Forum avocaţi > Civil

Intervenient intr-un proces de succesiune

02-02-2021

In anul 2000 a avut loc un proces de succesiune ]ntre unchii mei pentru stabilirea masei succesorale. Mama mea a făcut parte din acel dosar iar acum este decedată.
În anul 2020 un unchi a repus dosarul pe rol pentru indreptare eroare materială. Mama mea a fost citată, deși este decedată.
Întrucât nu am făcut succesiune după mama mea, nu am fost găsit ca moștenitor în evidențele notariale iar instanța a dispus citarea UAT pe cota parte ce aparține mamei mele, ca fiind o moștenire vacantă.
Întrebare: Pot intervenii în proces ca moștenitor al mamei mele și ce documente trebuie să anexez cererii pentru dovedirea calității ?
Răspunde
 02-02-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Formulati o cerere de interventie in dosar si atasati certificatul de mostenitor.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-02-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Trebuia sa va prezentati dvs.atunci, cand a fost mama dvs. citata.
Faceti acum la orice notar o declaratie de acceptare a succesiunii dupa mama dvs.
Depuneti la dosar inainte de termen o cerere de introducere a dvs.in cauza, anexand declaratia si certificatul de nastere, aratand calitatea dvs. de succesor legal. Judecatorul va pune in discutie acest aspect.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-02-2021

Nu am certificat de moștenitor pentru că nu a fost deschisă succesiunea după mama mea. Am în schimd un contract de întreținere. E valabil ?
Răspunde
 02-02-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Faceti acum la orice notar o declaratie de acceptare a succesiunii dupa mama dvs.
Iar contractul de intretinere nu vad ce relevanta are. Intretinerea cui, de catre cine?

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-02-2021

Mama care este moștenitoarea lui bunica a fost în acel proces de succesiune iar ea (mama mea) a avut o casă şi teren pe care mi le-a lăsat mie cu contract de întreţinere. E valabil să-l ataşe cererii de intervenţie sau mai trebuie să fac şi la notar declaraţie de acceptare a moştenirii ? Termenul dat de instanţă este pe 17.02.2021. Mulţumesc pentru un răspuns. Cu stimă.
Răspunde
 02-02-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Contractul de intretinere nu are legatura cu calitatea dvs. de mostenitor. Ati dobandit acele bunuri prin act notarial, din timpul vietii mamei, nu dupa deces, in calitate de mostenitor. Mama dvs. putea sa faca acel contract si cu un strain. Adica, acele bunuri la data decesului mamei v-au revenit in calitate de semnatar al contractului de vanzare cu clauza de intretinere, nu pentru ca erau in masa succesorala.
Pentru restul bunurilor sunteti mostenitor. Deci, trebuie sa acceptati mostenirea (alta casa, alt teren, alte bunuri)

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-02-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Omatcons a scris pe 02-02-2021:
Mama care este moștenitoarea lui bunica a fost în acel proces de succesiune iar ea (mama mea) a avut o casă şi teren pe care mi le-a lăsat mie cu contract de întreţinere. E valabil să-l ataşe cererii de intervenţie sau mai trebuie să fac şi la notar declaraţie de acceptare a moştenirii ? Termenul dat de instanţă este pe 17.02.2021. Mulţumesc pentru un răspuns. Cu stimă.

Trebuie sa aveti declaratia de acceptare a mostenirii, pentru a demonstra in fata instantei ca aveti calitatea de mostenitor al mamei dvs.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-02-2021

Av. Bratulescu Adela a scris pe 03-02-2021:
Omatcons a scris pe 02-02-2021:

Trebuie sa aveti declaratia de acceptare a mostenirii, pentru a demonstra in fata instantei ca aveti calitatea de mostenitor al mamei dvs.

Certificatul de naştere nu este suficient pentru a demonstra calitatea de fiu ?
Răspunde
 04-02-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Cu Certificatul de nastere demonstrati calitatea de fiu, nu de mostenitor.

Un copil poate sa accepte sau sa renunte la mostenirea de pe urma parintilor.

In momentul in care acceptati mostenirea, dobanditi calitatea de mostenitor.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-02-2021

Av. Bratulescu Adela a scris pe 04-02-2021:

Ce documente trebuie să prezint la notar pentru declaraţia de acceptare a moştenirii ?
În declaraţia dată la notar pot face renunţarea la dreptul după mama mea în favoarea unuia dintre unchi ? Mulţumesc ptr. un răspuns. Cu respect Mihai. Termenul instanţei: 17.02.2021.
Răspunde
 04-02-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Renuntarea in favoarea cuiva ("in favorem") inseamna intai de toate o acceptare a mostenirii, si apoi o renuntare, gratuita sau oneroasa.
Renuntarea simpla inseamna ca pierdeti calitatea de mostenitor, ca si cum nu ati exista.
Deci, acceptati intai, si apoi vedeti mai incolo ce faceti cu drepturile din mostenire.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-02-2021

Vă mulţumesc tuturor profesioniştilor de pe acest forum de excelenţă şi de promptitudinea răspunsurilor.
Am înţeles întru totul sfaturile d-voastră. Cu respect, ing. Mihai (omatcons)
Răspunde
 06-02-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Omatcons a scris pe 04-02-2021:
Av. Bratulescu Adela a scris pe 04-02-2021:

Ce documente trebuie să prezint la notar pentru declaraţia de acceptare a moştenirii ?
În declaraţia dată la notar pot face renunţarea la dreptul după mama mea în favoarea unuia dintre unchi ? Mulţumesc ptr. un răspuns. Cu respect Mihai. Termenul instanţei: 17.02.2021.

Nu puteti renunta in favoarea unui alt mostenitor.

Daca renuntati la mostenire, masa succesorala va fi impartita intre restul mostenitorilor, care au acceptat mostenirea.

In situatia in care doriti sa vindeti sau sa donati cota sau bunurile atribuite dvs, va trebui in primul rand sa acceptati mostenirea, sa dezbateti succesiunea si ulterior veti dispune de cota sau de bunurile atribuite, dupa cum doriti.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.