|
05-04-2021 |
 | StoneCSLT
|
| Buna ziua, Ma puteti ajuta oare cu urmatoarea speta ? In urma cu 3 ani , am cumparat impreuna cu sotia un apartament in Bucuresti, prin credit ipotecar, astfel : -eram casatoriti -am decis sa contractam un credit ipotecar la care sotie este debitor iar tatal meu este codebitor (la momentul respectiv, din cauza veniturilor , nu puteam fi codebitor) - am cumparat apartamentul iar pe titlul de proprietate, figuram atat eu cat si sotia ca proprietari Eu as vrea sa vand partea mea de apartament sotiei, fara divort , apartamentul fiind sub ipoteca. Care ar fi pasii de urmat pentru a realiza aceasta vanzare? Multumesc | |
|
|
|
05-04-2021 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Ii puteti vinde cota dvs sotiei, printr-un contract notarial de vanzare-cumparare, insa bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
06-04-2021 |
 | StoneCSLT
|
| Multumesc pentru raspuns. Daca schimbam regimul matrimonial, fiecare din noi pastreaza 50%, urmand ca apoi sa ii vand partea mea de 50% , ar ramane in totalitate ea proprietar? | |
|
|
|
06-04-2021 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Da. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
07-04-2021 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| StoneCSLT a scris pe 05-04-2021: Buna ziua, Ma puteti ajuta oare cu urmatoarea speta ? In urma cu 3 ani , am cumparat impreuna cu sotia un apartament in Bucuresti, prin credit ipotecar, astfel : -eram casatoriti -am decis sa contractam un credit ipotecar la care sotie este debitor iar tatal meu este codebitor (la momentul respectiv, din cauza veniturilor , nu puteam fi codebitor) - am cumparat apartamentul iar pe titlul de proprietate, figuram atat eu cat si sotia ca proprietari Eu as vrea sa vand partea mea de apartament sotiei, fara divort , apartamentul fiind sub ipoteca. Care ar fi pasii de urmat pentru a realiza aceasta vanzare? Multumesc Conform art.358 cod civil, in timpul casatoriei În timpul regimului comunității, bunurile comune pot fi împărțite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială. În acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soţ, pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soţii au avut o contribuţie egală. Bunurile atribuite fiecărui soţ prin partaj devin bunuri proprii, iar bunurile neîmpărţite rămân bunuri comune. Si apoi puteti vinde, daca sunteti sigur ca acest lucru il doriti. Deci, nu e nevoie sa schimbati regimul matrimonial, ptr. ca oricum acesta s-ar aplica pentru bunurile dobandite ulterior schimbarii regimului. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
25-05-2021 |
 | Alex Vizitator |
| Am si eu o intrebare similara. Noi suntem casatoriti sub regimul comunitatii si urmeaza sa semnam contractul de vanzare cumparare pentru achizitionarea apartamentului. Daca pe contractul de vanzare mentionam ca sotiei ii revine cota parte 5% si sotului 95%, iar apoi sotia vinde sotului partea ei, sotul devine unicul proprietar sau nu ? Vanzarea intre soti se poate semna imediat dupa contractul de vanzare cumparare cu dezvoltatorul ? | |
|
|
|
25-05-2021 |
| Alex a scris pe 25-05-2021: Am si eu o intrebare similara. Noi suntem casatoriti sub regimul comunitatii si urmeaza sa semnam contractul de vanzare cumparare pentru achizitionarea apartamentului. Daca pe contractul de vanzare mentionam ca sotiei ii revine cota parte 5% si sotului 95%, iar apoi sotia vinde sotului partea ei, sotul devine unicul proprietar sau nu ? Vanzarea intre soti se poate semna imediat dupa contractul de vanzare cumparare cu dezvoltatorul ? Toate bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune. Daca sotul doreste sa detina o cota majoritara din imobil, va trebui sa stipuleze in contract o clauza privind provenienta banilor, pentru a demonstra ca acel imobil a fost dobandit din banii dansului. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
25-05-2021 |
|
| O solutie ar fi ca dvs, sotii, sa incheiati inainte de semnarea contractului cu dezvoltatorul un antecontract de vanzare-cumparare prin care sotia se obliga sa va vanda cota de 1/2 pe care o va detine din apartament. Vanzarea bunului viitor este permisa cf. actualului Cod civil. La momentul la care se semneaza contractul cu dezvoltatorul si dupa inscrierea lui in CF, bunul intra in patrimoniul sotiei, deci se implineste conditia suspensiva a antecontractului, si puteti semna si contractul de vanzare ptr.cota sotiei. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
25-05-2021 |
 | Alex Vizitator |
| Avansul pt apartament a fost de 15% (10% soț și 5% soția) Creditul ipotecar este făcut de soț, soția fiind girant. De aceea doresc 95% vs 5%. Sotia își dorește sa îmi cedeze partea in schimbul avansului platit a.i Ap sa fie doar al meu. In acest caz, cum putem sa facem acest lucru, căsătoriți fiind, eu sa primesc și Cota parte a soției iar bunul sa devină exclusiv al meu? | |
|
|
|
26-05-2021 |
| Alex a scris pe 25-05-2021: Avansul pt apartament a fost de 15% (10% soț și 5% soția) Creditul ipotecar este făcut de soț, soția fiind girant. De aceea doresc 95% vs 5%. Sotia își dorește sa îmi cedeze partea in schimbul avansului platit a.i Ap sa fie doar al meu. In acest caz, cum putem sa facem acest lucru, căsătoriți fiind, eu sa primesc și Cota parte a soției iar bunul sa devină exclusiv al meu? Situatia este discutabila, imobilul fiind achizitonat printr-un credit, ale carui rate vor fi achitate in timpul casatoriei, din banii comuni ai sotilor. Chiar daca sotia va vinde cota si dvs deveniti unic proprietar, in caz de divort, aceasta poate solicita obligarea dvs la plata unei sulte, reprezentand 1/2 din costul ratelor achitate in timpul casatoriei. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
26-05-2021 |
 | Alex Vizitator |
| 1. Ratele vor fi plătite exclusiv de mine și pot face dovada plății din contul meu bancar. Sa înțeleg ca ar fi mai bine sa plătim amândoi rata.. sau extrasul de cont ajuta in acest caz? Vreau sa recapitulez puțin ce am înțeles: 2. Dacă soția îmi vinde cota parte eu devin unicul proprietar al apartamentului iar in cazul unui divorț soția îmi poate cere doar o Sulta egala cu jumătate din valoarea ratelor plătite, adică nu se mai pune problema a 50% din apartament ca e tot bun comun din timpul căsătoriei. 3. Ce se întâmpla dacă soția nu vinde cota parte de 5%? Se tine cont de ea la divorț sau tot 50% ? | |
|
|
|
21-08-2023 |
 | Maria Vizitator |
| Buna ziua, Se poate face contract de vanzare cumparare pentru cumpararea unui teren, in care sa se mentioneze cota de 1/2 sot si 1/2 sotie? Daca se scriu cotele este vreo diferenta sau este acelasi lucru ca atunci cand in contract scrie numele sotului si al sotie. Multumesc! | |
|
|
|
21-08-2023 |
|
| Daca sunteti sub regimul comunitatii legale si NU se mentioneaza sursa banilor, teoretic este acelasi lucru. Daca insa se mentioneaza sursa banilor (bani proprii ai fiecari sot) si se inscriu cotele, atunci mentionarea cotelor e esentiala. Daca sunteti sub alt regim matrimonal, atunci, la fel, mentionarea cotelor e esentiala. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |