-2020 |
 | Costel Vizitator |
| Buna ziua. Am depus o cerere de contestatie la titlu de executaresi constatare clauze abuzive. Executarea silita a incetut in februarie 2017 dar eu am aflat de ea abia in octombrie 2018. Am consultat un avocat dar a trebuit sa-mi formulez eu cererea datorita unor neintelegeri (nu conteaza asta). In cerere am folosit insa doua articole , 443 si 712 ( cu aproximatie nu am acces acum la cerere). Instanta a solicitat lamuriri , avocatul din oficiu primit a formulat ca contestatia la titlu se face in temeiul art 712 parca. Instanta a considerat ca nu e suficient raspuncul si a suspendat cauza pana la noi lamuriri. Nici avocatul nu a stiut exact ce vrea instanta. Suspendarea a fost facuta in 26.06.2019 dar citatia acasa a fost primita pe data de 16.06.2019. Am depus cerere de repunere pe rol in data de 13.03.2020 pe email cu semnatura electronica. Dar la termenul din 25.06.2020 instata a respins cererea ca perimata. Termenul de contestatie este de 5 zile de la pronuntare - asta am aflat intrand pe portalul instantei. Nu am acces la dosar electronic ca este un dosar mai vechi zic ei, si nu stiu pe ce si-a bazat instanta hotararea. Acum am niste intrebari: - cum se calculeaza termenul de 5 zile de la pronuntare sentinta fiind din 25.06.2020? Care este ultima zi in care pot depune apel? - Cum se calculeaza termenul de perimare de 6 luni: de la data postei primirii citatiei : 16.06.2019 sau de la data hotararii : 26.06.2019? Sper sa ma ajutati cu un raspuns . Multumesc anticipat. | |
|
|
|
30-06-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Dosarul dvs. a fost suspendat pe art.242 C.pr.civ. la 26.06.2019 pentru ca nu ati respectat obligatiile impuse de instanta. Termenul de perimare curge de la ultimul act de procedură îndeplinit de părţi sau de instanţă. Timp de 6 luni (termenul de perimare) ati lasat cauza in nelucrare,din motive imputabile dvs. (asa considera legea ptr cazul de suspendare de la 242). Deci, suspendarea judecatii dosarului nu a atras si suspendarea termenului de perimare. Nu ati facut recurs la incheierea de suspendare, nu ati cerut repunerea pe rol. Ca atare, la 26 dec. 2019 termenul de perimare s-a implinit, iar cererea dvs. de repunere pe rol din martie 2020 era tardiva. Hotararea de perimare se ataca cu recurs, nu apel, in 5 zile de la pronuntare. Daca instanta s-a pronuntat pe 25.06.2020, ultima zi de declarare a recursului este 1 iulie 2020. Art 181 C pr civ când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, (25.06), nici ziua când acesta se împlineşte (30.06). | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
30-06-2020 |
 | Costel Vizitator |
| multumesc pentru raspuns. Am facut o gresala , data de pe plic cand am primit citatia de suspendare este 16.09.2019 si nu 16.06.2019 cum gresit am trecut inainte . In acest caz cererea de repunere pe rol din 13.03.2020 suspenda perimarea sau se tine cont de data pronuntarii? Multumesc. | |
|
|
|
30-06-2020 |
|
| Ma iertati, insa nu inteleg. Daca in sedinta din 25.06.2019 instanta a suspendat procesul, ce ati primit acasa pe 16.09.2019? Dvs. ii spuneti "citatia de suspendare". Poate incheierea de sedinta din 25.06 v-a fost comunicata la 16.09? Daca la 16.09.2019 s-a comunicat incheierea a fost pentru a putea formula recursul (care putea fi introdus pe toata perioada suspendarii pana la intervenirea perimarii). Chiar daca s-ar considera ultimul termen de procedura data primirii de catre dvs. a incheierii din 25 .06, daca ati trimis cererea de repunere pe rol la 13.03.2020 doar pe email si nu ati trimis dovezi ale datei cand ati primit efectiv incheierea si, mai ales, taxa de timbru in original, prin posta ori la registratura, si nici nu ati fost la termen, probabil cererea a fost anulata ca netimbrata si pe urma s-a constatat perimarea. Sunati si dvs. la arhiva sa vedeti exact ce s-a retinut. Azi nu va mai raspunde nimeni, dar incercati maine dimineata. Oricum, si acest act vi se va comunica intr-un final acasa. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
30-06-2020 |
 | Costel Vizitator |
| Multumesc. Poate exprimarea mea a fost gresita. Da decizia a fost pronuntata in 26.06.2019, iar comunicarea ei conform plicului a fost pe 16.09.2019. Am fost la termenul din 25.06.2020 si am depus si chitanta de taxa de timbru in original si plicul prin care s-a comunicat decizia in original. Nu am depus taxa de repunere pe rol, asta mi s-a spus ca o sa o stabileasca instanta si o sa pot cere esalonarea sau scutirea ei. Dar instanta stabilit perimarea, de aceea nu stiu de ce instanta s-a raportat la data pronuntarii hotararii ( 26.06.2019) si nu la data comunicarii ( 16.09.2019). Cererea de repunere pe rol din 13.03.2020 a fost trimisa prin email la ora 13 cu aproximatie cu semnatura electronica, dar la data de 16.03.2020( prima zi de stare de urgenta) a fost trimis si fax la instanta cu cererea de repunere pe rol. Consider ca nu a intervenit perimarea in acest caz. Am incercat sa sun azi de la 10 la 14 ,la arhiva dar nu raspunde nimeni sau suna ocupat. Daca merg maine dimineata la instanta pentru a vedea hotararea trebuie sa fac cerere mai intai sau pot merge direct? Multumesc frumos pentru raspunsuri. | |
|
|
|
30-06-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Conform dispozitiilor art 416 NCPC, sunt supuse perimarii: "(1) Orice cerere de chemare în judecată, contestaţie, apel, recurs, revizuire şi orice altă cerere de reformare sau de retractare se perima de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părţii, timp de 6 luni. (2) Termenul de perimare curge de la ultimul act de procedură îndeplinit de părţi sau de instanţă. (3) Nu constituie cauze de perimare cazurile când actul de procedură trebuia efectuat din oficiu, precum şi cele când, din motive care nu sunt imputabile părţii, cererea n-a ajuns la instanţa competentă sau nu se poate fixa termen de judecată." Mergeti la arhiva instantei pentru a studia dosarul. In momentul de fata, pentru accesul la unele arhive trebuie efectuata o programare fie telefonic, fie prin email, iar alte instante permit accesul publicului fara programare. Verificati pe site-ul institutiei ce reguli sunt impuse de catre conducerea instantei unde se afla dosarul. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
30-06-2020 |
|
| Constituie moment al inceperii termenului de perimare data incheierii prin care s-a dispus suspendarea judecatii cf.242 cpc pentru ca din acest moment partea are indatorirea de a starui in continuarea judecatii care a fost suspendata, [Gabriel Boroi, C pr civ]; in cazul dvs. 25.06.2019. De aceea,s-a constatat perimarea. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
30-06-2020 |
 | Costel Vizitator |
| Multumesc pentru raspunsuri. Totusi ,e pare ca este interpretabil articolul, timpul este scurt si orice raspuns ma ajuta. Totusi instanta a comunicat hotararea la aproape 3 luni de la pronuntare. Practc si sa fi vrut nu aveam la ce sa ma raportez in acea perioada pentru depunere recurs, mai ales ca hotararea a fost redactata abia in data de 04.09.2019.Iar in hotarare ni se spunea ca pot depune recurs/repunere de la data comunicarii hotararii.Nu mi se pare normal catermenul de perimare sa curga de la data pronuntarii. As dori sa stiu daca prin recurs pot cere repunerea pe rol a cererii de constatare clauze abuzive. Cererea s-a numit contestatie la titlu de executare si constatare nulitate clauze abuzive, executarea silita incepand in 2017 deci se putea cere contatarea nulitatii in aceeasi cerere.. Instanta de fond s-a raportat doar la contestatia la executare nu si la constatare nulitatii clauzelor abuzive. Va multumesc inca o data pentru raspunsuri. | |
|
|
|
30-06-2020 |
|
| http://portal.just.ro/43/Documents/Minute/MINUTA.2017.12.08-09.CIVILA1.pdf La adresa de mai sus, veti putea citi o minuta a unei intalniri de unificare a practicii judiciare. La pct. 3 de la pag.4 se dezbate problema perimarii, concluzia fiind cea pe care v-am indicat-o si eu. (termenul curge de la pronuntarea incheierii de suspendare, nu de la comunicare. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
30-06-2020 |
 | Costel Vizitator |
| Multumesc . As vrea sa stiu daca in acest caz mai pot redepune o cerere de contestatie la titlu de executare contract de credit sau merg doar pe clauze abuzive. Se presupune ca eu am primit actele in februarie 2017 desi am aflat de executare abia spre sf lu octombrie 2018. Cererea depusa si constatata de instanta ca perimata a intrerupt cursul prescriptiei sau nu?Multumesc anticipat. | |
|
|
|
30-06-2020 |
| Costel a scris pe 30-06-2020: multumesc pentru raspuns. Am facut o gresala , data de pe plic cand am primit citatia de suspendare este 16.09.2019 si nu 16.06.2019 cum gresit am trecut inainte . In acest caz cererea de repunere pe rol din 13.03.2020 suspenda perimarea sau se tine cont de data pronuntarii? Multumesc. Eu consider că ați depus în termen cererea de repunere pe rol, deoarece de la data ultimului act de procedură nu au trecut 6 luni, iar ultimul act de procedură îl consider data comunicării încheierii de suspendare. | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
01-07-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Promovati recurs in termen de 5 zile de la pronuntarea solutiei. Va trebui sa motivati prin faptul ca cererea de repunere pe rol a fost efectuata in termen, raportat la momentul comunicarii Incheierii de suspendare (16.09.2019). Ulterior judecarii recursului, in functie de solutia primita, puteti promova un nou demers juridic, raportat la situatia de fapt. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |