Forum avocaţi > Civil

Actiune impotriva unei Inselatorii intr-un dosar civil

26-11-2020
Vizitator
Buna ziua,
Ce pot articole pot invoca in motivele de drept atunci cand cineva m-a inselat intr-o oarecare masura (bunuri cumparate pe olx), fara sa invoc codul penal. Vreau sa dau in judecata pe plan civil.
Multumesc.
Răspunde
 26-11-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Trebuie sa detaliati speta, ca sa vedem ce intelegeti dvs. prin inselatorie intr-o anumita masura [intr-o mai mica sau mai mare masura e tot inselatorie, deci cade sub incidenta codului penal]. Daca ati vandut niste bunuri si nu ati primit banii la termen e doar delict civil.(daca cumparatorul nu v-a pacalit)
Cu alte cuvinte, fara detalii nu va putem ajuta.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-11-2020
Vizitator
Am cumparat un numar de 2500 de carti. Am platit 3,800 de lei. Au fost livrate chiar de vanzator si am descoperit ca am primit doar 2330 de carti, dintre care peste 100 din ele le-am primit in exemplare duble, triple si chiar quadruple. Cand am reprosat faptuitorului, acesta mi-a ras in nas (prin SMS) si mi-a spus ca nu le-a numarat si ca mi le-a dat ieftin oricum, "la un pret de o tigara pe carte" - a zis el.
Am numele si adresa lui si vreau sa-i cer despagubiri in instanta dar vreau o actiune civila.
Răspunde
 26-11-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Puteti formula in instanta o actiune impotriva vanzatorului, prin care sa solicitati anularea vanzarii si repunerea partilor in situatia anterioara.

De asemenea, aveti posibilitatea legala sa formulati o plangere penala impotriva acestuia, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-11-2020
Vizitator
Nu vreau actiune penala si nic anularea vanzarii. Vreau despagubiri si vreau sa stiu ce articole sa invoc in temeiul de drept.
Răspunde
 26-11-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
In aceasta situatie puteti invoca raspunderea civila delictuala, prevazuta de art 1349 NCC:

"(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.

(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.

(3) În cazurile anume prevăzute de lege, o persoană este obligată să repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum şi de ruina edificiului.

(4) Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de produsele cu defecte se stabileşte prin lege specială."

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-11-2020
Vizitator
pefect - multumesc.
Răspunde
 26-11-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Stefan B. a scris pe 26-11-2020:
Nu vreau actiune penala si nic anularea vanzarii. Vreau despagubiri si vreau sa stiu ce articole sa invoc in temeiul de drept.

Din punctul meu de vedere, pentru ca s-a incheiat un contract de vanzare, sunt aplicabile prev.privind raspunderea civila contractuala.
Cititi art.1182, 1240,1270 si urm si 1650 si urm cod civil., 1710-1715 cod civil

Art. 1.350 - Răspunderea contractuală
(1) Orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat.
(2) Atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii.
(3) Dacă prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre părţi nu poate înlătura aplicarea regulilor răspunderii contractuale pentru a opta în favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-11-2020
Vizitator
Av.STARJIL M. a scris pe 26-11-2020:
Din punctul meu de vedere, ...
multumesc deasemenea!
Răspunde
 19-03-2021
Vizitator
Buna ziua,
Tot despre cazul mentionat mai sus este vorba.
Au fost depuse toate probele. Paratul a formulat si el intampinare in care a adus o multime de declaratii false impotriva carora am alte probe. Deci pot demonstra ca minte intentionat.

INTREBARE: Raspunsul la intampinarea paratului se face tot in duplicat?

Va multumesc.
Răspunde
 19-03-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Toate actele/inscrisurile care se depun la dosar trebuie sa fie in doua exemplare (cel putin) : unul ptr. instanta, si unul pentru partea/partile adverse.
Deci, si raspunsul la intampinare trebuie depus in dublu exemplar.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-03-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Stefan B. a scris pe 19-03-2021:
Buna ziua,
Tot despre cazul mentionat mai sus este vorba.
Au fost depuse toate probele. Paratul a formulat si el intampinare in care a adus o multime de declaratii false impotriva carora am alte probe. Deci pot demonstra ca minte intentionat.

INTREBARE: Raspunsul la intampinarea paratului se face tot in duplicat?

Va multumesc.

Raspunsul la intampinare, ca orice alt inscris, se depune in atatea exemplare cate parti sunt in dosar (cate unul pentru fiecare parte, pentru comunicare) si inca un exemplar pentru instanta.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-03-2021
Vizitator
Paratul si-a depus intampinarea intr-un singur exemplar. Doar partea acuzatoare e responsabila sa depuna in mai multye exemplare?
Multumesc.
Răspunde
 19-03-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Toate partile au obligatia sa depuna in aceasta modalitate, conform dispozitiilor art 149 NCPC:

"(1) Când cererea urmează a fi comunicată, ea se va face în atâtea exemplare câte sunt necesare pentru comunicare, în afară de cazurile în care părţile au un reprezentant comun sau partea figurează în mai multe calităţi juridice, când se va face într-un singur exemplar. În toate cazurile este necesar şi un exemplar pentru instanţă.

(2) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător şi în cazul prevăzut la art. 148 alin. (4), grefierul de şedinţă fiind ţinut să întocmească din oficiu copiile de pe încheiere necesare pentru comunicare.

(3) Dacă obligaţia prevăzută la alin. (1) nu este îndeplinită, instanţa va putea îndeplini din oficiu sau va putea pune în sarcina oricăreia dintre părţi îndeplinirea acestei obligaţii, pe cheltuiala părţii care avea această obligaţie.

(4) În cazul în care cererea a fost comunicată, potrivit legii, prin fax sau prin poştă electronică, grefierul de şedinţă este ţinut să întocmească din oficiu copii de pe cerere, pe cheltuiala părţii care avea această obligaţie. Dispoziţiile art. 154 alin. (6) rămân aplicabile."

Pentru celelalte inscrisuri se face aplicarea art 150 NCPC:

"(1) La fiecare exemplar al cererii se vor alătura copii de pe înscrisurile de care partea înţelege a se folosi în proces.

(2) Copiile vor fi certificate de parte pentru conformitate cu originalul.

(3) Se vor putea depune în copie numai părţile din înscris referitoare la proces, urmând ca instanţa să ordone, dacă va fi nevoie, înfăţişarea înscrisului în întregime.

(4) Când înscrisurile sunt redactate într-o limbă străină, ele se depun în copie certificată, însoţite de traducerea legalizată efectuată de un traducător autorizat. În cazul în care nu există un traducător autorizat pentru limba în care sunt redactate înscrisurile în cauză, se pot folosi traducerile realizate de persoane de încredere cunoscătoare ale respectivei limbi, în condiţiile legii speciale.

(5) Dispoziţiile art. 149 se aplică în mod corespunzător."

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.