Forum avocaţi > Civil

Fratele meu m-a jucat pe la spate

14-02-2021

Buna ziua,

Fratele meu si cu mine am mostenit apartamentul parintilor. Eu am vrut sa-l vand, fratele meu s-a opus, dar nu a vrut sa-mi cumpere partea. Atunci ne-am inteles ca el si familia lui sa foloseasca apartamentul cu conditia sa plateasca cheluielile de intretinere. Toata lumea era multumita. Numai ca, la un moment dat, fara ca eu sa stiu, fratele a vandut partea lui unuia din cei doi copii, ca sa-l indeparteze de la mostenire pe celalalt copil, provenit din casatoria anterioara. Acum copilul care a devenit coproprietarul meu m-a dat in judecata ca nu mi-am platit partea mea de intretinere de cand a devenit el proprietar, adica de vreo 6 ani, ceea ce reprezinta o suma considerabia. Ei au folsit apartamentul ei eu trebuie sa platesc?
Din cate stiu eu, un coproprietar are dreptul sa-si vanda partea indiviza daca cumparatorul accepta sa intre in indiviziune. Nu are insa nimeni obligatia sa-l informeze pe celalalt propietar? Daca as fi stiut de situatie, as fi cerut iesirea din indiviziune, sau as fi platit intretinerea lunar si as fi folosit si eu apartamentul (de la care nici macar nu am cheie).

Trebuie sa platesc? Este legea de partea lor?
Răspunde
 15-02-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Fiecare coproprietar este titularul exclusiv al unei cote-părţi din dreptul de proprietate şi poate dispune în mod liber de aceasta. Deci, se poate vinde cota de proprietate fara a se iesi din indiviziune.

In ceea ce priveste cotele de intretinere, fiind vorba de un drept de creanta, acestea nu pot fi cerute decat pe cel mult 3 ani in urma, restul fiind prescrise. Apoi, a existat intelegere ptr. utilizarea exclusiva a bunului de catre frate, cheltuielile de folosinta revenindu-i acestuia in totalitate. In plus, noul coproprietar (nepotul) nu poate pretinde ceea ce ati fi putut sa-i datorati tatalui sau.

Noul coproprietar va poate pretinde partea de cheltuieli de la data la care a devenit el proprietar, insa fata de el nici intelegerea dvs. - cu fratele de utilizare exclusiva - nu este valabila ptr. ca nu a fost facuta in scris.

Deci,notificati-l ca nu sunteti de acord sa utilizeze singur apartamentul si ca doriti sa va mutati acolo.

Cereti partajul imobilului. Chiar daca nu vreti sa-l detineti dvs, nepotul va fi obligat sa va achite sulta (contravaloarea cotei dvs). Daca nu o achita, il puteti executa chiar pe apartament.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-02-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Din punct de vedere legal, noul co-proprietar are dreptul sa solicite obligarea dvs la plata a 1/2 din costul cheltuielilor de intretinere, incepand cu data la care a dobandit calitatea de co-proprietar.

Pentru datoriile mai vechi de 3 ani, va trebui sa invocati exceptia prescriptiei.

Va trebui sa formulati o actiune in instanta, pentru efectuarea partajului succesoral.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-02-2021

Multumesc pentru raspunsuri.
Imi puteti spune si daca avea cineva (cumparatorul, vanzatorul, notarul, circumscriptia financiara etc.) obligatia sa ma anunte? Eu credeam ca intelegerea e inca valabila. Alftel as fi cerut imediat partajul.
Răspunde
 17-02-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Daca a fost o intelegere verbala asupra FOLOSINTEI imobilului, un strain nu avea cum sa va anunte, pentru ca nu avea cum sa stie de ea.
Iar cota parte ideala din proprietate poate fi vanduta fara aprobarea ori stiinta celuilalt coproprietar.
Fratele a considerat, probabil, ca daca ramane cota lui in familie, se aplica in continuare aceleasi reguli pe care le-a stabilit cu dvs. Dar se pare ca fiul sau nu a fost de acord si a intrerupt intelegerea.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-02-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Dany a scris pe 17-02-2021:
Multumesc pentru raspunsuri.
Imi puteti spune si daca avea cineva (cumparatorul, vanzatorul, notarul, circumscriptia financiara etc.) obligatia sa ma anunte? Eu credeam ca intelegerea e inca valabila. Alftel as fi cerut imediat partajul.

Nu era nimeni obligat sa va anunte.

Va trebui sa va adresati instantei, pentru efectuarea partajului.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-02-2021

Doamnelor, va multumesc pentru raspunsurile rapide. Acum e clar.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.