Forum avocaţi > Civil

Tratament medical la aparatul DrugerTest

10-02-2021

Va salut, am si eu o problema la care nimeni nu mi-a dat un raspuns concret.
Eu am reteta medicala pentru atac de panica si depresie cu Xanax si Diazepam, aceste pastile fiind in grupa benzodiazepinelor.
La un control de droguri facut de politie imi iese substanta benzodiazepina in aparat si voi ramane fara permis si cu dosar penal pentru conducere al unui autovehicul sub influenta substantelor psihoactive chiar daca prezint reteta domnului politist ca eu urmez acest tratament?
Nu vreau sa ma considere un drogat sau un om idiot care pune viata in pericol oamenilor, pur si simplu le iau la indicatia medicului si ma prezint la control luna de luna.
Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac? Sa nu mai conduc nu pot pentru ca trebuie sa ajung la munca.
Va multumesc!
Răspunde
 11-02-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Din pacate vi se va intocmi dosar penal pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui vehicul sub influienta alcoolului sau a altor substante, fapta pedepsita cu inchisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amenda penala.

In cazul acestei infractiuni, permisul de regula se anuleaza, in functie de modalitatea de executare a pedepsei pe care o veti primi.

Pentru a va demonstra nevinovatia, efectuati o expertiza medico-legala extrajudiciara, din care sa reiasa faptul ca acele substante sub influienta carora va aflati se datorau tratamentului medical pe care il urmati.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-02-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Valentin16hz a scris pe 10-02-2021:
Va salut, am si eu o problema la care nimeni nu mi-a dat un raspuns concret.
Eu am reteta medicala pentru atac de panica si depresie cu Xanax si Diazepam, aceste pastile fiind in grupa benzodiazepinelor.
La un control de droguri facut de politie imi iese substanta benzodiazepina in aparat si voi ramane fara permis si cu dosar penal pentru conducere al unui autovehicul sub influenta substantelor psihoactive chiar daca prezint reteta domnului politist ca eu urmez acest tratament?
Nu vreau sa ma considere un drogat sau un om idiot care pune viata in pericol oamenilor, pur si simplu le iau la indicatia medicului si ma prezint la control luna de luna.
Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac? Sa nu mai conduc nu pot pentru ca trebuie sa ajung la munca.
Va multumesc!

Codul penal prevede la alin.2 al Art. 336 - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe urmatoarele:

(2) Cu aceeaşi pedeapsă [cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă ] se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

Legea 186/2012 de punere in aplicare a C.pen:

Art. 241 - Prin substanţe psihoactive se înţelege substanţele stabilite prin lege, la propunerea Ministerului Sănătăţii.

In prospectele medicamentelor care sunt active pe SNC, pacientii sunt sfatuiti sa nu conduca masini sau sa opereze utilaje periculoase din cauza posibilelor efecte de somnolenta sau ameteala ce pot aparea in timpul tratamentului.

Cu alte cuvinte, infractiunea consta in conducerea autovehicului de catre o persoana aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive. Atat si nimic altceva. Legea nu distinge asupra modului in care substantele ajung in organism, ilicit ori licit; trebuie sa fie consum voluntar si asumat. Existenta retetei medicale va da dreptul sa achizitionati si consumati medicamentul, insa nu va absolva de aplicarea art.336 alin.2.

Iar in cazul ipotetic descris de dvs. nu exista nicio cauza de neimputabilitate; eventual o circumstanta atenuanta.

De aceea, consider ca daca s-ar intampla asa ceva, se va intocmi dosar penal.

Avem si o decizie recenta a ICCJ, pentru consum de cocaina, insa ICCJ explica cum se aplica textul de lege.

ÎCCJ. Conducerea unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive. Probă biologică ce atestă neafectarea funcțiilor cognitivie de drog
09.02.2021 | JURIDICE.ro
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive (art. 336 alin. 2 C. pen.) fapta inculpatului de a conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, ulterior consumului unei substanţe stupefiante, metabolit al cocainei, chiar dacă recurentul nu a prezentat şi modificări vizibile – fiziologice sau de comportament – la momentul constatării săvârşirii activităţii ilicite. În speță, instanța supremă a respuns argunuentul inculpatului invocat în cadrul recursului în casație în sensul că proba biologică – recoltată la 45 de minute de la momentul depistării în trafic, probă pe care nu a contestat-o – nu este suficientă pentru realizarea conţinutului tipic al infracţiunii, de vreme ce examenul clinic realizat cu ocazia prelevării probelor biologice atestă că funcţiile sale cognitive erau neafectate de prezenţa drogului, iar capacitatea sa de a conduce vehicule nu era diminuată, cu motivarea că poziţia apărării reflectă o interpretare esenţial restrictivă a normei care incriminează infracţiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, interpretare care nesocoteşte atât forma, cât şi raţiunea incriminării. Susţinerile recurentului se grefează, practic, pe ipoteza că o persoană care a consumat substanţe psihoactive, prezente în organismul său, nu s-ar afla sub influenţa acestora dacă respectiva persoană nu ar manifesta şi tulburări psihice sau comportamentale. (Decizia nr. 365/RC din 16 octombrie 2020, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.