Forum avocaţi > Civil

Litigiu intre vecini

22-10-2020
Vizitator
Bună ziua!
La 60 cm de gard (10,5m de locuinta, 4,5 m de fantană care este singura sursa cu apa potabila a familiei), se situează cotetele de animale al vecinului (porci 5 si gaini 20). Dejectiile sunt depozitate la suprafata solului, pericolul de contaminare a sursei de apă fiind iminent.Va rog sa-mi spuneti ce masuri legale pot fi luate pentru a mi se proteja fantana si, in aceeasi masura, pentru a mă scăpa de mirosul pestilential, de mustele insuportabile si sobolanii prezenti in permanenra datorita gunoiului. Vă multumesc deosebit.
Răspunde
 22-10-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
V-am raspuns deja. NU stiu daca ati vazut. Va scriu si aici.

Exista Ordinul 119/2014 al Ministerului Sanatatii care aproba ”normele de igiena si recomandarile privind mediul de viata al populatiei”. Actul prevede o distanta minima de zece metri intre spatiile in care sunt crescute animalele si coltul casei vecinilor.

Totusi, actul normativ prevede si ca activitatea de crestere a animalelor nu trebuie sa produca disconfort vecinilor si sa nu contamineze sursele de apa, fiind interzisa instaarea lor in zona de protectie sanitara.

Dvs. trebuie sa faceti imediat o sesizare la Directia de Sanatate publica si la Garda de mediu locale.

amplasamente:
Ferme de porci, până la 50 de capete: 100 m

Platforme pentru depozitarea dejecţiilor porcine: 1.000 m

Fântâna trebuie amplasată şi construită astfel încât să fie protejată de orice sursă de poluare şi să asigure accesibilitatea consumatorilor. Amplasarea fântânilor publice şi a fântânilor individuale se face cu respectarea distanţei de cel puţin 10 m radial faţă de orice sursă posibilă de poluare: grajd, coteţe, platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd, fose septice vidanjabile, latrine şi trebuie să se facă astfel încât să nu afecteze sănătatea populaţiei şi mediul.

Art. 30 - Este interzisă răspândirea neorganizată direct pe sol (curţi, grădini, străzi, locuri riverane ş.a.) sau în resursele de apă a apelor uzate menajere, fecaloid-menajere şi industriale. Este interzisă deversarea apelor uzate în zona de protecţie sanitară a surselor şi a instalaţiilor centrale de alimentare cu apă.

Pana la sanctionarea vecinului, puteti face la judecatorie, pe cale de ordonanta presedintiala, o cerere de evacuare a porcilor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-10-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Av.STARJIL M. a scris pe 22-10-2020:
V-am raspuns deja. NU stiu daca ati vazut. Va scriu si aici.

Exista Ordinul 119/2014 al Ministerului Sanatatii care aproba ”normele de igiena si recomandarile privind mediul de viata al populatiei”. Actul prevede o distanta minima de zece metri intre spatiile in care sunt crescute animalele si coltul casei vecinilor.

Totusi, actul normativ prevede si ca activitatea de crestere a animalelor nu trebuie sa produca disconfort vecinilor si sa nu contamineze sursele de apa, fiind interzisa instaarea lor in zona de protectie sanitara.

Dvs. trebuie sa faceti imediat o sesizare la Directia de Sanatate publica si la Garda de mediu locale.

amplasamente:
Ferme de porci, până la 50 de capete: 100 m

Platforme pentru depozitarea dejecţiilor porcine: 1.000 m

Fântâna trebuie amplasată şi construită astfel încât să fie protejată de orice sursă de poluare şi să asigure accesibilitatea consumatorilor. Amplasarea fântânilor publice şi a fântânilor individuale se face cu respectarea distanţei de cel puţin 10 m radial faţă de orice sursă posibilă de poluare: grajd, coteţe, platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd, fose septice vidanjabile, latrine şi trebuie să se facă astfel încât să nu afecteze sănătatea populaţiei şi mediul.

Art. 30 - Este interzisă răspândirea neorganizată direct pe sol (curţi, grădini, străzi, locuri riverane ş.a.) sau în resursele de apă a apelor uzate menajere, fecaloid-menajere şi industriale. Este interzisă deversarea apelor uzate în zona de protecţie sanitară a surselor şi a instalaţiilor centrale de alimentare cu apă.

Pana la sanctionarea vecinului, puteti face la judecatorie, pe cale de ordonanta presedintiala, o cerere de evacuare a porcilor.

Conform dispozitiilor art. 1040 NCPC, evacuarea se solicita atunci cand:

"Dacă locatarul sau ocupantul notificat în condiţiile prezentului titlu refuză să evacueze imobilul ori dacă locatarul a renunţat la dreptul său de a fi notificat şi a pierdut, din orice motive, dreptul de a folosi imobilul, locatorul sau proprietarul va solicita instanţei să dispună, prin hotărâre executorie, evacuarea imediată a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsă de titlu."

In speta expusa, va trebui formulata o actiune in instanta, avand ca obiect obligatia de a face.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-10-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Cuvantul "evacuare" a porcilor din postarea mea, evident, nu a avut nicio legatura cu evacuarea locatarilor ori a celor care ocupa fara drept un imobil, in sensul 1040 C.pr.civ [care reglementeaza procedura speciala a din imobilele folosite sau ocupate fără drept de oameni], ci in sensul de indepartare a porcilor din acel loc.

Evacuare inseamna, printre altele, "A lua măsuri de îndepărtare, a scoate, în chip organizat, dintr-un loc și a duce în altul bunuri, animale, oameni etc."

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-10-2020
Vizitator
„Fântâna trebuie amplasată şi construită astfel încât să fie protejată de orice sursă de poluare şi să asigure accesibilitatea consumatorilor. Amplasarea fântânilor publice şi a fântânilor individuale se face cu respectarea distanţei de cel puţin 10 m radial faţă de orice sursă posibilă de poluare: grajd, coteţe, platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd, fose septice vidanjabile, latrine şi trebuie să se facă astfel încât să nu afecteze sănătatea populaţiei şi mediul.” Cu ingaduinta dumneavoastra, pe marginea acestui articol de lege revin si intreb: Dacă fantana din care folosesc apa pentru baut si mancare a fost construita ulterior( dupa ceva vreme, 4-5 ani)) cotetelor, dar intr-un timp in care nu se specifica unde trebuie amplasata ( anii 80-82, cand vecinul nu abuza prin numarul de animale si prin modul de depozitare al gunoiului si purinei), cat de relevanta este cerea mea de a deveni protejat legal fața de maniera insalubră de crestere a acestor animale? Repet, din interpretarea legii, eu am inteles că as fi fost obligat sa-mi fi amplasat fantana respectand o anumita distanta de la cotete insa atunci nu ma aflam sub incidenta vreunui articol restrictiv. Multumindu-va mult pentru amabilitate, va rog sa-mi iertati, deopotrivă, ignoranța!
Răspunde
 25-10-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Aveti dreptate, nu ar fi trebuit sa va indic acel articol privitor la fantani, ptr ca se aplica situatiei in care ati dori sa faceti acum o noua fantana, sa stiti ce anume sa urmariti ptr. amplasarea ei.

In acest moment, raportat la speta dvs, se pune problema cine incalca normele sanitare; avand in vedere ca (i) fantana este construita anterior si abia acum este pusa in pericol de modul de crestere si exploatare al porcilor; (ii) fantana nu poate fi mutata, porcii insa da; (iii) amplasamentul fermei de porci nu mai respecta normele sanitare si trebuie sa fie aliniata prev.legale,(iv)Normele de igienă şi sănătate publică sunt obligatorii, potrivit legii, pentru toate unităţile din sistemul public şi privat, precum şi pentru întreaga populaţie, indiferent de situatiile preexistente (v) Nerespectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei atrage răspunderea disciplinară, administrativ-materială, civilă ori, după caz, penală, în sarcina persoanelor vinovate de abaterile săvârşite.

Ordinul prevede:

Art. 15 - (1) În gospodăriile unde nu sunt asigurate racordurile de apă curentă printr-un sistem centralizat de distribuţie, adăposturile pentru creşterea animalelor în curţile persoanelor particulare, de cel mult echivalentul a 6 unităţi de vită mare în cazul în care sunt mai multe tipuri de animale şi echivalentul a 4 UVM în cazul în care se cresc exclusiv găini sau porci, calculate conform tabelului de conversie din anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/669 al Comisiei din 28 aprilie 2016 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 808/2014 în ceea ce priveşte modificarea şi conţinutul programelor de dezvoltare rurală, publicitatea pentru aceste programe şi ratele de conversie în unităţi vită mare se amplasează la cel puţin 10 m de cea mai apropiată locuinţă învecinată şi SURSA DE APA destinată consumului uman SI se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului şi risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligaţia respectării condiţiilor de biosecuritate.

Dupa cum vedeti, conditile sunt cumulative: 10 m de la casa, insa si 10 m celputin fata de sursa de apa.

(2) În gospodăriile unde sunt asigurate racordurile la sistemul centralizat de apă curentă, adăposturile de animale de cel mult echivalentul a 10 unităţi de vită mare în cazul în care sunt mai multe tipuri de animale şi echivalentul a 7 UVM în cazul în care se cresc exclusiv găini sau porci, calculate conform tabelului de conversie din anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/669 al Comisiei din 28 aprilie 2016 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 808/2014 în ceea ce priveşte modificarea şi conţinutul programelor de dezvoltare rurală, publicitatea pentru aceste programe şi ratele de conversie în unităţi vită mare se amplasează la cel puţin 10 m de cea mai apropiată locuinţă învecinată şi sursă de apă destinată consumului uman şi se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului şi risc pentru sănătatea vecinilor, cu obligaţia respectării condiţiilor de biosecuritate.

(3) În gospodăriile cu un număr de animale mai mare decât cel prevăzut la alin. (1) şi (2), adăposturile pentru creşterea animalelor se amplasează la distanţă de 50 m de cea mai apropiată locuinţă vecină şi sursă de apă destinată consumului uman.

Cautati, va rog, pe internet ordinul 119/2014, cu normele sale de aplicare, precum si HOT. Nr. 974 din 15 iunie 2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitară a producţiei şi distribuţiei apei potabile.

Ca sa aveti siguranta ca detineti temei legal ptr. solicitarea de indepartare a porcilor, chemati intai in control institutiile abilitate, care pot dispune masurile necesare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-10-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Av.STARJIL M. a scris pe 24-10-2020:
Cuvantul "evacuare" a porcilor din postarea mea, evident, nu a avut nicio legatura cu evacuarea locatarilor ori a celor care ocupa fara drept un imobil, in sensul 1040 C.pr.civ [care reglementeaza procedura speciala a din imobilele folosite sau ocupate fără drept de oameni], ci in sensul de indepartare a porcilor din acel loc.

Evacuare inseamna, printre altele, "A lua măsuri de îndepărtare, a scoate, în chip organizat, dintr-un loc și a duce în altul bunuri, animale, oameni etc."

Ar fi bine sa ne exprimam corect pentru a nu induce utilizatorii in eroare, din moment ce dansii apeleaza la ajutorul nostru in problemele legale pe care le intampina.

Pe calea ordonantei presedentiale se poate solicita evacuarea, insa nu este cazul in speta de fata si mai ales in cazul unor porci.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 25-10-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Va multumesc pentru atentia si sfaturile pe care mi le acordati, dna.avocat.

Fata de indrumarile publice pe care mi le-ati adresat, voi incerca sa formulez o replica cat mai aproape de deontologia profesionala.

Este pentru a doua oara cand alegeti sa-mi adresati mie, direct, un mesaj, in loc sa raspundeti persoanei care a postat intrebarea. Puteati sa-i formulati utilizatorului un raspuns din care sa reiasa faptul ca nu considerati opinia mea corecta.

Eu consider ca m-am exprimat corect. Si n-am indus in eroare niciodata pe nimeni.

Faptul ca exista o procedura speciala in codul de procedura civila cu privire la evacuare, nu inseamna ca toti cei care folosesc cuvantul "evacuare" se refera la aceasta procedura speciala.

Iar in ceea ce priveste evacuarea pe cale de ordonanta presedintiala a porcilor imi permit sa va contrazic. Se gaseste jurisprudenta chiar pe internet.

O seara buna.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-10-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Consider ca nu are rost sa polemizam inutil si cred ca ar trebui sa ne limitam strict la specificul acestui forum si sa oferim raspunsuri pertinente utilizatorilor.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.