|
16-04-2014 |
 | Sandra_cj
|
| Buna ziua, As dori sa va intreb ce se poate face din punct de vedere legal in urmatoarea situatie: locuiesc intr-un bloc cu mai multe apartamente; vecinii de jos au un copil care exerseaza frecvent la pian (zilnic) si multe ore pe zi, uneori si la ora 10 seara, sau in weekend la ora 9 dimineata. Este un zgomot foarte deranjant si se aude foarte tare (aproape cum as fi intr-o sala de concert). Am avut rabdare pana la un moment dat cand repertoriul s-a imbogatit cu melodii grele si timpul de exersare a crescut. E exasperant. Am stat de vorba cu vecinii respectivi, reactia n-a fost foarte buna, in sensul ca oarecum au fost ofensati ca ma deranjeaza si, desi am sustinut ca scopul unei locuinte nu e pentru a transforma-o intr-o sala de repetii, practic mi-au impus usor agresiv ca trebuie sa invat sa-mi placa muzica respectiva ("pentru nu sunt manele, nu e muzica urata" etc). Sincer, mie mi se pare de neacceptat sa-mi schimb viata in functie de preferintele lor (sa ascult muzica care le place lor, la ce ora vor ei, sa ma odihnesc sau sa dorm atunci cand imi dau ei voie prin liniste). Intr-un final mi-au promis candva in viitor o antifonare a camerei respective, nu stiu insa in ce masura va rezolva problema. (si pana atunci la fel mi-au impus sa am rabdare, tot eu, drepturile mele n-au importanta, se pare). Intrebarea mea e ce pot sa fac legal??? (de rezistat nu mai rezist mult psihic, is intr-o continua stare de nervi atunci cand merge pianul ala). Va rog un raspuns! Multumesc! | |
|
|
|
16-04-2014 |
| Vedeți prevederile art. 3 punctul 26 din Legea nr. 61/1991: 26) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora; Detalii: http://legeaz.net/legea-61-1991/art-3 Fiind vorba de un pian și nu de un instrument mai puternic (cum ar fi un set de tobe), antifonarea camerei respective ar rezolva probabil situația. Am întâlnit cazuri în care s-au folosit plăci fonoizolante foarte dense pentru acoperirea pereților și zgomotul a fost atenuat aproape în totalitate. Trebuie folosite însă plăci speciale cum ar fi cele PST- foarte dense și groase pentru o izolare fonică mai eficientă, nu vată minerală sau spumă poliuretanică. | Tel: 0726307109 E-mail: asurdescu@gmail.com Www: http://avocatcivil.net Sediu: B-dul Dimitrie Cantemir, nr. 27, bl.1, sc. A, et. 1, ap. 36, Sector 4, Bucureşti | |
|
|
|
|
16-04-2014 |
 | Sandra_cj
|
| Multumesc de raspuns. Insa as dori sa va intreb ce puteti sa-mi spuneti de pct. 25) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;. Acesta la ce se refera? pentru ca daca iau in calcul doar pct. 26, asta ar insemna ca in afara intervalelor respective, poate fi zgomot maxim, adica ar fi ok sa mearga pianul ala aproape non stop pana la ora 22? si conform legii 230/2007 e posibil ca Adunarea Generala a Asociatie de Proprietari sa stabileasca un orar de liniste diferit fata de legea 61/1991?? | |
|
|
|
16-04-2014 |
| Adunarea generală poate adopta diverse hotărâri, însă ele nu pot fi contrare prevederilor legale, așa cum reglementează și legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari la art. 26. Detalii: art. 26^ din Legea 230/2007. Poate fi aplicabil și punctul 25 în cazul dvs., rămâne la aprecierea agentului constatator al poliției. | Tel: 0726307109 E-mail: asurdescu@gmail.com Www: http://avocatcivil.net Sediu: B-dul Dimitrie Cantemir, nr. 27, bl.1, sc. A, et. 1, ap. 36, Sector 4, Bucureşti | |
|
|
|
|
16-04-2014 |
 | Sandra_cj
|
| multumesc. stiti ceva si de ceva reglementare a decibelilor maximi admisi, si cum poti sa dovedesti? Ma gandesc ca tot in urma unei plangeri, un organ autorizat ar trebui sa masoare si sa constate (decibelii la mine sau la el?) | |
|
|
|
16-04-2014 |
| Nivelul zgomotului îl poate calcula un expert autorizat. Cu privire la decibelii admiși, vedeți art. 16 din Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei: Art. 16 (1) Dimensionarea zonelor de protecţie sanitară se va face în aşa fel încât în teritoriile protejate vor fi asigurate şi respectate valorile-limită ale indicatorilor de zgomot, după cum urmează: a) în perioada zilei, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A (AeqT), măsurat la exteriorul locuinţei conform standardului SR ISO 1996/2-08, la 1,5 m înălţime faţă de sol, să nu depăşească 55 dB şi curba de zgomot Cz 50; b) în perioada nopţii, între orele 23,00–7,00, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A (LAeqT), măsurat la exteriorul locuinţei conform standardului SR ISO 1996/2-08, la 1,5 m înălţime faţă de sol, să nu depăşească 45 dB şi, respectiv, curba de zgomot Cz 40. (2) Pentru locuinţe, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A (LAeqT), măsurat în timpul zilei, în interiorul camerei cu ferestrele închise, nu trebuie să depăşească 35 dB (A) şi, respectiv, curba de zgomot Cz 30. În timpul nopţii (orele 23,00–7,00), nivelul de zgomot LAeqT nu trebuie să depăşească 30 dB şi, respectiv, curba Cz 25. Vedeți ordinul integral aici: Ordinul nr. 119/2014 al Ministerului Sănătății pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei | Tel: 0726307109 E-mail: asurdescu@gmail.com Www: http://avocatcivil.net Sediu: B-dul Dimitrie Cantemir, nr. 27, bl.1, sc. A, et. 1, ap. 36, Sector 4, Bucureşti | |
|
|
|
|
14-05-2017 |
 | Virgilciobi Vizitator |
| Am aceeasi problema si as vrea sa stiu daca ati rezolvat-o, ca sa trec si eu la atac !! | |
|
|
|
16-05-2017 |
 | BFX
|
| Da, eu am rezolvat asa ceva! Va informez ca, atat punctul 25 cat si 26 sunt perfect valabile in legea 61, prin urmare, conform acestui punct, nu ai voie sa deranjezi vecini in nici un interval orar, nu doar in cele specificate in lege. Astfel, am facut plangere la sectia de politie care poate veni sa constate, oricand canta pianul si aplica amenzi pentru deranjarea linistii publice. S-au rezolvat insa nu din prima incercare, din pacate. | |
|
|
|
15-06-2017 |
 | Dinu Vizitator |
| Stau si ma intreb ce ati rezolvat hartuind un copil. Si inca unul care studiaza ceva, pianul. Ma mai intreb daca aveati niste vecini un pic mai colorati si cu muschi lucrati la sala daca mai va ridicati la revolta impotriva lor. | |
|
|
|
17-08-2017 |
 | Gabi Vizitator |
| Am aceeasi problema si chiar te-as invita sa petreci 3 zile in apartamentul meu si dupa aceea sa vedem daca mai esti de parere ca un ''biet copil ' este hartuit !Dar copilul meu care nu poate invata din cauza zgomotului de pian ,nu este la randul lui hartuit ???Notiunea CASA cu pian ,nu s-a inventat degeaba . | |
|
|
|
17-07-2022 |
 | Db Vizitator |
| Rogi parintii sa ii cumpere un pian electric - orga cu iesire pt casti care are avantajul ca se poate regla volumul , pentru vioara se poate canta in surdina. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |