Forum avocaţi > Civil

Cetatean Moldovean, carnet de condus confiscat in Romania

09-11-2020
Vizitator
Buna ziua,
Acum 4 saptamani am avut un accident cu cineva si mie mi sa suspendat dreptul de a conduce pe teritoriul romaniai. Sunt cetatean moldovean si vreau sa plec acasa dar carnetul de condus e inca la politie. Nu vrea sa il inapoieze pe durata suspendarii. Eu vreau sa plec acasa si vrea sa plec cu carnetul de condus. Mi a zis cineva ca nu au dreptul sa imi retina carnetul pentru ca sunt cetatean strain. Nu stiu care e legea respectiva. Ma ajutati va rog frumos? Vreau sa faca plangere la judecatorie. Va multumesc frumos.
Răspunde
 09-11-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Au dreptul sa va retina permisul de conducere. Ulterior, el va fi predat ambasadei tarii dvs.
Insa, daca doriti sa plecati acasa cu permisul, veti proceda conform art.220 indicat mai jos. Evident, nu veti conduce pe teritoriul Romaniei. Permisul va este inapoiat pe durata suspendarii doar daca plecati din tara.

HG 1391/2006 Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002

Art. 212 - (1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate străină, reţinut ca urmare a încălcării de către titular a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce şi pentru care s-a eliberat dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie, după caz, împreună cu o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei se trimit, după expirarea termenului prevăzut de lege pentru introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

(2) *** Abrogat prin H.G. nr. 182/2020

(3) Până la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1), titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină poate solicita ca, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, documentul să fie păstrat la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost săvârşită fapta, pentru a-i fi restituit. Despre această posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odată cu comunicarea suspendării exercitării dreptului de a conduce.

Art. 220 - (1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita şefului serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României.

(2) În situaţia restituirii permisului de conducere potrivit alin. (1), şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române comunică sancţiunea aplicată autorităţii străine care a eliberat documentul.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-11-2020
Vizitator
Eu trebuie sa merg in Ucraina si apoi ma intorc in Moldova, deci nu vreau ca permisul sa fie trimis la ambasada moldovei. Nici Ucraina si nici Moldova nu sunt tari care apartin uniunii europene. Trebuie sa mentionez asta in cererea de la judecatorie ca sa pot ridica permisul de la politie in persoana? Ce pot sa fac ca sa expediez cererea mea mai repede? Nu pot sa astept luni intregi de zile pina imi ajunge dosarul la rand pentru a fi ascultat de judecator.
Răspunde
 09-11-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dvs. nu ati citit cu atentie. Fiind cetatean strain, permisul va este inapoiat pe durata suspendarii daca plecati din tara, nefiind necesar sa atacati PV in instanta.
Daca declarati ca parasiti Romania, depuneti o cerere la politie cf. art.220 alin.1 si permisul va este restituit.

Daca insa vreti sa obtineti permisul pe baza certificatului de grefa care face dovada ca ati atacat PV in instanta, faceti o plangere in 2 exemplare, la care anexati PV in copie in 2 exemplare, copie dupa actul de identitate,taxa de timbru de 20 de lei si o depuneti la instanta in persoana. Faceti la depunerea actiunii si o cerere ptr. eliberarea unui certificat de grefa, cu taxa de timbru de 1 leu, si il primiti pe loc. Cu certificatul de grefa va prezentati la politie si va ridicati permisul.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-11-2020
Vizitator
Inca un lucru va rog. Ce inseamna PV?
Va multumesc frumos pentru sfaturi.
Răspunde
 09-11-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
PV = proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.