Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Civil

Refuz inregistrare contracte de arenda din restantelor de la Taxe si Impozite

12-03-2021
Vizitator
Bună seara!

Aș dori un sfat, vă rog, dacă ați mai întâlnit această situație...

În calitate de fermier, am depus la secretariatul Primăriei X, mai multe contracte de arendă. Contractele nu au fost înregistrate motivându-se de către primar printr-o adresă faptul că proprietarii terenurilor respective figurează la Compartimentul de Taxe și Impozite cu restanțe așa cum prevede o HCLxx / 2020.

1) Nu este ILEAGALĂ această HCL prin care se îngrădește dreptul proprietarilor de teren agricol să arendeze terenul dacă figurează cu restanțe la Taxe și Impozite?

2) Care sunt pașii de făcut? Ce mă sfătuiți să fac în situația dată?

Vă mulțumesc!
Răspunde
 13-03-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Am tot citit postarea dvs. sa ma asigur ca am inteles corect.

Nu pot sa cred ca o astfel de HCL ar putea exista.
La fel de bine s-ar putea pretinde ca o persoana care nu si-a achitat impozitul pe casa sa nu mai poate semna un contract de munca ca sa obtina venituri, pe motivul ca are datorii la stat. Ori sa nu-si inchirieze masina ori casa, sau sa vanda florile crescute in curte.

Prin contractul de arenda (locatiunea/inchirierea bunurilor agricole), proprietarul (i) ar obtine venituri, care vor fi impozitate si varsate la bugetul de stat si (ii) ar face bani ca sa-si plateasca impozitele restante.

Codul de procedura fiscala prevede:
Art. 165 - Ordinea stingerii obligaţiilor fiscale

(1) Dacă un debitor datorează mai multe tipuri de obligaţii fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate obligaţiile, atunci se stinge obligaţia fiscală pe care o indică debitorul, potrivit legii, sau care este distribuită potrivit prevederilor art. 163, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:

a) toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii, şi apoi obligaţiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii;

b) obligaţiile cu scadenţe viitoare, la solicitarea debitorului.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită de titulari ai dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor sau mijloacelor de transport, se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală. Aceste prevederi nu se aplică în cazul plăţii taxelor astfel cum sunt definite la art. 1 pct. 36.

Daca ati precizat situatia corect, si exista o astfel de HCL, aceasta este ilegala, functionarii primariei fac abuz in serviciu, iar dvs. sunteti impiedicat sa va indepliniti obligatiile cerute imperativ de catre lege.

Atacati in contencios (daca mai sunteti in termen) refuzul primariei si HCL si formulati si plangere penala.

Aveti HCL-ul sa-l trimiteti sa-l vedem si noi? Daca nu-l aveti, solicitati-l primariei. Trebuie vazut ce motive de drept ar fi putut invoca ptr a decide asa ceva. Eu tot sper ca este vorba de o lipsa de comunicare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-03-2021
Vizitator
Bună ziua!
Din păcate ați înțeles corect, nu știu cum pot încărca aici respectiva HCL, dar vă las link mai jos unde poate fi vizualizată.

https://www.comunagrozesti.ro/ari_afisare_document.php?document=1120
Răspunde
 13-03-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Am citit.
Consider ca nu numai ca au adaugat la lege in mod nepermis, dar ceea ce au adaugat este nejustificat si ilegal. Eu nu am gasit absolut nimic prin legi care sa le permita sa voteze o asa masura.

Si se incurca borcanele rau. Arendasul are niste obligatii prevazute expres de lege, iar functionarii se pun de-a curmezisul pentru ca proprietarul nu si-a platit impozitele pe proprietate.
Nu se indica nicio baza legala care sa le justifice dispozitia.

Cum as actiona eu:
Faceti sesizare imediat in scris si la Institutia Prefectului Iasi si solicitati-le sa va spuna daca au cunostinta despre ceea ce fac functionari din acea primarie si sa va comunice avizul de legalitate pe care l-au emis la aceasta HCL.
Cereti Institutiei sa faca un control la primarie ca sa constate incalcarea de catre functionari a prevederilor OG 8/2008 si ale Ordinului 25/2020 privind registrul agricol.

"Ordin 25/2020
(5) Registrul agricol asigură baza de date pentru realizarea cu ajutorul sistemelor electronice de calcul a verificărilor încrucişate între datele din registrul agricol şi datele înscrise în registre specifice ţinute de alte instituţii. Cu titlu de exemplu, fără a se limita la acesta:

a) Sistemul integrat de administrare şi control (IACS) de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA);

b) Registrul naţional al exploataţiilor (RNE).

(6) Registrul agricol constituie bază de date pentru emiterea documentelor doveditoare privind utilizarea suprafeţelor de teren şi de evidenţă a efectivelor de animale, respectiv a familiilor de albine, în vederea solicitării de plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri - plăţi directe, ajutoare naţionale tranzitorii din domeniul vegetal şi zootehnic, inclusiv în sectorul apicol, sprijin pentru dezvoltare rurală, măsuri de piaţă, precum şi alte forme de sprijin finanţate din fonduri europene şi din bugetul naţional.

Art. 2 - (1) Întocmirea şi ţinerea la zi a registrului agricol se organizează conform celor prevăzute la art. 6 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 98/2009, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Ordonanţa Guvernului nr. 28/2008"

Puteti sesiza si ministerul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Reveniti si la primarie si spuneti-le ca HCL e ilegal pentru acea mentiune si trebuie revocat. Si, in baza legii privind accesul la informatiile publice, sa va prezinte avizul de legalitate comunicat lor de Institutia Prefectului; si sa va comunice in copie si cele doua rapoarte ale primariei mentionate in HCL (1558 si 1559)
Mentionati ca sunteti prejudiciat si le veti cere despagubiri.
Vorbiti cu un avocat local sa le faca plangere penala.
Atacati in contencios HCL ptr. anularea ei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-03-2021
Vizitator
Sărut-mâna!

Vă mulțumesc din suflet pentru răspunsurile dumneavoastră atât de detaliate.

Să aveți parte de multă sănătate!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.