Forum avocaţi > Civil

Partaj dupa pronuntarea divortului

19-01-2021
Vizitator
Buna seara.Am fost casatorit 3 ani cu o doamna care avea 2 proprietati; o garsoniera si o casa.Eu aveam pensie ,ea inca nu.Cu bani din pensia mea am amenajat baia de la garsoniera si am facut niste anexe la casa.Proprietatile fostei sotii au fost pe rand ,casa familiei .Cand inca mai eram impreuna, fosta sotie a dat copiilor ei din alta casatorie prin vanzare cumparare ,casa.In timp ce eram in divort ,a vandut garsoniera.Eu mi-am luat pana la pronuntarea divortului , bunurile personale si mare parte din bunurile cumparate in timpul casatoriei.Vreau sa fac partaj si sa mi se dea banii investiti de mine la cele doua proprietati ale fostei sotii.Mai pot face acest lucru avand in vedere ca aceasta nu mai detine nici una din cele 2 proprietati?Anexele facute la casa sunt niste incinte din lemn, sticla si policarbonat si nu sunt intabulate.Cat am locuit la casa a trait si mama fostei sotii care a contrubuit cu pensia ei la cheltuieli .Multumesc.
Răspunde
 21-01-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In masura in care aveti dovezi referitoare la imbunatatirile aduse imobilelor, puteti formula o actiune in instanta, solicitand obligarea fostei sotii la plata unei sulte, reprezentand 1/2 din costul imbunatatirilor.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-01-2021
Vizitator
Buna seara.Am niste oameni pe care i-am platit de m-au ajutat la lucrari.Nu am pastrat chitante si facturi pentru materiale.Este suficient? Pot fi obligati noii proprietari ai imobilelor sa ma lase sa intru cu un evaluator pentru a stabili valoarea lucrarilor?Fosta sotie a spus ca va face plangere impotriva mea pentru ca am luat lucruri cumparate in timpul casniciei la care avea si ea drept.Poate face acest lucru? Acestea au fost cumparate cu bani din pensia mea.Multumesc.
Răspunde
 21-01-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
"Fosta sotie a spus ca va face plangere impotriva mea pentru ca am luat lucruri cumparate in timpul casniciei la care avea si ea drept.Poate face acest lucru"

Din pacate, da, poate; exista si furt intre soti.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-01-2021
Vizitator
Multumesc pentru raspunsul dat. Va mai rog ,sa imi spuneti daca am vreo sansa sa imi recuperez banii investiti in proprietatile fostei sotii. Ca si dovezi am numai niste martori, nu chitante si facturi.Intre timp, imobilele au fost instrainate.Casa inca din timpul casniciei si garsoniera in timpul divortului.Multumesc inca o data pentru intelegere.
Răspunde
 22-01-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Incerc sa va ajut.
Formulati actiunea de partaj indicand bunurile care trebuie partajate.
Mentionati si dreptul de creanta, ptr ca imbunătăţirile edificate au avut loc prin încorporarea în construcţia preexistentă deţinută în proprietate de sotie a valorii materialelor, neputând fi înlăturate fără distrugerea bunului [în temeiul regulilor accesiunii imobiliare artificiale şi al principiului îmbogăţirii fără justă cauză, cererea de a se include în masa partajului un drept de creanţă ar fi valida].

Chiar daca nu detineti inscrisuri, ca sa dovediti realizarea investitiilor cu banii proprii, incepeti cu martorii (vor fi admisi in baza art 309 pct.1 "partea s-a aflat în imposibilitate materială sau morală de a-şi întocmi un înscris pentru dovedirea actului juridic" ptr ca intr-o casnicie se presupune ca sotii nu preconstituie probe ori le pastreaza); poate aveti poze (inainte si dupa); ori puteti prezenta persoanele care au muncit efectiv; solicitati si interogatoriul fostei sotii ca sa recunoasca aportul dvs.; produceti dovada ca sotia la acea vreme nu avea venituri; poate aveti autorizatii de constructie ori declaratii la fisc depuse in acea perioada din care sa reiasa cresterea valorii impozabile a imobilelor datorita imbunatatirilor facute; daca puteti, verificati si cum este descris imobilul in contractele de vanzare-cumparare (cel prin care a cumparat sotia si cel prin care a vandut sotia) ca supafata, nr. de incaperi etc.
Va mai ganditi si dvs.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-01-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Mitru a scris pe 21-01-2021:
Buna seara.Am niste oameni pe care i-am platit de m-au ajutat la lucrari.Nu am pastrat chitante si facturi pentru materiale.Este suficient? Pot fi obligati noii proprietari ai imobilelor sa ma lase sa intru cu un evaluator pentru a stabili valoarea lucrarilor?Fosta sotie a spus ca va face plangere impotriva mea pentru ca am luat lucruri cumparate in timpul casniciei la care avea si ea drept.Poate face acest lucru? Acestea au fost cumparate cu bani din pensia mea.Multumesc.

Va trebui sa precizati in cerere toate probele pe care le detineti ( martori, interogatoriul paratei, fotografii etc).

Puteti solicita efectuarea unei expertize evaluatorii, prin care expertul sa aprecieze costul unor lucrari pentru imobilele in cauza, in functie de suprafata, caracteristici etc.

Referitor la bunurile comune pe care le-ati sustras, fosta sotie poate formula o plangere impotriva dvs pentru savarsirea infractiunii de furt, in termen de trei luni de la savarsirea faptei.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-01-2021
Vizitator
Multumesc pentru raspunsuri.Va rog sa mi ma spuneti daca fosta sotie poate obtine de la bancile unde am avut datorii, situatia mea financiara, daca eu solicit partaj. In cadrul partajului pot cere fostei sotii contravaloarea in bani a bunurilor materiale ,alimentare si a utilitatilor pe care le am platit pentru ai asigura un trai decent?Multumesc frumos!
Răspunde
 24-01-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Nu puteti solicita obligarea sotiei la plata a1/2 din costul bunurilor alimentare pe care le-a consumat in timpul casatoriei, in schimb pentru bunurile mobile, ce compun masa partajabila, puteti solicita obligarea acesteia la plata unei sulte, reprezentand 1/2 din costul acestora, in situatia in care aceste bunuri vor fi atribuite in natura catre fosta sotie.

Daca exista credite contractate in timpul casatoriei, acestea vor fi incluse in masa partajabila.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-01-2021
Vizitator
Multumesc frumos!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.