Forum avocaţi > Civil

Partaj succesoral și pasiv succesoral

06-09-2020
Vizitator
Bună seara! În urma decesului soțului meu, am rămas moștenitori eu și trei copii, iar ca bunuri: o casa, un teren și o mașină. În timpul căsniciei am făcut investiții în casa în valoare de 30.000 lei după cum arata bonurile pe care le am. Soțul a suferit un infarct în urma căruia i s-a pus un stent care a costat 8.000 lei. Am factura și pt acesta. Doi dintre copiii soțului sunt dintr-o căsnicie anterioara. Ei nu și-au cautat tatăl în timpul căsniciei cu mine. Acum ei își vor drepturile conform legii 1/4 din moștenire fiecare. Pot sa le cer despăgubiri pt investițiile în casa? La cheltuielile pt înmormântare, pomeni, reparațiile la mormânt, ei nu au contribuit cu nimic. Pot sa ii oblig sa plătească parte din cheltuieli?
Răspunde
 07-09-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Cotele ce le revin mostenitorilor din masa succesorala sunt urmatoarele: sotiei supravietuitoare ii revine o cota de 1/4, iar copiilor defunctului 3/4, in cote egale.

Referitor la imobil, va trebui efectuata o expertiza evaluatorie, pentru a se determina valoarea acestuia, in functie de amplasare, imbunatatiri etc.

Puteti solicita obligarea copiilor la plata unei sulte conform cotei ce le revine, pentru cheltuielile de inmormantare pe care le-ati efectuat.

Imobilul a fost achizitionat in timpul casatoriei?

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-09-2020
Vizitator
Imobilul este moștenirea soțului de pe urma părinților lui. El fiind singurul moștenitor.
Răspunde
 07-09-2020
Vizitator
În privința investițiilor făcute în casa le pot cere să-mi plătească o parte? Aceste investiții cresc valoarea casei.Este vorba de schimbat acoperișul și montat centrala, plus renovata toată casa. Va rog sa ma ajutați cu raspunsuri.Joi suntem programați la notar.
Răspunde
 07-09-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, toate imbunatatirile aduse de dvs. imobilului proprietatea sotului pot fi recuperate de la ceilalti mostenitori, dvs, avand un drept de creanta. Daca insa ceilalti mostenitori nu vor fi de acord cu suma ceruta de dvs, succesiunea nu se va putea face prin notar, ci doar prin instanta.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-09-2020
Vizitator
Deci, în fata notarului eu voi prezenta bonurile și facturile dovada a investițiilor, iar dansul va hotărî suma pe care trebuie sa o primesc. La fel procedez și cu cheltuielile de la înmormântare și pomeni. Mulțumesc mult!
Răspunde
 08-09-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Da, mostenitorii vor fi obligati la plata unei sulte catre dvs, conform cotelor pe care le detin, iar daca nu vor fi de acord sa va despagubeasca la notar, va trebui sa efectuati partajul succesoral in instanta.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-09-2020
Vizitator
Bună ziua! Mulțumesc pentru răspunsurile pe care le-am primit pana acum. Mai am câteva întrebări. Când ne-am mutat în casa, eu și soțul meu (atunci nu eram căsătoriți) am mai construit o camera și garaj. Pentru acestea nu mai am bonuri. (sunt 10 ani de atunci). Pot fi considerate dovezi fotografiile făcute înainte de a ne muta noi și declarațiile martorilor? Pentru plățile făcute muncitorilor, nu am nici o dovada. Pot fi acuzați de evaziune fiscala, dacă ajungem în instanta? Iar camera și garajul s-au ridicat fără autorizație. Pot avea probleme dacă ajungem în instanta?
Răspunde
 10-09-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Daca imobilul nu este actualizat (adica nu are o documentatie cadastrala la zi si nu e intabulat la zi) nu puteti partaja la notar. Presupun ca acea camera si garajul de acum 10 ani nu apar nicaieri in hartii, de vreme de nu au fost facute cu autorizatie de constructie. Intai trebuie sa rezolvati situatia imobilului si abia apoi sa faceti partajul si sa cereti sulta.
Iar daca ati construit cand nu erati casatoriti, depinde cum ati achizitionat imobilul. Doar sotul sau impreuna? Cum faceti dovada ca ati contribuit si dvs?
Sunt prea multe complicatii, trebuie sa mergeti sa va expuneti speta unui avocat. Date fiind cele mentionate de dvs. in ultimul mesaj, fara instanta nu rezolvati, din pacate.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-09-2020
Vizitator
Casa e primita moștenire de soț, din partea părinților lui. Eu am mutația în buletin pe adresa casei din anul 2011. Copilul nostru s-a născut în anul 2010 aici. Documentația și intabularea la zi nu sunt făcute. Înregistrările video, pozele din 2007 și martorii nu pot fi considerate dovezi sigure în fata instantei? În aceste condiții e mai bine sa accept o înțelegere chiar dacă pierd o camera? Va mulțumesc!
Răspunde
 10-09-2020
Vizitator
Dacă semnez declarația de acceptare a succesiunii, înseamnă că sunt de acord cu cotele ce revin fiecărui moștenitor? Sau cotele se vor accepta printr-o altfel de declarație?
Răspunde
 13-09-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Claudia a scris pe 10-09-2020:
Bună ziua! Mulțumesc pentru răspunsurile pe care le-am primit pana acum. Mai am câteva întrebări. Când ne-am mutat în casa, eu și soțul meu (atunci nu eram căsătoriți) am mai construit o camera și garaj. Pentru acestea nu mai am bonuri. (sunt 10 ani de atunci). Pot fi considerate dovezi fotografiile făcute înainte de a ne muta noi și declarațiile martorilor? Pentru plățile făcute muncitorilor, nu am nici o dovada. Pot fi acuzați de evaziune fiscala, dacă ajungem în instanta? Iar camera și garajul s-au ridicat fără autorizație. Pot avea probleme dacă ajungem în instanta?

In situatia in care acea constructie a fost edificata inainte de incheierea casatoriei, aceasta este proprietarea exclusiva a sotului, mai ales daca nu aveti dovada platii, insa dvs, in calitate de sotie supravietuitoare, mosteniti o cota de 1/4.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-09-2020
Vizitator
Faptul ca am contribuit la plata creditului înaintea căsătoriei prin chitanțe în care apare numele meu și este specificata destinația banilor, nu îmi da nici un drept asupra investițiilor dinaintea căsătoriei? Va mulțumesc! Și ma scuzați ca tot insist.
Răspunde
 14-09-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Daca aveti chitante pentru a dovedi plata ratelor, aveti un drept de creanta.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.