Forum avocaţi > Civil

Uzufruct viager

28-07-2020
Vizitator
Buna ziua!
Atât eu cât și soția suntem la a doua căsătorie. Nu avem copii împreună, dar avem cate un copil din prima căsătorie. Avem fiecare câte o casă și am dori sa facem demersurile necesare că dacă unul decedează celălalt să poată beneficia de ambele case, pe timpul vieții.
Ne-am gândit să punem in testament dreptul de uzufruct viager. Va funcționa!? Am dori ca pe timpul vieții să nu fie deranjat soțul supraviețuitor!
Multe mulțumiri pentru răspuns!
Răspunde
 28-07-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, va functiona. Dreptul de uzufruct viager poate fi instituit prin testament. Descendentul direct al sotului decedat va dobandi nuda proprietate, iar sotul supravietuitor uzufructul viager.

Atentie insa: daca imobilul este singurul bun care va fi in patrimonial defunctului, atunci valoarea uzufructului viager poate depasi cotitatea disponibila, adica sa incalce rezerva succesorala a mostenitorului rezervatar.

Adresati-va direct unui notar sa simuleze un calcul.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-07-2020
Vizitator
Atunci, poate ar fi mai bine să face contract pentru uzufructul viager acuma? Ar fi mai avantajos pentru noi decât testament?
Răspunde
 28-07-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Prin acte intre vii, uzufructul poate fi facut prin acte cu titlu gratuit (caz in care ar fi considerat o donatie) ori prin acte cu titlu oneros (pe bani).
Donatiile intre soti sunt valabile, se consolideaza la deces ori divort. Au o particularitate insa fara de o donatie "normala": pot fi revocate oricand de donator, in cursul casniciei, fara motiv.
Iar, in caz de deces pot fi supuse reductiunii de rezervatar.

Deci, va recomand sa ramaneti la constituirea uzufructului prin testament.
Din punct de vedere fiscal, un dezmembramant precum uzufructul este calculat la 20% din valoarea imobilului. Data fiind si speranta de viata a uzufructuarului, nu cred ca valoarea uzufructului are cum sa depaseasca valoarea nudei proprietati.
Deci, prin testament dvs. veti acorda nuda proprietate copilului, iar sotiei uzufructul, nu doar uzufructul sotiei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-07-2020
Vizitator
Va foarte multumesc pentru răspuns, ne ajută foarte mult!
Răspunde
 08-08-2020
Vizitator
Scuzați- mă că mai revin cu o întrebare!
Dacă fac testament cu uzufruct viager în favoarea sotiei pentru casă, mai pot eu vinde casa în timpul vieții? Am nevoie de acordul soției la vânzare?
Răspunde
 08-08-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu, nu aveti nevoie de acordul sotiei. Fiind nud proprietar, puteti instraina la libera dvs. alegere. Uzufructul va fi opozabil noului nud proprietar in aceleasi conditii in care a fost instituit.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-08-2020
Vizitator
Uzufructul viager este prin testament! Asta nu înseamnă că intră în vigoare doar după moartea mea?! Deja am doar nuda proprietate, chiar în timpul vieții mele?
Răspunde
 08-08-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Aaa, scuze. Evident, n-am fost atenta. Pana la deschiderea testamentului, evident sunteti proprietar deplin. Si nu aveti nevoie de acordul sotiei la vanzare. Vanzarea revoca in fapt testamentul.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-08-2020
Vizitator
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Răspunde
 08-08-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Laurențiu V. a scris pe 08-08-2020:
Scuzați- mă că mai revin cu o întrebare!
Dacă fac testament cu uzufruct viager în favoarea sotiei pentru casă, mai pot eu vinde casa în timpul vieții? Am nevoie de acordul soției la vânzare?

Daca instituiti uzufructul viager prin testament, puteti vinde imobilul in timpul vietii.

De asemenea, puteti revoca testamentul daca doriti.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-08-2020
Vizitator
Mulțumesc pentru răspuns!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.