Forum avocaţi > Civil

Uzucapiunea

19-07-2020
Vizitator
Bună ziua. Am cumpărat o casa cu gradina în satul natal în anul 1999 cu contract vc, intabulat. Casa a fost cumpărată în același mod de proprietarii anteriori în 1963 cu contract de vc cu suprafața totală de cota parte 800 m patrati din 2400 metri pătrați de la statul roman dobindit prin expropriere , în ardeal au fost mulți sași. Deci am 800 m patrati cumpărați, intabulat corect și mulțumit. În stânga gradinii era un sant mare cu bălării, rachÎți și alte tufe pe care leam tăiat, am curățit, făcut ordine și un gard pana în fundul grădinii ce duce la un rau. În partea dreaptă aveam vecin un bătrân om bun cu copii căsătoriți tot în sat. Vecinul meu locuia acolo din 1967 timp în care au făcut gardul ce delimitează proprietatine. Gardul este din plasa de sârmă, ruginită acum, și plantat cate un pom, rachiti, sa tina plasa de sârmă, în loc de spalier. Gardul acolo era când am cumpărat casa, acolo este și acum. Măsurătorile cadastrale sau făcut ultima dată în 2018 când a început programul de cadastrale și intabulare în România. Atunci am aflat ca am mai mult teren ca în acte, nu mă deranjat nici nu mă avantajat devreme ce autoritățile și instituțiile publice primăria știa și eu plăteam doar 800 metri pătrați impozit pe terenul din acte nu și pe bălăriile ce le am în plus ca terenul nu este fertil.Toate bune, vecinul a murit în urma cu câțiva ani intrun azil și copii au daramat casa, au vândut materialele bucata cu bucata și terenul la vândut unui om din sat care a mai lucrat gradina câțiva ani. Mam bucurat ca vine cineva lângă mine și ridica o casa sa nu mai se vadă ruinele ce au rămas. Dar cumpărătorul care a lucrat vreo 4 ani gradina cunoscând bine situația după o jumătate de an de când a văzut actele de proprietate în mana are mai puțin teren în fapt 1650 metri pătrați și în acte 1900 metri pătrați. A fost la primărie, au refăcut măsurătorile și aproximativ așa stau lucrurile dar autoritățile locale nu iau dat dreptate pentru ca eu nu am nici o vina așa am cumparat casa cu terenul. Iar familia vecinului care ia vândut terenul au fost pasivi de 50 de ani nu au măsurat terenul nici acum când au vândut nu au ziștiut nimic nici mie și nici autorităților locale. Prin urmare, dacă mă amenință cu revendicare teren eu pot invoca uzucapiunea? Mulțumesc mult.
Răspunde
 19-07-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, puteti invoca uzucapiunea de 30 de ani.

Mai mult, consider ca in cazul in care ati face subiectul unei actiuni in revendicare, il veti putea introduce in cauza pe vanzatorul dvs. [sau pe mostenitorii sai], ptr. evictiune.

Va puteti apara si prin invocarea art.1743 alin.2 si 1744 (prescriptia)

Art. 1.743 - Vânzarea unui imobil determinat cu indicarea suprafeţei

(1) Dacă, în vânzarea unui imobil cu indicarea suprafeţei şi a preţului pe unitatea de măsură, suprafaţa reală este mai mică decât cea indicată în contract, cumpărătorul poate cere vânzătorului să îi dea suprafaţa convenită. Atunci când cumpărătorul nu cere sau vânzătorul nu poate să transmită această suprafaţă, cumpărătorul poate obţine fie reducerea corespunzătoare a preţului, fie rezoluţiunea contractului dacă, din cauza diferenţei de suprafaţă, bunul nu mai poate fi folosit în scopul pentru care a fost cumpărat.

(2) Dacă însă suprafaţa reală se dovedeşte a fi mai mare decât cea stipulată, iar excedentul depăşeşte a douăzecea parte din suprafaţa convenită, cumpărătorul va plăti suplimentul de preţ corespunzător sau va putea obţine rezoluţiunea contractului. Atunci când însă excedentul nu depăşeşte a douăzecea parte din suprafaţa convenită, cumpărătorul nu poate obţine rezoluţiunea, dar nici nu este dator să plătească preţul excedentului.

Art. 1.744 - Termenul de exercitare a acţiunii estimatorii sau în rezoluţiune

Acţiunea vânzătorului pentru suplimentul de preţ şi aceea a cumpărătorului pentru reducerea preţului sau pentru rezoluţiunea contractului trebuie să fie intentate, sub sancţiunea decăderii din drept, în termen de un an de la încheierea contractului, afară de cazul în care părţile au fixat o dată pentru măsurarea imobilului, caz în care termenul de un an curge de la acea dată.

"Fostul cod civil Art. 1334 - Acţiunea vânzătorului pentru complinirea preţului şi a cumpărătorului, pentru scăderea preţului sau pentru stricarea contractului, se prescriu printr-un an din ziua contractului (C. civ. 1327 şi urm.). "

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-07-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Sfatul meu este sa nu asteptati sa fiti dat in judecata, ci sa formulati dvs o actiune de chemare in judecata, invocand uzucapiunea.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-07-2020
Vizitator
Sarutmana doamna, sa inteleg ca prin uzurcapiune de 30 de ani pot invoca evictiune, ăsta înseamnă ca se aduna vechimea de când locuiesc eu cu cea a celui care mi-a vândut casa? Chiar dacă am un just titlu? Sau merge și cu uzucapiunea tabulara de 10 -20 de ani?
Ei nu dau dovadă de pasivitate, indiferență, sa ceara 2 m din gradina mea dincolo de gardul făcut chiar de ei.cum mas putea apară mai bine? Va mulțumesc din suflet și apreciez ce miati scris dar va dați seama, înțeleg mai greu termenii aceștia. Mulțumesc încă o data.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.