|
08-08-2020 |
 | Mariana Vizitator |
| Soțul este la a doua căsătorie cu mine, are un copil din prima căsătorie. Eu nu am copii. Părinții mei au decedat și mi-au lăsat o moștenire. Întreb: moștenirea mea, daca va rămâne intactă, va rămâne soțului sau rudelor mele-daca vor acționa în instanță, după ce eu nu voi mai fi? | |
|
|
|
08-08-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| La decesul dvs. de mostenirea dvs. vor beneficia sotul impreuna cu rudele dvs. Cota sotului variaza de la 1/4 la 3/4, in functie de rudele cu care intra in concurs la mostenire. 1/4 ar avea daca ati fi avut copii (nu e cazul dvs). Daca vine in concurs cu frati de-ai dvs ori nepoti de frate, va avea 1/2. Daca vine in concurs cu bunici, strabunici , sotul va avea 3/4. Daca vine in concurs cu unchi, matusi sau veri primari (pana la gradul 4) sotul va avea 3/4 din mostenire. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
08-08-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Conform dispozitiilor art 972 NCC: "(1) Cota soţului supravieţuitor este de: a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului; b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului; c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului; d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului. (2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele. (3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea." | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
08-08-2020 |
 | Mariana Vizitator |
| E foarte clar și pe deplin lămuritor! Dar pentru bunurile dobândite în timpul căsătoriei noastre, în comun, la decesul meu, mai au dreptul rudele mele la parte din ele sau vor rămâne (partea mea desigur ,ca 1/2 din aceste bunuri) integral soțului, mai ales dacă fac un testament în care îi las toate bunurile mele lui? | |
|
|
|
08-08-2020 |
|
| Daca faceti testament in favoarea sotului, in lipsa mostenitorilor rezervatari (copii si parinti) sotul mosteneste absolut tot. Celelalte rude vor fi indepartate de la mostenire. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
08-08-2020 |
 | Mariana Vizitator |
| Chiar și în cazul bunurilor proprii, moștenire de la părinți? Dacă fac testament pentru soț, poate mosteni tot? | |
|
|
|
08-08-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Mariana a scris pe 08-08-2020: E foarte clar și pe deplin lămuritor! Dar pentru bunurile dobândite în timpul căsătoriei noastre, în comun, la decesul meu, mai au dreptul rudele mele la parte din ele sau vor rămâne (partea mea desigur ,ca 1/2 din aceste bunuri) integral soțului, mai ales dacă fac un testament în care îi las toate bunurile mele lui? In situatia in care intocmiti un testament in favoarea sotului, acestuia ii va reveni intreaga masa succesorala. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
08-08-2020 |
 | Mariana Vizitator |
| Chiar și în cazul bunurilor proprii, moștenire de la părinți? Dacă fac testament pentru soț, poate mosteni tot? | |
|
|
|
08-08-2020 |
| Mariana a scris pe 08-08-2020: Chiar și în cazul bunurilor proprii, moștenire de la părinți? Dacă fac testament pentru soț, poate mosteni tot? Da. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
08-08-2020 |
 | Mariana Vizitator |
| Va mulțumim frumos pentru amabilitate și competența! Va doresc mult succes in activitate și numai bine! | |
|
|
|
08-08-2020 |
 | G. Mihoc Vizitator |
| Văzând cazul de mai sus, îndrăznesc sa va deranjez cu o situație asemănătoare. Eu am copii din prima căsătorie dar as vreau sa las casa mea rămasă de la părinți mei și în care locuim de 30 ani la actuala sotie. Am făcut testamentul în acest sens ca las absolut tot ce am la actuala sotie. Este posibil sau tot vor veni copii la moștenire??? | |
|
|
|
08-08-2020 |
|
| Cazul dvs. nu este similar, ptr.ca dvs.aveti descendenti directi, care sunt rezervatari, conform legii. [ adica, chiar daca sunt dezmosteniti prin testament - ptr. ca intocmirea unui testament in favoarea sotiei este o dezmostenire indirecta - legea le da dreptul la o cota din mostenire egala cu jumatate din ceea ce ar fi obtinut daca nu ar fi fost dezmosteniti] Deci, actuala dvs. sotie, chiar legatara universal fiind, va fi obligata sa le dea copiilor dvs. jumatate din cota legala de 3/4. Nici macar lucrurile din casa folosite in gospodaria comuna nu ii revin in totalitate. Solutia ptr ca descendentii dvs. sa nu mosteneasca este sa ii vindeti in timpul vietii ceea ce doriti sa-i lasati prin testament (copiii sa nu aiba ce mosteni) | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
09-08-2020 |
 | G. Mihoc Vizitator |
| Mulțumesc pentru răspuns! | |
|
|
|
09-08-2020 |
 | G. Mihoc Vizitator |
| Iertati- mă vă rog, dar dacă soția cumpără in timpul căsătoriei noastre, nu se va considera tot ca un bun comun, cumpărat cu banii comuni și se va supune, o parte- partea mea, tot la succesiune? Mulțumesc anticipat pentru răspuns! | |
|
|
|
09-08-2020 |
|
| Chiar si in timpul casatoriei sotii pot sa achizitioneze bunuri proprii, care sa nu intre in masa comuna. Se va mentiona in contractul notarial ca banii ptr. achizitie provin din economii proprii ori din vanzari de bunuri proprii. Pretul vanzarii se stabileste de parti, cu conditia sa nu fie mai mic decat pretul prevazut in grilele notariale ptr. acea zona (deci, nu trebuie sa fie valoarea de piata) | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
09-08-2020 |
 | G. Mihoc Vizitator |
| Mulțumesc frumos, sunteți foarte amabilă! | |
|
|
|
09-08-2020 |
| G. Mihoc a scris pe 09-08-2020: Iertati- mă vă rog, dar dacă soția cumpără in timpul căsătoriei noastre, nu se va considera tot ca un bun comun, cumpărat cu banii comuni și se va supune, o parte- partea mea, tot la succesiune? Mulțumesc anticipat pentru răspuns! Toate bunurile dobandite in timpul casatoriei se considera bunuri comune, iar in cazul decesului unuia dintre soti, o cota de 1/2 va intra in componenta masei succesorale. Daca doriti sa ii faceti un testament sotiei, copilul dvs va beneficia de o rezerva succesorala, adica jumatate din cat i-ar fi revenit in mod legal. Daca doriti ca toate bunurile pe care le detineti sa ii revina sotiei, ii puteti vinde aceste bunuri printr-un contract de vanzare-cumparare. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
09-08-2020 |
 | G. Mihoc Vizitator |
| Mulțumesc pentru răspuns doamnă avocat! | |
|
|
|
09-08-2020 |
 | Matei F. Vizitator |
| Buna ziua, am obtinut autorizatie de constructie pentru modificare interior si acoperis. Vecinul ma ameninta cu proces pentru ca in urma ridicarii acoperisului o sa-i umbresc parte din gradina (nu casa de locuit). Cum se poate solutiona? Multumesc | |
|
|
|
10-08-2020 |
|
| Daca detineti toate actele necesare modificarilor propuse, puteti executa constructiile. Daca ar fi fost necesara aprobarea vecinului, acest fapt ar fi fost mentionat in certificatul de urbanism de catre primarie, iar in lipsa ei, nu vi s-ar fi eliberat autorizatia de constructie. Incercati sa-i explicati. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |