Forum avocaţi > Civil

Apartament vicii ascunse

23-07-2020

Buna,

Am cumparat acu 2 ani un apartament in Cluj 3 camere si la prima iarna am observat ca terasa de deasupra dormitorului mare(ocupa jumatate din dormitor) nu este izolata conform.
Peretii exteriori si tavanul fix cat e terasa in colturi ajunge si 10 grade si in dormitor tot timpu e rece plus condens iarna.

Am semnalat la constructor si a promis ca rezolva, solutia fiind sa refaca termoizolatia terasei... dar vecina nu este de acord.

Am mai trecut printr-o iarna la fel sa intamplat si m-am decis sa incerc varianta de izolate pe interior desi recomandarea este izolarea terasei.

Am vorbit cu constructoru la inceputul anului si a zis ca se rezolva si urma sa facem in vara aceasta dar pe moment ce ne-am apropiat de data stabilita incercam sa aflu mai multe detalii despre cine si ce materiale o sa foloseasca si am observat ca el avea de gand sa faca cu polistiren si niste oameni dorit de el anume nu firma “cineva cine i-a mai lucrat”(ieftin).

Am incercat sa negociez cu el la materiale sa folosim altceva decat polistiren(este toxic si nu este recomandat pt izolat interior) dar tot ma purica la bani ca e prea scump ca vreau eu avioane desi asta e o solutie de conpromis pt mine si mai ieftin pt el data de izolarea terasei...am tot lasat de la mine... dar a acceptat un material eco cu o suma de mijloc ca pret.

Inainte cu 2 zile sa vina oamenii lui am sunat sa verific situatia si mesterii lui nu mai puteau ma amanase pe septembrie... eu deja planificasem sa scot mobila din dormitor patu partea electrica ca in urma micsorarii dormitorului mobila si patul nu mai incap pe peretele existent si trebuia rearanjat(tot pe banii lui bineinteles).

Situatia nu mi-a convenit deloc cu amanarea la inceput de septembrie si asa ca am incercat sa caut eu o alta firma care sa faca manopera.

El nu a fost de acord insista sa fie cu oamenii lui dar la final a zis ok sa mergem la notar sa facem acte ca sa imi de bani sa rezolv eu problema cu firma.

Dar in ultima secunda i-ar s-a sucit si a zis ca imi da bani pt material polistiren si nimic mai mult daca vreau eu altceva sa pun eu diferenta....

Nu am fost de acord deloc(nervos de atatea amanari)si la telefon ne-am declarat ca ne vedem in instanta.

Stiu ca trebuie un preaviz prin executor sa-l notific oficial sa-i dau 15 zile sa faca el doar dupa asta pot incepe eu sa lucrez dar ma intereseaza acuma urmatoarele:

Am sa fac pe costu meu cu facturi tot sa demonstrez o solutie de mijloc nu cea mai scumpa nici cea mai ieftina + detin expertiza extrajudiciara cum ca este o problema el a platit-o.

Pot sa recuperez cheltuielile cu dormitoru mobila, electrica, izolatie, de la el? In cat timp?
Pot cere despagubiri? Camera se micsoreaza pt ca izolez si pereti exteriori pe interior la recomandarea expertului?

Ce imi sugerati sa fac si daca pot sa recuperez de la el banii de modificari in dormitor plus dauna pt micsorarea dormitorului?

Mersi,
Cornel
Răspunde
 26-07-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Da, puteti obtine atat costul lucrarilor, cat si daune pentru lipsa de folosinta si un eventual prejudiciu moral.

Dupa efectuarea lucrarilor, va trebui sa formulati o actiune in instanta, atasand la dosar toate chitantele/facturile aferente reparatiilor.

De asemenea, inainte de inceperea lucrarilor, este recomandat sa notificati constructorul, pentru a remedia dansul problema, intr-un termen stabilit de dvs.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-07-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Va recomand sa va mobilizati si sa va expuneti doleantele de indata in scris, ca sa nu pierdeti dreptul la actiunea bazata pe vicii ascunse.(termen de prescriptie - vedeti art.2531 lit.b - ).

Veti notifica prin executor judecatoresc problema imobilului si ce solicitati de la constructor si termenul de rezolvare.

Daca nu se executa, introduceti imediat o actiune pe obligatia de a face, prin care instanta sa-l oblige sa remedieze imobilul ori sa va permita sa o faceti dvs, pe banii lui.

Daca reparati dvs. intai si abia apoi faceti actiunea, ar putea trece timpul si constructorul ar putea invoca prescriptia.
Pentru ca verba volant, scripta manent.("vorbele zboara, scrisul ramane")

Art. 1.690 - Starea bunului vândut
(3) Dacă în urma verificării se constată existenţa unor vicii aparente, cumpărătorul trebuie să îl informeze pe vânzător despre acestea fără întârziere.
În lipsa informării, se consideră că vânzătorul şi-a executat obligaţia prevăzută la alin. (1).

art.1707
(2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent.

(3) Garanţia este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului.
Art. 1.709 - Denunţarea viciilor
(1) Cumpărătorul care a descoperit viciile ascunse ale lucrului este obligat să le aducă la cunoştinţa vânzătorului într-un termen rezonabil, stabilit potrivit cu împrejurările, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a cere măsura prevăzută la art. 1.710 alin. (1) lit. d).
(3) Atunci când viciul apare în mod gradual, termenele prevăzute la alin. (1) încep să curgă din ziua în care cumpărătorul îşi dă seama de gravitatea şi întinderea viciului.
Art. 1.710*) - Efectele garanţiei⇓
(1) În temeiul obligaţiei vânzătorului de garanţie contra viciilor, cumpărătorul poate obţine, după caz:
a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;
b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;
c) reducerea corespunzătoare a preţului;
d) rezoluţiunea vânzării.

Art. 2.531 - Dreptul la acţiunea în răspundere pentru vicii ascunse⇓
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, prescripţia dreptului la acţiune pentru viciile ascunse începe să curgă:
a) în cazul unui bun transmis sau al unei lucrări executate, alta decât o construcţie, de la împlinirea unui an de la data predării ori recepţiei finale a bunului sau a lucrării, în afara cazului în care viciul a fost descoperit mai înainte, când prescripţia va începe să curgă de la data descoperirii;
b) în cazul unei construcţii, de la împlinirea a 3 ani de la data predării sau recepţiei finale a construcţiei, afară numai dacă viciul a fost descoperit mai înainte, când prescripţia va începe să curgă de la data descoperirii.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.