Forum avocaţi > Civil

Valoare sulta

21-01-2021
Vizitator
Bună seara! Suntem 4 mostenitori: eu(soție) și 3 copiii. Doi copii sunt majori, dintr-o căsătorie anterioara a soțului. Bunuri supuse mostenirii:o casa, o mașină și un teren extravilan, toate bunuri proprii ale soțului. Eu și copilul minor dorim sa rămânem în casa. Cum se stabilește valoarea sultei ce trebuie plătită? Casa este moștenirea soțului de pa urma părinților lui. Din 2002,cand a murit mama lui, în casa n-a mai locuit nimeni pana în anul 2007, când ne-am mutat noi. Înmormântarea mamei lui a fost filmata și acea înregistrare este în posesia mea. În înregistrare se vede casa cum era atunci. În anul 2010 sotul(concubin în acea perioada) a făcut un credit pe care l-am achitat împreună. (am dovezi ale plății ratelor și pe numele meu). Mare parte din banii din credit, i-am investit în imobil. Din păcate, bonuri pt investitiile din acea perioada nu am. În 2012, soțul s-a îmbolnăvit. ( a avut nevoie de stent care a costat 7200 lei). În 2015 ne-am căsătorit. În ianuarie 2019 a vândut un apartament proprietatea lui dinaintea primei căsătorii. În 2019-2020 am investit din nou în casa. Bonurile pe care le am din aceasta perioada arata o valoare de 35000 lei pt materiale. În 2012 o casa vecina (și asemanatoare) s-a vândut cu 45000 euro. În prezent, o casa pe strada noastră se vinde cu 75000 euro. Copiii din căsătoria anterioara ne vizitau pana în anul în care soțul meu s-a îmbolnăvit. După ce s-a îmbolnăvit nu l-au mai cautat, nici măcar un mesaj nu i-au mai trimis. Ma puteți ajuta, va rog, cu niște sfaturi? Cei doi copii vor sa vindem casa, iar banii sa se împartă în mod egal.
Răspunde
 21-01-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Din pacate, in lipsa intelegerii partilor, nu veti putea face succesiunea la notar, ci doar prin instanta.

Bunurile din masa sucesorala se impart astfel: dvs, sotia, veti mosteni 1/4 (3/12), iar cei trei copii, restul de 3/4, in cote egale (3/12)
Deci, dvs. cu copilul dvs. veti avea o cota egala (3/12 + 3/12) cu ceilalti 2 copii.
Ptr ca dvs. locuiti in casa, la partaj mai mult ca sigur veti primi imobilul in natura, daca il cereti, urmand ca cei 2 copii din prima casatorie sa primeasca o sulta, jumatate din valoarea casei.
Din aceasta sulta veti cere instantei sa va scada dreptul dvs. de creanta pe care il detineti asupra mostenirii (toate cheltuielile pe care le puteti dovedi).
Daca nu veti achita sulta insa, imobilul va fi vandut intr-un final.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-01-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Pentru ca dvs sa vi se atribuie imobilul in natura, va trebui sa achitati o sulta celorlalti mostenitori, in functie de cotele ce le revin.

Din masa succesorala, dvs va revine o cota de 1/4, iar copiilor defunctului 3/4, cate 1/4 pentru fiecare.

In aceste conditii, va trebui efectuata o expertiza evaluatorie a bunurilor ce compun masa succesorala, pentru efectuarea partajului si echivalarea sultelor.

Referitor la costurile efectuate cu ingrijirea si inmormantarea sotului, puteti solicita obligarea celorlalti mostenitori la plata unei sulte catre dvs, conform cotelor pe care le detin.

Daca mostenitorii nu se inteleg asupra modului de impartire al masei succesorale, va trebui sa efectuati succesiunea in instanta.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.