Forum avocaţi > Civil

Term depunere acțiune civilă daune morale

27-12-2020
Vizitator
Am fost calomniat ,insultat și amenințat cu moartea de către un vecin , de fata fiind un martor . Întrebarea mea este dacă pot sa fac plângere in instanța pentru daune morale la faptele de calomnie și insulta cu precizarea ca am depus plingere și la poliție separat pentru Amenințare cu moartea fiind in lucru un dosar penal unde m am constituit și aici parte civilă dar cum văd eu și am teles de la polițist s ar putea ca sa i dea amenda la Legea 61 și o sa meargă pe renunțare la urmărirea penală . Ce pot sa fac in aceste condiții ?
Răspunde
 27-12-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Va sfatuiesc sa ramaneti in penal, sa vedeti ce dispune procurorul; chiar daca primeste renuntare la urmarirea penala, asteptati sa vedeti daca actiunea civila ramane nesolutionata ori va este respinsa.
Daca nu renuntati la pretentiile banesti in penal, dupa solutionarea dosarului in penal, veti fi in termen sa formulati pretentiile in civil.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-12-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In situatia in care procurorul va dispune o solutie de clasare sau de renuntare la urmarirea penala, sfatul meu este sa formulati o plangere impotriva solutiei, conform dispozitiilor art 339 NCPP:

"(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului.

(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.

(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când ierarhia funcţiilor într-o structură a parchetului e stabilită prin lege specială.

(4) În cazul soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.

(5) Ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior şi se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.

(6) Dispoziţiile art. 336-338 se aplică în mod corespunzător, dacă legea nu dispune altfel."

Daca plangerea nu este solutionata sau este respinsa, va trebui sa formulati in instanta o plangere impotriva solutiei de neurmarire sau netrimitere in judecata, conform dispozitiilor art 340 NCPP:

"(1) Persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare sau renunţare la urmărirea penală, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.

(2) Dacă plângerea nu a fost rezolvată în termenul prevăzut la art. 338, dreptul de a face plângere poate fi exercitat oricând după împlinirea termenului de 20 de zile în care trebuia soluţionată plângerea, dar nu mai târziu de 20 de zile de la data comunicării modului de rezolvare."

Daca si aceasta plangere va fi respinsa, va puteti adresa instantei civile.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 30-12-2020
Vizitator
Am înțeles răspunsul ,in completare as dori să știu în condițiile în care eu am reclamat doar amenințarea in plingerea făcută la politie ,iar despre fapta de calomnie și insulta nu am menționat știind că acestea sunt cercetate în civil și de aceea doresc să știu dacă pot să mă îndrept către instanța civilă cu o plîngere că sa nu mai aștept soluționarea plingeri din penal pentru ameninrare cu toate procedurile de plingeri la soluti și foarte mult timp pierdut . Faptele s-au petrecut în luna octombrie 2020
Răspunde
 30-12-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Va puteti adresa instantei civile pentru repararea prejudiciului cauzat, insa din moment ce exista deja un dosar penal, vizand aceeasi fapta, in care v-ati constituit parte civila, riscati ca dosarul civil sa se suspende pana la solutionarea definitiva a cauzei penale, conform dispozitiilor art 413 NCPC:

"(1) Instanta poate suspenda judecata:

1.cand dezlegarea cauzei depinde, in tot sau in parte, de existenta ori inexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati;

2.cand s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune care ar avea o inraurire hotaratoare asupra hotararii ce urmeaza sa se dea, daca legea nu prevede altfel;

3.in alte cazuri prevazute de lege.

(2) Suspendarea va dura pana cand hotararea pronuntata in cauza care a provocat suspendarea a devenit definitiva.

(3) Cu toate acestea, instanta poate reveni motivat asupra suspendarii, daca se constata ca partea care a cerut-o nu are un comportament diligent in cadrul procesului care a determinat suspendarea, tergiversand solutionarea acestuia, ori daca urmarirea penala care a determinat suspendarea dureaza mai mult de un an de la data la care a intervenit suspendarea, fara a se dispune o solutie in acea cauza."

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 30-12-2020
Vizitator
am precizat că eu am reclamat la politie doar fapta de amenințare ,faptele de calomnie și insulta nu le am menționat in plingerea penală În declarația data la politie nu am scris nimic de calomnie și insulta ,polițistul practic copiind plingerea mea,acum eu nu cunosc ce vor face in continuare și dacă se vor pronunța si cu privire la celelalte fapte atâta timp cât eu in plingerea am cerut în mod expres sa fie efectuate verificări doar pe amenintare.
Tocmai asta era întrebarea dacă există un termen pentru depunerea plângerii civile în condițiile prezentate
Răspunde
 30-12-2020

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci ființei umane, cum sunt viața, sănătatea, integritatea fizică și psihică, demnitatea, intimitatea vieții private, libertatea de conștiință, creația științifică, artistică, literară sau tehnică. Acestea sunt drepturi nepatrimoniale.

Cf. art.2502 c civ , actiunea ptr apararea unui drept nepatrimonial este imprescriptibila.

Daca persoana prejudiciată vrea sa ceara si despăgubiri sau, după caz, o reparație patrimonială pentru prejudiciul, chiar nepatrimonial, ce i-a fost cauzat, in acest caz dreptul la acțiune este supus prescripției extinctive (3 ani).

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 31-12-2020

Bucuresti
0746938774
Facebook
Gimi a scris pe 30-12-2020:
am precizat că eu am reclamat la politie doar fapta de amenințare ,faptele de calomnie și insulta nu le am menționat in plingerea penală În declarația data la politie nu am scris nimic de calomnie și insulta ,polițistul practic copiind plingerea mea,acum eu nu cunosc ce vor face in continuare și dacă se vor pronunța si cu privire la celelalte fapte atâta timp cât eu in plingerea am cerut în mod expres sa fie efectuate verificări doar pe amenintare.
Tocmai asta era întrebarea dacă există un termen pentru depunerea plângerii civile în condițiile prezentate

Insulta si calomnia nu constituie fapte penale, insa daca prin actiunile persoanei respective v-a fost cauzat un prejudiciu, va puteti adresa instantei civile, insa repet, aceste fapte au fost comise concomitent cu infractiunea de amenintare, motiv pentru care instanta civila poate dispune suspendarea dosarului pana la solutionarea cauzei penale.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.