Forum avocaţi > Civil

Autorizatie de constructie?

08-04-2021
Vizitator
buna ziua, era necesara o autorizatie de constructie de la primarie in anii 70' , daca aveai un teren si voiai sa construiesti o casa pe el?
Răspunde
 08-04-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, era necesara. Se numeau "autorizaţie prealabilã" si erau eliberate de comitetul executiv al sfatului popular respectiv.

Decret 144 din 1958 privind reglementarea eliberarii autorizatiilor de construire, reparare si desfiintare a constructiilor, precum si a celor referitoare la instrainarile si impartelile terenurilor cu sau fara constructii
EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL NR. 15 din 29 martie 1958

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-04-2021
Vizitator
multumesc, e posibil sa se mai gaseasca in arhivele primariei aceasta autorizatie?
Răspunde
 09-04-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Trebuie sa vedeti unde este pastrata arhiva fostului sfat popular. Puneti o intrebare in scris la Primarie si, totodata, la Arhivele nationale judetene.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-04-2021
Vizitator
din ce am citit eu acel decret a fost aprogat

''Dispoziţiile referitoare la obţinerea autorizaţiei pentru ridicările topografice au fost abrogate prin Decretul nr. 305 publicat în Buletinul Oficial nr. 111 din 26 septembrie 1971.''

''Conform noilor reglementări, activitatea de îndrumare şi control a activităţii cu privire la autorizarea în construcţii intră în atribuţiile Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare conform art. 6 pct. 6 din Legea nr. 10/1973 republicată în B. Of. nr. 106 din 21 decembrie 1979. Unele atribuţii în aceasta materie revin şi Inspectoratului General de Stat pentru Investiţii-Construcţii, conform art. 15 şi următoarele din Decretul nr. 264 publicat în B. Of. nr. 77 din 2 august 1976.''

in orice caz voi depune o cerere la primarie si la arhivele nationale judetene insa din ce am observat eu in modelul de cerere privind autorizatiile de constructie e necesar sa se stie si nr. autorizatiei de constructie pe cand eu stiu doar anul aproximativ si adresa unde a fost ridicata acea constructie
Răspunde
 09-04-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Ideea era ca in jurul anilor 70, fie inainte, fie dupa, era necesara autorizatia.
Sfatul popular/consiliul popular trebuie sa aiba arhive. Oferiti datele pe care le aveti.
Locuiti cumva in zona Ardeal-Banat-Bucovina unde era implementat sistemul de carte funciara din vremea imperiului? Daca da, puteti verifica ce date gasiti si in CF.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-04-2021
Vizitator
Av.STARJIL M. a scris pe 09-04-2021:
Ideea era ca in jurul anilor 70, fie inainte, fie dupa, era necesara autorizatia.
Sfatul popular/consiliul popular trebuie sa aiba arhive. Oferiti datele pe care le aveti.
Locuiti cumva in zona Ardeal-Banat-Bucovina unde era implementat sistemul de carte funciara din vremea imperiului? Daca da, puteti verifica ce date gasiti si in CF.

Maramures. in cartea funciara figureaza vechiul proprietar pe nr. topografic pe care e situat terenul, de la acea persoana a fost cumparat terenul. neamurile care au cumparat terenul in anii 70 probabil au facut un contract de mana, acela nu se mai gaseste. insa dupa cumpararea terenului s-a construit o casa pe el prin 78-79, si tot acea persoana ce a cumparat terenul si a ridicat casa a urmat sa figureze incontinuu in evidentele fiscale la bugetul local de atunci. nu stiu in ce conditii si in baza carui act s-a facut transcrierea in evidetenele fiscale la bugetul local si daca s-ar mai gasi si acela. acum eu incerc sa gasesc orice act ce ar lega numele persoanei ce a locuit in ultimii 30+ ani la acea adresa si ar putea ajuta intr-o instanta. am facut si o vizita la acea primarie dar oamenii de acolo nu stiu prea multe iar daca nu exista o cerere formulata bine si care sa ajunga la cine trebuie nu se gasesc raspunsuri. acum incerc sa gasesc autorizatia de constructie, daca exista una. iar totodata in certificatul de atestare fiscala exista date referitoare la suprafata terenului, intrebuintarea lui, casa, anexe si anul construirii. de undeva trebuie sa provina aceste detalii , sa exista undeva o documentatie.
Răspunde
 09-04-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dar, spuneti-mi, care este de fapt problema? La ce considerati ca v-ar folosi hartiile pe care le cautati? Poate exista o alta solutie.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-04-2021
Vizitator
Dar, spuneti-mi, care este de fapt problema? La ce considerati ca v-ar folosi hartiile pe care le cautati? Poate exista o alta solutie.

problema e ca e o situatie mai dificila, nu exista acte de proprietate pe casa/teren cu care sa se poata face succesiunea la notar cum s-ar face in mod normal intr-o asemenea situatie, cand e o certitudine ca neamurile mele au locuit in acea casa in ultimii 35 de ani. iar singura mea solutie pare chemarea in instanta a vechiului proprietar de unde a fost cumparat terenul cu toate ca acesta nu mai e in viata. la fel a procedat si vecinul chiar de alaturi, care a cumparat terenul de la aceeasi persoana de la care l-au luat neamurile mele, si in 2014 a castigat procesul cu fostul propritar si asa a reusit sa intabuleze terenul si sa fie trecut in cartea funciara pe numele vecinului. deci exista un precedent, insa probabil ca vecinului i-a fost mai usor avand probabil contractul de mana respectiv care l-a facut cu vechiul propritear al terenului si asta probabil a fost factorul decisiv cu care s-a castigat procesul.
Răspunde
 09-04-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Cititi acest articol

https://www.avocatu.ro/notarea-posesiei-in-cartea-funciara-sau-posesia-tabulara-un-nou-mod-de-dobandire-a-proprietatii-notiune-conditii-si-procedura/

si procedati si dvs.la notarea posesiei imobilelor - teren si casa fara acte - in CF care in 3 ani de zile se transforma in proprietate, care se inscrie din oficiu.

Puteti solicita notarea posesiei, în baza următoarelor documente:
a) documentaţiei cadastrale recepţionate de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară;
b) adeverinţei eliberate de primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul, din care să rezulte că:
(i) posesorul a plătit taxele şi impozitele locale ca un adevărat proprietar;
(ii) imobilul nu face parte din domeniul public sau nu a fost înscris în evidenţe ca fiind în domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale;
c) procesului-verbal de vecinătate, cu semnăturile tuturor proprietarilor imobilelor învecinate;
d) declaraţiei pe propria răspundere a posesorului, dată în formă autentică, prin care acesta declară că:
(i) posedă imobilul ca un adevărat proprietar;
(ii) este sau nu căsătorit; în cazul în care este căsătorit, va preciza şi regimul matrimonial;
(iii) nu a înstrăinat sau grevat imobilul;
(iv) imobilul nu a fost scos din circuitul juridic;
(v) imobilul nu face obiectul vreunui litigiu;
(vi) imobilul este deţinut sau nu pe cote-părţi; în cazul în care
imobilul este deţinut pe cote-părţi, toţi posesorii vor declara întinderea cotelor;
e) înscrisului doveditor al posesiei, indiferent de forma în care
este întocmit, atunci când acesta există;
f) copiei de pe actele de identitate şi stare civilă;
g) extrasului de carte funciară pentru informare, după caz

O alta varianta este sa promovati o actiune in uzucapiune la instanta. Dar prima solutie e mai usoara si rapida si mai putin costisitoare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-04-2021
Vizitator
Cititi acest articol

https://www.avocatu.ro/notarea-posesiei-in-cartea-funciara-sau-posesia-tabulara-un-nou-mod-de-dobandire-a-proprietatii-notiune-conditii-si-procedura/

si procedati si dvs.la notarea posesiei imobilelor - teren si casa fara acte - in CF care in 3 ani de zile se transforma in proprietate, care se inscrie din oficiu.

Puteti solicita notarea posesiei, în baza următoarelor documente:
a) documentaţiei cadastrale recepţionate de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară;
b) adeverinţei eliberate de primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul, din care să rezulte că:
(i) posesorul a plătit taxele şi impozitele locale ca un adevărat proprietar;
(ii) imobilul nu face parte din domeniul public sau nu a fost înscris în evidenţe ca fiind în domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale;
c) procesului-verbal de vecinătate, cu semnăturile tuturor proprietarilor imobilelor învecinate;
d) declaraţiei pe propria răspundere a posesorului, dată în formă autentică, prin care acesta declară că:
(i) posedă imobilul ca un adevărat proprietar;
(ii) este sau nu căsătorit; în cazul în care este căsătorit, va preciza şi regimul matrimonial;
(iii) nu a înstrăinat sau grevat imobilul;
(iv) imobilul nu a fost scos din circuitul juridic;
(v) imobilul nu face obiectul vreunui litigiu;
(vi) imobilul este deţinut sau nu pe cote-părţi; în cazul în care
imobilul este deţinut pe cote-părţi, toţi posesorii vor declara întinderea cotelor;
e) înscrisului doveditor al posesiei, indiferent de forma în care
este întocmit, atunci când acesta există;
f) copiei de pe actele de identitate şi stare civilă;
g) extrasului de carte funciară pentru informare, după caz

O alta varianta este sa promovati o actiune in uzucapiune la instanta. Dar prima solutie e mai usoara si rapida si mai putin costisitoare.

multumesc dinou de raspuns. nu este prima data cand aud de prima varianta, insa din ce am inteles exista o lege mai recenta, care interzice ca fostele terenuri/zone ce au fost cooperativizate sa poata fi dobandite prin notarea posesiei in cartea funciara
Răspunde
 09-04-2021
Vizitator
exista vreo cale sa aflu detalii dintr-un dosar? cel putin cine a fost avocat in acel dosar? am incercat online sa caut dupa numele dosarului inssa nu am gasit decat o citatie prin care a fost citat vechiul proprietar al terenului sa se prezinta in instanta, poate as afla detalii cum a dobandit vecinul terenul, dupa cum am zis si terenul vecinului a apartinut aceluias proprietar, si nici vecinul nu a cerut/avea titlu de proprietate. procesul a durat doar 2-3 ani.
Răspunde
 09-04-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Prin invocarea uzucapiunii de 30 ani, mai mult ca sigur.
Concentrati-va pe aceasta cale.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.