Forum avocaţi > Civil

Poate depune actiune in constatare clauze abuzive?

01-09-2020
Vizitator
Buna ziua,
Matusa mea a fost executata silit si desi a depus contestatie i-a fost respinsa si in apel. Anul trecut in octombrie a s-a dat hotararea. Nu a spus ,iar zilele trecute am citit hotararea din apel si am ramas putin surprinsa de motivarea instantei. In apel matusa mea a constatat ca la dosar erau niste documente de care ea nu aflase desi consultase dosarul de mai multe ori. A facut referire la aceste documente si a motivat, de exemplu la valoarea creantei ca nu este cea ceruta de creditor, deoarece dobanda din contract este 0 (zero ) iar dobanda penalizatoare este 23%/an, ori raportat la oug 50/2010 dobanda penalizatoare nu poate fi mai mare de 3 puncte procentuale ca dobanda curenta. Referitor la acest fapt , judecatorul a motivat pur si simplu ca creditorul poate cere oricata dobanda penalizatoare vrea ( este exact ciata din hotarare), fara a face vre-o referire la OUG 50/2010 sau a motiva in vre un fel afirmatia de mai sus. Nu inteleg la ce s-a raportat totusi judecatorul , este singura afirmatie / motivare referitoare la dobanda penalizatoare din hotararea data. Nu a adus nici un argument sau articol de lege referitor la motivarea sa ignorand atat OUG 50/2010 la care a facut referire meatusa mea dar si jurisprudenta CEDO, care spune ca judecatorul se poate sesiza chiar din oficiu cand este vorba de clauze abuzive. Am luat legatura cu un avocat, deoarece am vrut sa depuna actiune in constatare clauze abuzive si mi s-a spus ca aici depinde de cum interpreteaza judecatorul acea hotarare, se poate considera autoritate de lucru judecat. Chiar asa sa fie , nu mai poate face nimic, nici contestatie in anulare sau revizuire dar nici constatare clauze abuzive? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspunde
 01-09-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Parerea mea este ca puteti incerca o actiune pe clauze abuzive, ptr ca doar invocarea in contestatie la executare a unor motive din care sa rezulte ca suma executata nu este cea corecta, fara a se pune insa in mod procedural in discutie constatarea de catre instanta a existenta clauzelor abuzive si anularea prevederilor contractuale, nu atrage aurotitatea de lucru judecat. Ar fi 2 dosare cu obiecte diferite.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.