Forum avocaţi > Civil

Tatal meu influentat - care este dreptul meu de copil?

02-02-2021

Buna ziua

apelez disperat si doresc sa intreb care sunt drepturiile mele ca copil, fata de tatal meu, care actual este influnetat de o persoana straina?
Eu si familia mea, traim in afara Romaniei. Tatal meu de 80ani locueste singur in Bucuresti si in propietate personala (apart. cu 3cam.)
Acum 3 luni a cunosct o femeie (40anii) care la convins sa se mute din ap. lui si sa cumpere un ap. nou in alta parte si pe numele ei (donatie).
La convins din motivul ca ea ar sta cu el s-al ingrijeasac si etc.
Ea este o femeie f. dominanta si face "orice" pt. taicameu..Tatal meu se lasa convins de orice si face totul.
Actual este in faza sa caute printr-o agentie immobiliara si sa vande/cumpere. 
Ea stie ca are un fiu in strainatate...Eu chiar am incercat sa telefonez cu ea si so conving sa-l lase in pace, dar ea joaca teatru. Zice mereu, ca el vrea. Clar..daca ia spalat crerii bine:( 

Ce drepturi am eu ca copil ? cum pot sa impiedic, sa faca demersuriile de vanzare apartament si cumparare pe numele ei? 
El actual nu are nici un istoric medical (neurologie) ..este "lucid" ...dar este complet influentat si nu isi da seama ca ea vrea doar apartamentul pe numele ei si
dupa aceea, mai mult ca probabil, el va ramane pe strada :( 
El pe mine nu ma crede ce-i spun..am vorbit si certat ore in sir la telefon...sapt. intregi..:(

Cine ma poate ajuta? 

Va mulțumesc din suflet aticipat.

Cristi
Răspunde
 02-02-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dvs va puteti adresa Serviciului Interventii si Asistenta Sociala Persoane Adulte din cadrul DGASPC din sectorul in care locuieste tatal dvs. Trebuie sa le sesizati situatia si trebuie intocmit si depus la ei un dosar.

Acesta trebuie sa contina urmatoarele documente (in original si copii xerox): carte/buletin de identitate, talon de pensie, certificat medical eliberat de medicul psihiatru (din care sa reiasa ca persoana are discernamant si poate incheia acte juridice), contractul locuintei, si daca se face un contract cu clauza de intretinere/uzufruct si actele de identitate ale persoanei care urmeaza sa ia in ingrijire batranul, adeverinta de venit si declaratia acesteia ca se obliga sa respecte clauzele contractului si uzufructul.

Dupa intocmirea dosarului, asistentii sociali din cadrul Serviciului Interventii si Asistenta Sociala Persoane Adulte efectueaza o ancheta sociala, ulterior batranii fiind insotiti la notariat de catre un consilier juridic angajat al DGASPC .

Puteti depune o sesizare si la Camera Notarilor Publici din Bucuresti in care sa le semnalati ca este posibil sa se solicite incheierea unui astfel de contract, iar notarul instrumentator sa nu intocmeasca actul fara acordul DGASPC, chiar daca tatal dvs. renunta la acest lucru.

Mai multe nu puteti face, ptr. ca o persoana daca are discernamant poate dispune de bunurile sale in timpul vietii dupa cum doreste; si nu poate fi obligat sa lase mostenire.

Legea 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice prevede ca: (atentie la art.30 alin.2)

Art. 30 - (1) Autoritatea tutelară/Instanţa de tutelă din unitatea administrativ-teritorială în care persoana vârstnică are domiciliul sau reşedinţa are obligaţia de a acorda, la solicitarea acesteia, consiliere juridică gratuită în vederea încheierii contractelor de vânzare-cumpărare sau de donaţie ori în vederea constituirii de garanţii mobiliare sau imobiliare, care au ca obiect bunurile mobile ori imobile ale persoanei vârstnice.
(2) Persoana vârstnică este asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, de un reprezentant al autorităţii tutelare, în vederea încheierii oricărui act translativ de proprietate, având ca obiect bunuri proprii, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale.
Art. 31 - Obligaţia de întreţinere şi de îngrijire, precum şi modalităţile practice de executare a acesteia se prevăd expres în actul juridic încheiat de notarul public, sub sancţiunea nulităţii.
Art. 32 - Autoritatea tutelară/Instanţa de tutelă din unitatea administrativ-teritorială în care persoana vârstnică are domiciliul sau reşedinţa primeşte din oficiu un duplicat al actului juridic încheiat conform art. 30 şi 31.
Art. 33 - Neexecutarea obligaţiei de întreţinere şi de îngrijire de către noul proprietar al bunurilor obţinute ca urmare a actului juridic de înstrăinare poate fi sesizată autorităţii tutelare/instanţei de tutelă din unitatea administrativ-teritorială în care persoana vârstnică are domiciliul sau reşedinţa, de către orice persoană fizică sau juridică. Autoritatea tutelară se poate sesiza şi din oficiu.
Art. 34 - (1) În termen de 24 de ore de la înregistrarea sesizării, autoritatea tutelară/instanţa de tutelă din unitatea administrativ-teritorială în care persoana vârstnică are domiciliul sau reşedinţa efectuează o anchetă socială.
(2) În termenul prevăzut la alin. (1), autoritatea tutelară/instanţa de tutelă din unitatea administrativ-teritorială în care persoana vârstnică are domiciliul sau reşedinţa solicită agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială să realizeze, în maximum 3 zile de la solicitare, o investigaţie privind respectarea drepturilor persoanei vârstnice de către furnizorul de servicii sociale.
(3) În baza anchetei sociale şi, după caz, a rezultatului investigaţiei, autoritatea tutelară/instanţa de tutelă din unitatea administrativ-teritorială în care persoana vârstnică are domiciliul sau reşedinţa iniţiază demersurile necesare în vederea executării obligaţiilor înscrise în actul juridic încheiat sau solicită instanţei judecătoreşti rezilierea contractului de întreţinere în nume propriu şi în interesul persoanei întreţinute pentru neîndeplinirea obligaţiilor din contract şi, dacă este cazul, formulează plângere penală.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-02-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Daca tatal dvs sufera de o afectiune psihica, de natura sa ii afecteze discernamantul, puteti formula o actiune in instanta pentru punerea sub interdictie si instituirea tutelei.

In situatia in care tatal dvs este lucid, poate dispune de bunurile pe care le detine, dupa propria vointa.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-02-2021

Va multumesc mult pentru raspunsul dvs!

Cu stima
Christian H.
Răspunde
 03-02-2021

Va multumesc mult pentru raspunsul dvs!
Dr. de familie il va trimite la mediul legal, dar actual el nu a avut un istoric medicala sau psihic.

Cu stima
Christian H.
Răspunde
 03-02-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Ar fi indicat sa il supuneti unei expertize medico-legale neuro-psihiatrica, pentru a se stabili daca este in deplinatatea facultatilor mintale.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.