|
16-08-2020 |
 | Alimanescu Vizitator |
| Va salut! Am marea rugaminte la dumneavoastra sa-mi spuneti ce solutii/sanse sunt in urmatoarele probleme: Mai intai o mica poveste: prin anul 1993, sotii A si B cumpara un teren intravilan (urban) de 600mp (in acte) dar de 720mp in realitate, pe care se afla si o casa batraneasca. Hatul stang era drept (dunga neagra din imaginea din link-ul de mai jos). Dupa 1-2 ani, sotii C si D cumpara o proprietate invecinata pe care se afla o casa in constructie (doar fundatia). Acesti soti C si D darama o parte din gardul despartitor si construiesc casa cu peretele peste hat (20cm) iar ulterior isi fac termosistem pe exterior si mai intra 30cm in terenul sotilor A si B (dunga verde din imaginea de mai jos). Apoi fac cosul de fum tot pe terenul sotilor A si B (patratul mare verde din desenul din link) si monteaza 2 aparate de aer conditionat la inaltime (cele 2 patrate verzi mici din imagine). Prin anii 2000-2001, sotii C si D rup aproximativ 2m din gardul de la strada al sotilor A si B (dreptunghiul rosu din imagine) si isi fac bransament la gaz pe portiunea respectiva de aproximativ 8mp. Nu stiu cum dar fac si cadastru pe cei 8mp furati, doar cadastru fara intabulare, de fapt nu au intabulat nimic din proprietate. Timpul trece, sotii A si B nu revendica nimic si in anul 2019 scot la vanzare proprietatea. Sunt contactati de sotii E si F, le sunt aratate actele de proprietate (cele din 1993) in care se vede clar linia dreapta de hotar si cad de acord. Sotii A si B afla ce acte trebuie facute si fac si schita cadastrala noua, cum se cere acum. "Experta" care face schita, nu stiu din ce motiv (poate se cunoaste bine cu sotii C si D, nu stiu), face din linia albastra din imagine hatul proprietatii, rupe din cei 120mp care nu sunt in acte si face sa iasa in noua schita cei 600mp din acte. Cumpara sotii E si F, fara sa-si dea seama ca noua schita nu este identica cu schita veche a sotilor A si B si ca intre cele 2 proprietati este o fasie neutra de aproximativ 50cm. Dupa vanzare, sotii A si B pleaca din tara. Intrebari: 1. Pot sotii E si F sa faca o repozitionare a terenului (fara sa stie sotii C si D) astfel incat sa recupereze vechiul hat (linia neagra din imagine) iar in spate sa ramana cei 120mp care nu sunt in acte? Sau pot face doar o repozitionare partiala, in sensul ca portiunea dreptunghiului rosu o vor pierde deoarece sotii C si D au cadastru facut pe ea, chiar fara intabulare? 2. Daca sotii C si D au cadastru fara intabulare pe portiunea dreptunghiului rosu, ce posibilitati legale sunt ca sotii E si F sa recupereze si acea bucata? 3. Daca sotii E si F fac respectiva repozitionare, mai au dreptul sa obtina in instanta demolarea cosului de fum, a aparatelor de aer conditionat si a termoizolatiei care se vor afla pe terenul lor "repozitionat" sau e prea tarziu avand in vedere data cumpararii? Dar mutarea constructiei sotilor C si D la 60cm de hat, o pot obtine sotii E si F in instanta? O actiune de granuituire/revendicare, dupa repozitionare ii poate ajuta pe sotii E si F, avand in vedere data cumpararii? Daca trec cele 15 zile de la operatia de repozitionare, sotii C si D o mai pot contesta in vreun fel? Mentionez ca dupa operatia de repozitionare vor avea tot 600mp, ca in acte, numai ca va creste un pic suprafata fara acte din spate, revenind la 120mp, cat a fost in 1993. 4. Tot dupa repozitionare, pot sotii E si F sa obtina cei 120mp prin uzucapiune, avand in vedere faptul ca vechii proprietari au folosit respectiva suprafata din 1993 fara probleme iar proprietarul anterior anului 1993 a folosit 40 de ani respectiva suprafata? 5. Daca nu pot prin uzucapiune, pot lua cei 120mp prin concesionare de la primarie si apoi, dupa 10 ani, sa deschida in instanta un proces de uzucapiune sau concesionarea le anuleaza acest drept? Va multumesc. https://my.pcloud.com/publink/show?code=5ZPAEckZ5wy55SaNnNVZhxpzZfoFroYtT2ULYYF0JjGCtzRsHu3kk | |
|
|
|
20-08-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Am incercat sa va ajut, am citit speta dvs, m-am uitat pana si pe schita din link. Sincer, nu m-am lamurit complet. Tot ce pot sa va spun este ca ptr. repozitionare cel mai bine va adresati unui birou de cadastru; insa,din cate stiu eu, repozitionarea imobilului se face fara a afecta amplasamentul si suprafata imobilului. Ori, speta dvs. pleaca de la inceput cu un minus (asumat voluntar) de 120 mp. Spun asumat voluntar pentru ca in fapt, desi in acte sunt 600 mp, iar in realitate 720 mp, tot terenul de 720 este al sotilor A si B. Pentru ca (va uitati la alin.2, care reglementeaza cazul suprafetelor mai mari, ptr. ca in speta indicata de dvs. cei 120 mp sunt exact 20%, terenul revenind legal lui A+B fara pret suplimentar): Art. 1.743 - Vânzarea unui imobil determinat cu indicarea suprafeţei (1) Dacă, în vânzarea unui imobil cu indicarea suprafeţei şi a preţului pe unitatea de măsură, suprafaţa reală este mai mică decât cea indicată în contract, cumpărătorul poate cere vânzătorului să îi dea suprafaţa convenită. Atunci când cumpărătorul nu cere sau vânzătorul nu poate să transmită această suprafaţă, cumpărătorul poate obţine fie reducerea corespunzătoare a preţului, fie rezoluţiunea contractului dacă, din cauza diferenţei de suprafaţă, bunul nu mai poate fi folosit în scopul pentru care a fost cumpărat. (2) Dacă însă suprafaţa reală se dovedeşte a fi mai mare decât cea stipulată, iar excedentul depăşeşte a douăzecea parte din suprafaţa convenită, cumpărătorul va plăti suplimentul de preţ corespunzător sau va putea obţine rezoluţiunea contractului. Atunci când însă excedentul nu depăşeşte a douăzecea parte din suprafaţa convenită, cumpărătorul nu poate obţine rezoluţiunea, dar nici nu este dator să plătească preţul excedentului. Deci,cei care sunt acum in locul lui A + B pot revendica toti cei 720 mp si cu toate implicatiile colaterale de rigoare. Oricum, speta este extrem de complexa, nu va asteptati ca aici sa poata face cineva vreo analiza completa si corecta. Trebuie sa va prezentati cu documentele la un avocat. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
19-10-2020 |
 | Alimanescu Vizitator |
| Buna seara! In primul rand, va multumesc pentru raspuns. Acest numar, 720mp, nu apare nicaieri scris, este doar suprafata reala, in toate actele de vanzare-cumparare de-a lungul timpului figureaza doar 600mp, atat la masurat cat si in acte. Ingradit de la inceput au fost 720mp. Sotii E si F au facut repozitionare si astfel au recuperat o parte din terenul furat de C si D, dreptunghiul de 8mp este pierdut deoarece, asa cum am scris in mesajul anterior, nu-mi explic cum, C si D au cadastru facut pe el si sotii E si F nu au putut face repozitionare si pe cei 8mp. Dupa repozitionare, sotii E si F au in acte tot 600mp si au inceput in instanta uzucapiunea pentru restul de 112mp. Acum, dupa repozitionare, sotii E si F au pe terenul lor o parte din grosimea peretelui casei vecinilor, o portiune din teava de gaz, 2 aparate de aer conditionat, 4 cosuri de fum, bordura casei (foarte deterioarata datorita calitatii lucrarilor) si latura unui balcon deschis (toate ale vecinilor C si D). Au sanse sotii E si F sa deschida in justitie o actiune de granituire si sa demoleze tot ce este pe terenul lor acum? | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |