|
23-01-2021 |
 | Dannyetlv
|
| Bună ziua! Pe cnas scrie așa "Categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei: a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi" La Casa de Pensii e închis acum, nu pot suna în weekend. Eu încă sunt asigurat, fiind student, la începutul lui aprilie (4 aprilie) împlinesc 26 de ani. Întrebarea mea este: Pentru casa de asigurări eu apar ca și asigurat până la sfârșitul lunii în care împlinesc 26 de ani sau 4 aprilie e ultima zi și începând din 5 aprilie trebuie să plătesc contribuția? Mulțumesc! | |
|
|
|
23-01-2021 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Prahova 0742251721Whatsapp marina.starjil@gmail.com
|
| Drepturile de asigurare încetează după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
23-01-2021 |
 | Dannyetlv
|
| Av.STARJIL M. a scris pe 23-01-2021: Drepturile de asigurare încetează după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei. Unde ați găsit asta "Drepturile de asigurare încetează după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei."? În textul citat de mine "copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi" scrie "dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor". Este singurul loc unde e precizat termenul de "3 luni" în toată pagina. Contribuția la sănătate îmi e plătită de stat, fiindcă am adus în octombrie la casa de asigurări adeverința de student. Am uitat să întreb ultima dată la casa de asigurări până în ce lună, în ce zi sunt asigurat, mi-a spus doar "până la 26 de ani". E foarte important să știu clar până în ce dată (lună, zi) figurez ca și asigurat. | |
|
|
|
23-01-2021 |
|
| Nu am citat, am sintetizat (din legea 95/2006) Dvs. ati citat din art.225 din Legea 95/2006. Care face trimitere la art.224 din aceeasi lege [Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, în condiţiile art. 154 din Legea nr. 227/2015,], si care face trimitere la art.154 Cod fiscal. Art. 154 CF- Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate: a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri lunare cumulate din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură peste valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, pentru aceste venituri datorează contribuţie; Pentru asiguratii fara plata contributiei, cum este cazul dvs, termenul nu este de 3 luni (regula generala) ci conform art. 267 lit.b din legea 95, doar de 1 luna. Cu alte cuvinte, daca in 4 aprilie impliniti 26 de ani, veti mai fi asigurat in sistem fara plata contributiei pana pe 5 mai 2021, nu veti fi "abandonat" imediat. (2) Pentru persoanele care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, calitatea de asigurat încetează în termen de 3 luni de la data încetării raporturilor de muncă/serviciu. (2 indice 1) Pentru categoriile de persoane asigurate fără plata contribuţiei prevăzute la art. 224 alin. (1), calitatea de asigurat încetează în termen de 1 lună de la data la care persoanele nu se mai încadrează în aceste categorii de asiguraţi. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
27-01-2021 |
 | Dannyetlv
|
| Av.STARJIL M. a scris pe 23-01-2021: Nu am citat, am sintetizat (din legea 95/2006) Dvs. ati citat din art.225 din Legea 95/2006. Care face trimitere la art.224 din aceeasi lege [Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, în condiţiile art. 154 din Legea nr. 227/2015,], si care face trimitere la art.154 Cod fiscal. Art. 154 CF- Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate: a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri lunare cumulate din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură peste valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, pentru aceste venituri datorează contribuţie; Pentru asiguratii fara plata contributiei, cum este cazul dvs, termenul nu este de 3 luni (regula generala) ci conform art. 267 lit.b din legea 95, doar de 1 luna. Cu alte cuvinte, daca in 4 aprilie impliniti 26 de ani, veti mai fi asigurat in sistem fara plata contributiei pana pe 5 mai 2021, nu veti fi "abandonat" imediat. (2) Pentru persoanele care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, calitatea de asigurat încetează în termen de 3 luni de la data încetării raporturilor de muncă/serviciu. (2 indice 1) Pentru categoriile de persoane asigurate fără plata contribuţiei prevăzute la art. 224 alin. (1), calitatea de asigurat încetează în termen de 1 lună de la data la care persoanele nu se mai încadrează în aceste categorii de asiguraţi. În regulă, mulțumesc pentru răspuns. Aș vrea să mai știu: Casa de Asigurări îți poate cere vreodată să dai banii înapoi pentru anumite luni. Să vă spun de ce vă întreb asta: Acum mulți ani, fratele meu primea lunar pensie de urmaș dar și lucra ca și angajat. Pe atunci nu era permis să iei pensie de urmaș și salariu în același timp. Când Casa de Pensii a observat că el este angajat, i s-a cerut să dea banii înapoi pentru fiecare lună în care a primit pensie de urmaș și salariu ca și angajat. Acum am înțeles că se poate cumula pensia de urmaș și cu salariul de angajat. 1. Am precizat situația cu Casa de Pensii, ca să înțelegeți de ce vă întreb dacă, Casa de Asigurări de Sănătate va cere vreodată bani înapoi? 2. Dacă ești suspendat ca și student pe timpul anului Universitar, Casa de Asigurări poate să vadă asta? De la Universitate poți fi exmatriculat doar la sfârșit de an. 3. Casa de Asigurări îți poate cere banii înapoi pentru lunile în care tu ai fost asigurat medical DACĂ nu termini anul universitar și ești exmatriculat? | |
|
|
|
27-01-2021 |
 | Dannyetlv
|
| Dannyetlv a scris pe 27-01-2021: Av.STARJIL M. a scris pe 23-01-2021: Nu am citat, am sintetizat (din legea 95/2006) Dvs. ati citat din art.225 din Legea 95/2006. Care face trimitere la art.224 din aceeasi lege [Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, în condiţiile art. 154 din Legea nr. 227/2015,], si care face trimitere la art.154 Cod fiscal. Art. 154 CF- Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate: a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri lunare cumulate din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură peste valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, pentru aceste venituri datorează contribuţie; Pentru asiguratii fara plata contributiei, cum este cazul dvs, termenul nu este de 3 luni (regula generala) ci conform art. 267 lit.b din legea 95, doar de 1 luna. Cu alte cuvinte, daca in 4 aprilie impliniti 26 de ani, veti mai fi asigurat in sistem fara plata contributiei pana pe 5 mai 2021, nu veti fi "abandonat" imediat. (2) Pentru persoanele care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, calitatea de asigurat încetează în termen de 3 luni de la data încetării raporturilor de muncă/serviciu. (2 indice 1) Pentru categoriile de persoane asigurate fără plata contribuţiei prevăzute la art. 224 alin. (1), calitatea de asigurat încetează în termen de 1 lună de la data la care persoanele nu se mai încadrează în aceste categorii de asiguraţi. În regulă, mulțumesc pentru răspuns. Aș vrea să mai știu: Casa de Asigurări îți poate cere vreodată să dai banii înapoi pentru anumite luni. Să vă spun de ce vă întreb asta: Acum mulți ani, fratele meu primea lunar pensie de urmaș dar și lucra ca și angajat. Pe atunci nu era permis să iei pensie de urmaș și salariu în același timp. Când Casa de Pensii a observat că el este angajat, i s-a cerut să dea banii înapoi pentru fiecare lună în care a primit pensie de urmaș și salariu ca și angajat. Acum am înțeles că se poate cumula pensia de urmaș și cu salariul de angajat. 1. Am precizat situația cu Casa de Pensii, ca să înțelegeți de ce vă întreb dacă, Casa de Asigurări de Sănătate va cere vreodată bani înapoi? 2. Dacă ești suspendat ca și student pe timpul anului Universitar, Casa de Asigurări poate să vadă asta? De la Universitate poți fi exmatriculat doar la sfârșit de an. 3. Casa de Asigurări îți poate cere banii înapoi pentru lunile în care tu ai fost asigurat medical DACĂ nu termini anul universitar și ești exmatriculat? Vă rog mult de tot să îmi răspundeți la acest text. Am rezolvat cu acele neclarități din mesajul anterior, pe care l-am citat. Acum am ajuns la întrebarea finală. Legat de suspendare.. Am întrebat la casa de asigurări și mi-au spus că: 1. Dacă Universitatea le raportează lor cum că sunt suspendat, eu nu mai sunt asigurat medical. 2. Universitatea le raportează asta lor în fiecare lună. Dvs mi-ați scris "Cu alte cuvinte, daca in 4 aprilie impliniti 26 de ani, veti mai fi asigurat in sistem fara plata contributiei pana pe 5 mai 2021, nu veti fi "abandonat" imediat." Dar asta nu se mai aplică atunci când este vorba de "suspendare"? Adică, dacă ajungi la 26 de ani, mai ești asigurat medical încă o lună de zile (nu ești scos automat de la asigurări). Însă dacă ești suspendat devii instant "neasigurat" începând din ziua în care ai fost raportat de către Universitate drept "suspendat", nu mai ai acea lună la dispoziție în care rămâi asigurat? Fiți amabilă, mă puteți lămuri și aici, vă rog frumos? Azi am reușit să vorbesc la casa de asigurări, DAR ca să fie totul clar de pe urma apelului ai nevoie să pui toate întrebările cu toate detaliile. Nu am reușit să lămuresc complet situația cu "suspendarea". Știți de ce insist atât de mult cu suspendarea? Ca să nu fiu suspendat până pe 20 mai, eu am nevoie să plătesc vreo 1300lei către Universitate, deci încă două tranșe. Eu am început masteratul strict pentru a primi pensia de urmaș, nu intenționez să îl termin. Acei bani pentru tranșe prefer să îi folosesc pentru a plăti asigurarea de sănătate pentru un an de zile (deoarece prin Universitate pot fi asigurat medical doar 4 luni, până în aprilie inclusiv). | |
|
|
|
27-01-2021 |
|
| Sincer, nu stiu ce obligatii de raportare are Universitatea catre Casa si nici nu am gasit vreun act normativ care sa reglementeze acest lucru ori care sa stipuleze incetarea platilor in caz de suspendare. Intrebati la facultate, la secretariat ori la financiar. Ei trebuie sa stie. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
27-01-2021 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Daca veti fi suspendat, nu veti mai fi asigurat, incepand de la data suspendarii. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
27-01-2021 |
|
| cazuri de suspendare conform legii: https://www.cnpp.ro/-/cand-se-suspenda-plata-pensiei- sau https://www.cnpp.ro/pensia-de-urmas - copilul, beneficiar al pensiei de urmaş, care a împlinit vârsta de 16 ani şi nu face dovada continuării studiilor; - in situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş, care îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, daca nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs; Dvs.ati spus ca ati depus dovada continuarii studiilor. Alte situatii care sa conduca la suspendare nu am gasit. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |