Forum avocaţi > Civil

Clarificare retineri propriri

25-02-2021
Vizitator
Buna ziua! sunt in pensie cu 845 lei/luna.am 3 propriri pe pensie. cf art729/3 CpC,suma de proprit este diferenta intre pensie si jumatate din salariul minim pe economie de 686 lei ,respectiv 159 lei. vreau sa stiu daca aceasta suma trebuie oprita in totalitatea ei ,cum fac cei de la CNpensii sau se retine din suma 1/3 dupa caz 1/2.
sunt si salariat cu contract de munca cu cod CAEN pe ramura c-tii ,cu jumatate de norma ,cu salariul minim pe economie respectiv 3000 lei brut cf legii si 928 lei pt jumatate de norma. va rog sa-mi spuneti daca ,cf art.729/3 CPC , se ia in calcul, la jumatatea salariului minim , salariul pe ramura c-tii ,cu care sunt incadrat si daca la diferenta se aplica procentul de 1/3 sau 1/2 sau se opreste toata suma rezultata din diferenta salariului lunar si jumatate din salariu minim. va rog sa-mi raspundeti pt a clarifica aceste situatii la intreprindere. multumesc tare mult!
Răspunde
 25-02-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dvs.aveti venituri din mai multe surse, achitate de diversi terti , fiecare avand calitatea de tert poprit.

Fiecare tert poprit in parte este obligat sa respecte limitele de infiintare a popririi raportat la veniturile pe care le achita el, nu altii.

Cf. HG 4/2021 salariul minim pe economie este de la 13 ian 2300 lei. Jumatate ar fi 1150 lei.

Pensiile pot fi urmarite pana la 1/3, daca nu vorbim de obligatii de intretinere.

Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, IN AFARA DE CAZUL în care legea prevede altfel.

Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

La 2300 lei minim pe economie brut corespunde o suma de 1386 lei net, jumatate fiind 693 lei.

Daca casa de pensii are in plata o pensie de 845 lei/luna, va fi obligata sa retina 1/2 din 845-693, adica 76 lei.(ati spus ca aveti 3 popriri) Casa nu are voie sa va retina intreaga pensie. Daca face asa ceva, savarseste o ilegalitate.

Firma, independent de ceea ce face casa de pensii, daca va achita 928 lei, va trebui sa respecte si ea prevederile legale raportat la veniturile pe care vi la achita ea, si va aplica poprire pe 1/2 din 928-693, adica va popri o suma de 117.5 lei.(ptr ca ati spus ca si la firma au venit 3 popriri). restul incasati dvs.

Fiecare tert poprit nu are cum sa aiba imaginea de ansamblu, deci fiecare actioneaza ca si cum ar fi singurul tert poprit, raportat la veniturile pe care la achita el.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-02-2021
Vizitator
sarut mana ! va multumesc tare mult pt.raspunsul pe care mi l-ati dat foarte util si necesar clarificarii situatiei si din lipse financiare mi-am permis sa apelez la consultatie gratuita. se spune undeva in text de salariul minim pe economie .avand in vedere ca sunt incadrat cu minimul pe economie in c-tii ma intreb daca nu se ia in calculul jumatatii minimul pe ramura c-tii. incaodata va multumesc si sa stiti ca faceti oameni fericiti prin acest mod de interactiune. cu deosebit respect!
Răspunde
 26-02-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Va multumesc pentru vorbele bune.
Se ia in considerare salariul minim pe economie. Legea este clara si face referire expresa la acest salariu, nu la cel eventual din CCM-uri, daca exista si fara luarea in considerare a OUG 114/2018.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-03-2021
Vizitator
Doamnei av.M.Starjil! Andrei ma numesc. referitor la raspunsul d-vs ,vis-a-vis de proprirea pensiei de 845 lei, va informez precum ca CNPensii imi retine toata diferenta dintre val.pensiei si salariul minim pe economie,respectiv 152 lei. cf.celor precizate de dvs "procentul" de 1/3 sau 1/2 aplicat la diferenta ar trebui retinut cu titlu de proprire ,ceea ce este ilegal cum mi-ati precizat in raspuns ,pt.care, iarasi, va multumesc cu tot respectul.V-as ruga tare mult ,sa-mi precizati c/v onorariului ce va revine pt.aceste consultatii ,dupa care as dori sa-mi spuneti care vor fi urmatorii pasi ce trebuiesc facuti in vederea corectarii de cei de la CNPensii.
Daca se impune o actiune de contestare a executarii as fi onorat sa va platesc onorariul pt intocmirea actului respectiv. v-as mai intreba daca cunoasteti un precedent la o hotarare definitiva pe acest subiect ,ceea ce , cred eu ,ar simplifica situatia.
una dintre propriri este facuta de un executor de pe langa Curtea de Apel Suceava . domiciliul meu actual este timisoara ,timis . este valabila, in acest caz, competenta teritoriala a Curtii de apel Suceava in jud.timis? Se poate contesta si aceasta situatie? Pt.toate aceste probleme voi onora onorariul cf.procedurii ,dar, chiar daca sunt in pensie,as dori sa clarific toate cele spuse. astept cu mult interes un raspuns profesionist! va multumesc!
Răspunde
 05-03-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Pe acest forum raspunsurile sunt gratuite.

Poprirea se înfiinţează la cererea creditorului de către un executor judecătoresc al cărui birou se află în circumscripţia curţii de apel unde îşi are domiciliul sau sediul debitorul. Daca dvs. aveti buletin emis de jud.Timis, atuncI executorul din Suceava nu are ce cauta in peisaj (daca nu ati avut cumva intai domiciliul in Suceava si v-ati mutat in Timis DUPA inceperea executarii).

Contestatia la executare se poate face in termen de 15 zile de cand:
- cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;

Raportat la aceste elemente, vedeti dvs. daca mai sunteti sau nu in termen.

Referitor la casa de pensii, puteti sa le scrieti un memoriu in care sa le atrageti atentia ca nu procedeaza corect, si in acelasi timp, sesizati si executorul cu aceste aspect, solicitandu-i sa dea instructiuni clare si legale Casei de pensii.
Daca refuza, solicitati sa dea incheiere de respingere si atacati cu contestatie la executare aceasta incheiere in 15 zile de la comunicare.

Ma tem ca mai mult nu am cum sa va ajut, avand in vedere ca dvs. sunteti in Timis, iar eu in Prahova.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-03-2021
Vizitator
sarut mana! oricum va multumesc enorm de mult pt.tot ce ati facut pt.mine , aceste precizari sunt mai mult decat utile . mi-ati deschis un drum pe care ar trebui sa-l urmez. nu stiu cum as putea sa va acord un calificativ maxim,
daca are sau nu valoare dar ,zic eu ,pt constiinta dvs ar trebui sa fie o lumina identica ca cea din sufletul fiecarui justitiabil rezolvat. cu mult si deosebit respect, andrei
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.