Forum avocaţi > Civil

Reducerea Taxei de Timbru Judiciar

18-09-2020
Vizitator
Buna ziua,
Aveti un site minunat aici. Poate ma ajutati si pe mine cu un sfat/doua.

Eu si mama mea suntem impreuna reclamante intr-un caz civil (depus chemarea la judec. la sfarsitul lui Iulie/incep. August 2020). Eu sunt cetatean german si locuiesc in Germania iar mama locuieste in Romania (unde are loc plangerea), iar apartamentul in care locuieste mama mea, l-am transcris pe numele meu cu vreo 15 ani in urma, dar in urma cu doi ani l-am donat mamei mele (prin notar). Casa e mare si e compusa din 3 apartamente. Eu si alt vecin avem apartamentele in interiorul proprietatii, iar celalalt vecin cu pricina are o parte din peretii apartamentului expusi la strada, unde are o firma si a instalat CCTV peste tot, si la strada si in interiorul curtii, iar doua din ele chiar sunt indreptate in directia apartamentului in care locuieste mama. Sunt camere video ascunse in reflector spion. Se vede clar ca are doua randuri de cabluri; unul e sursa de curent si celalalt este sursa video/audio. Am formulat plangere la politia municipala dar se pare ca nu am rezolvat nimic cu politia. Am vazut doar ca dupa vizita politiei, vecinul si-a instalat niste placi pe peretii din exterior cu care ne instiinteaza ca suntem filmati.

Dupa ce am inaintat chemarea la judecata, am primit o comunicare de a plati diferenta de cateva sute de Roni pentru taxa de timbru judiciar. Am formulat o cerere de rexaminare a taxei de timbru, mentionand ca nu sunt aplicabile dispozitiile art. 3 din OUG nr. 80/2013, ci cele ale art. 7 din OUG nr. 80/2013, care prevad: „Actiunile privind stabilirea și acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice se taxează cu 100 lei.”
Pe 17 sept. 2020 am primit o alta instiintare sa platesc taxa de timbru (aceiasi suma), evident ca contestatia mea nu a avut nici un efect.

Uite ce cred ca as mai putea face si va rog sa-mi spuneti daca gresesc; Eu am donat apartamentul cu pricina, mamei mele si dupa moartea ei, intru automat in posesia apartamentului. Mama mea este titulara apartamentului acuma. E pensionara si primeste pensie vre-o 200 de euro pe luna. Am observat ca art 42 din Ordonanta de urgenta 80/2013, aln.2 cu litera A, spune ca; "cuantumul taxei reprezintă mai mult de 10% din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate", desi in aln.2 este specificat "pers. juridice". Sunt putin cam confuza in privinta asta si va intreb, POT FORMULA o Cerere de Modificare Actiune sa ma scot pe mine din plangere si invoca art. 42 sau alt articol unde mama este singura peroana reclamanta, iar ea avand o pensie mica poate fi scutita de taxa de timbru? Sau sunt alte metode pentru a trata problema de taxa a timnbrului judiciar?

Va multumesc pentru ajutor.
Răspunde
 18-09-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dvs. nici nu trebuia sa figurati in actiune ca reclamanta,pentru ca nu aveti calitate procesuala, nefiind dvs. proprietara, ci mama dvs.

Daca paratul din dosar nu va ridica exceptia, o va ridica instanta din oficiu, la primul termen si va va scoate din dosar.

Insa, daca nu achitati taxa de timbru, nu veti ajunge acolo, pentru ca instanta va anula actiunea ca netimbrata, nepunand in discutie alte probleme.

Ceea ce ati putea face insa, mai ales ca nu ati platit taxa de timbru este sa depuneti o noua actiune, de data aceasta reclamanta fiind doar proprietara casei, adica mama dvs si sa solicite ajutor public judiciar.

In primul dosar, veti depune cerere de renuntare la judecata.

Atentie, actul normativ pentru pers. fizice este insa OUG 51/2008, cu modificarile ulterioare, nu OUG 80/2013.

Art. 6 - Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:

a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;

b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;

c) plata onorariului executorului judecătoresc;

d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

Art. 7 - Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6. Valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6 lit. a) - c), nu poate depăşi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.

Art. 8 - (1)*) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.

(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-09-2020
Vizitator
Va multumesc pentru rapspunsul atat de promp.
As dori sa mai stiu;
1. Probele care le-am depus deja se pot transfera la noul dosar? Trebuie sa mentionez acest lucru in noua actiune?
2. Suma deja achitata pentru taxa timbru judic. va fi pierduta? .. presupun.
Va multumesc.
Răspunde
 18-09-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Probele nu se transfera; le veti depune din nou in al doilea dosar.

Iar in ceea ce priveste taxa deja achitata, conform OUG 80/2013

Art. 45 - (1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, după caz, integral, parţial sau proporţional, la cererea petiţionarului, în următoarele situaţii:

d) ...... când reclamantul a renunţat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât;

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-09-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Mariana O. a scris pe 18-09-2020:
Va multumesc pentru rapspunsul atat de promp.
As dori sa mai stiu;
1. Probele care le-am depus deja se pot transfera la noul dosar? Trebuie sa mentionez acest lucru in noua actiune?
2. Suma deja achitata pentru taxa timbru judic. va fi pierduta? .. presupun.
Va multumesc.

Puteti solicita restituirea inscrisurilor, pentru a le depune in noul dosar.

De asemenea, puteti solicita restituirea taxei de timbru achitata, daca nu s-a desfasurat judecata.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-09-2020
Vizitator
Multumesc la ambele doamne si va urez un sfarsit de saptamana placut.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.