Forum avocaţi > Civil

Cum pot invoca inopozabilitatea cesiunii de creanta

12-01-2021
Vizitator
Buna ziua,
Am avut un contract de credit pe care nu l-am mai platit deoarece creditorul nu a dorit sa-mi puna la dispozitie un fisier cu platiele facute si repartizarea lor. Am aflat ca contractul a fost cesionat si pus in executare acum mai bine de 8 luni, insa eu nuam primit nimic acasa. Mi s-a spus ca o eventuala contestatie la executare ar fi respinsa ca tardiv introdusa. As dori sa stiu daca pot contesta printr-o alta cale (decat cea a contestatiei la executare) inopozabilitatea cesiunii de creanta. Multumesc
Răspunde
 12-01-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Termenul de formulare a contestatiei la executare curge de la data la care primiti de la executorul judecatoresc somatia si este de 15 zile. Verificati ce corespondenta ati primit in mod oficial, sub antetul executorului judecatoresc, (nu alta corespondenta) si de la acel moment calculati 15 zile. Doar in aceasta situatie o eventuala contestatie ar fi tardiva.

Exista si institutia repunerii in termen.

Art. 186 - Repunerea în termen⇓

(1) Partea care a pierdut un termen procedural va fi repusă în termen numai dacă dovedeşte că întârzierea se datorează unor motive temeinic justificate.

(2) În acest scop, partea va îndeplini actul de procedură în cel mult 15 zile de la încetarea împiedicării, cerând totodată repunerea sa în termen. În cazul exercitării căilor de atac, această durată este aceeaşi cu cea prevăzută pentru exercitarea căii de atac.

(3) Cererea de repunere în termen va fi rezolvată de instanţa competentă să soluţioneze cererea privitoare la dreptul neexercitat în termen.

In ceea ce priveste cesiunea de creanta a unui credit bancar, aceasta trebuie inscrisa in fostul AEGRM (actualul RNPM), si se aplica prev. cod civil:

Art. 1.578 - Comunicarea şi acceptarea cesiunii⇓

(1) Debitorul este ţinut să plătească cesionarului din momentul în care:

a) acceptă cesiunea printr-un înscris cu dată certă;

b) primeşte o comunicare scrisă a cesiunii, pe suport hârtie sau în format electronic, în care se arată identitatea cesionarului, se identifică în mod rezonabil creanţa cedată şi se solicită debitorului să plătească cesionarului. În cazul unei cesiuni parţiale, trebuie indicată şi întinderea cesiunii.

(2) Înainte de acceptare sau de primirea comunicării, debitorul nu se poate libera decât plătind cedentului.

(3) Atunci când comunicarea cesiunii este făcută de cesionar, debitorul îi poate cere acestuia să îi prezinte dovada scrisă a cesiunii.

(4) Până la primirea unei asemenea dovezi, debitorul poate să suspende plata.

(5) Comunicarea cesiunii nu produce efecte dacă dovada scrisă a cesiunii nu este comunicată debitorului.

Art. 1.582 - Efectele cesiunii între cesionar şi debitorul cedat⇓

(1) Debitorul poate să opună cesionarului toate mijloacele de apărare pe care le-ar fi putut invoca împotriva cedentului.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-01-2021
Vizitator
Multumesc, mult.
Am cerut o copie a dosarului de executare si am aflat ca exista un proces verbal depus la dosar prin care se specifica ca actele au fost lasate in posta.De aceea am afirmat si ca s-ar respinge contestatia pe motiv de tardivitate.Pentru repunere in termen mi s-a spus ca trebuie sa am ceva dovezi, ori in acea perioada chiar am fost acasa insa in cutia postala nu am primit nimic. Asa ca practic nu am cum dovedi ca nu am primit. De aceea am intrebat daca pot cere pe o alta cale ( decat cea a contestatiei) constatarea inopozabilitatii cesiunii de creanta. Multumesc.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.