Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Civil

Mă încadrez sau nu conform legii în termenul de "familie monoparentală"

31-10-2020

Bună dimineața,
Sunt divorțat din 2018. Divorțul s-a produs la notar, cu acord pe toate aspectele între mine și fosta mea soție. În ceea ce privește copiii am mers pe custodie comună (cum înțeleg că e regula) iar eu, tatăl celor doi copii rezultați în urma căsătoriei, sunt părintele rezident rămas cu copiii in apartamentul familiei, pe care ulterior l-am cumpărat integral prin plata sultei pentru cota parte a fostei soții.

Mama copiilor îi vizitează (rar, însă fără restricții din partea mea) și plătește contribuția pentru creșterea copiilor, lucrează și locuiește în altă locație de 2 ani.

În vederea unei cereri la angajatorul meu, pentru a putea beneficia de concediu atâta timp cât copiii sunt în scenariul roșu, mă interesează dacă în această situație mă încadrez în termenul legal de "familie monoparentală" (acestea sunt două dintre condițiile acordării concediului). Am citit definiții pe net însă îmi e greu să înțeleg termenii juridici.

Mulțumesc nticipat pentru răspuns.
Răspunde
 31-10-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Da, dvs.si copiii dvs. formati acum, dupa divort, o familie monoparentala.

Termenul de familie monoparentală desemnează familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflați în întreținere, și care locuiesc împreună.

LEGE Nr. 277 din 24 decembrie 2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicata si cu modificarile aduse in martie 2020 da o definitie legala a familiei monoparentala

Art. 2 - (2) Beneficiază de alocaţie şi familia formată din PERSOANA SINGURA şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta, denumită în continuare familie monoparentală.

Art. 3 - Prin persoană singură, în sensul art. 2 alin. (2), se înţelege persoana care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) este necăsătorită;
b) este văduvă;
c) ESTE DIVORTATA;
d) are soţul/soţia declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
e) are soţul/soţia arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor;
f) nu a împlinit vârsta de 18 ani şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) - e);
g) a fost numită tutore sau i s-au încredinţat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulţi copii şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) - c).

art.11 (2) În cazul familiei monoparentale, reprezentantul familiei este persoana singură.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 31-10-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Da, va incadrati.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 31-10-2020

Bucuresti
0762633618
avroxana_dumitru@yahoo.com
https://bucuresti.cylex.ro/firma/cabinet+de+a
Facebook
Buna ziua,

Dvs si copiii sunteti acum o familie monoparentala.
La cererea pe care o veti inainta angajatorului trebuie sa anexati si conventia de divort de la notar.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

Avocat Roxana Dumitru,
tel. contact 0762.633.618,
mail avroxana_dumitru@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-10-2023
Vizitator
Buna seara! As avea rugamintea de a ma lamuri asupra urmatorului aspect privind obtinerea bursei sociale pt minorul meu, in baza Legii familiei monoparentale 277/2010. Sunt divortata, sunt parintele rezident. Sunt recasatorita. Am depus recent, la scoala unde invata copilul, documentele pt obtinerea bursei sociale, a copilului provenit din familie monoparentala, asa cum este specificat in lege. Astazi primesc telefon din partea dirigintelui pt a imi spune ca minorul nu va primi bursa deoarece, comisia i-a transmis ca nu face parte din aceasta categorie iar eu trebuie sa dau o declaratie pe propia raspundere ca sunt necasatorita :) Am citit Legea 277/2010. Ce imi scapa sau este ceva ce nu inteleg? caci mie se pare un abuz ceea ce se intampla. Deci, minorul provine sau nu dintr-o familie monoparentala? (Mentionez ca sunt recasatorit cu altcineva decat tatal bilogic, copilul neavand grad de rudenie cu acesta, corect? Catre ce institutie ma pot adresa pentru rezolvarea acestei situatii? Multumesc pentru suport.
Răspunde
 12-10-2023

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Se face o confuzie.

Legea 277/2010 nu se refera la bursa sociala a elevilor acordata de scoala, ci la alocatia de sprijin a familiilor platita prin intermediul primariilor.

Legea 277/2010 da insa mai multe definitii, inclusiv a familiei monoparentale, si defineste conditiile in care se obtine alocaţia pentru susţinerea familiei, de orice tip.

Inteleg ca dvs. ati avut din prima casatorie un copil, ati divortat, iar ulterior v-ati recasatorit.

Adica, nu mai sunteti o persoana singura, pentru ca familia dvs sa fie considerata familie monoparentala. [familia formată din persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta = familie monoparentală]

Definitia persoanei singure este data tot de lege: persoana care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) este necăsătorită;
b) este văduvă;
c) este divorţată;
d) are soţul/soţia declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
e) are soţul/soţia arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor;
f) nu a împlinit vârsta de 18 ani şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) - e);
g) a fost numită tutore sau i s-au încredinţat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulţi copii şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) - c).

Cu alte cuvinte, in acceptiunea legii, monoparental trebuie inteles ca fiind sinonim cu singur.

Daca nu mai sunteti singura, ptr ca v-ati recasatorit, nu mai sunteti din punctul de vedere ale legii, familie monoparentala. Insa asta nu inseamna ca baiatul nu are dreptul la bursa.

Daca ne indreptam atentia asupra bursei scolare sociale, aceasta este reglementata de Ordinul nr. 6238/2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor publicat in Monitorul Oficial Nr. 822 din 12 septembrie 2023.

Puteti citi ordinul accesand varianta on-line a Monitorului oficial [emonitor]

Parerea mea este ca baiatul dvs. poate primi bursa in continuare, avand in vedere ca in mod evident situatia dvs. a fost "uitata" de lege, iar cei de la comisia de acordare a burselor mai mult nu pot gandi singuri ori chiar daca pot, fug de responsabilitate si asteapta sa li se spune ce sa faca.

Sotul dvs. actual nu are obligatia legala conform codului civil sa ii asigure intretinere copilului dvs; poate sa o faca, daca vrea. Ca sa demonstrati acest lucru, trebuie sa solicitati o ancheta sociala care sa stabileasca faptul ca doar dvs. aveti in intretinere minorul si ca actualul sot nu participa cu nimic ori doar ocazional, cu nimicuri.

Ancheta sociala o cere scoala in baza solicitarii dvs, nu o face scoala.

In paralel cu solicitarea de ancheta sociala, depuneti si un memoriu la Direcţia generală învăţământ preuniversitar din cadrul Ministerului educatiei si la Inspectoratul scolar. Sunt convinsa ca o sa rezolvati.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-11-2023
Vizitator
Buna ziua dna Avocat Starjil. Am urmat sfaturile dvs. Am mers la scoala, am cerut efectuarea anchetei sociale, mi s-a raspuns ca ei nu stiu unde trebuie sa o solicite si sa le spun eu... am scris solicitarea catre Ismb si am primit raspuns ca: eu fiind recasatorita, elevul nu mai provine din familie monoparentala, cfm codului familiei, desi in sesizare am facut referire la art. Codului Civil. Min.Educatiei nu mi-a oferit pana acum raspuns. In acelasi timp, actualul sot, ce are la randul lui in intretinere propriul copil (minor), se pare ca va primi bursa sociala monoparentala. Ce se intampla?? Legea nu este aceeasi pentru toti? Va multumesc!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.