Forum avocaţi > Civil

Chitante onorariu avocat + intindere sintagma "până la terminarea studiilor"

12-05-2021

Buna ziua !

Am 3 intrebari legate de chitante / onorariu avocat:
1. Exista date ce trebuie sa apara obligatoriu pe chitanta fiscala, mai precis pot fi contestate in instanta 2 chitante succesive nedatate reprezentand onorariu avocat ?

2. Daca se completeaza gresit o chitanta nu este singura optiune anularea acesteia si emiterea unei chitante noi cu datele corecte ? Poate fi contestata in instanta o astfel de chitanta suprascrisa (este suprascrisa valoarea in cifre pentru a corespunde valorii "in litere")

3. Daca o parte din dosar pentru un singur ciclu procesual si-a angajat initial avocatul 1, a depus 2 chitante onorariu avocat reprezentand onorariu contract reprezentare 001 , acest avocat nu apuca sa se prezinte nici macar la primul termen, partea in cauza isi schimba avocatul 1 pe motiv de incompetenta - presupun, astfel aparand la dosar imputernicirea avocatiala pentru avocat 2 - cf. contract reprezentare 2 (dar fara chitanta onorariu depusa la dosar) - pe scurt va fi indreptatita partea intr-un singur ciclu procesual la pretentia cheltuielilor de judecata conexe incheierii unor astfel de contracte de reprezentare succesive, in cazul acestui prim avocat cheltuiala nejustificandu-si existenta (din moment ce acesta este doar semnatarul chemarii in judecata, dar nu si a reprezentarii efective, alt avocat fiind tocmit si prezent inca de la primul termen).

Si o intrebare despre ce înseamnă pana la urma "terminarea studiilor" - in sensul obligatiei de intretinere a copilului major ? Absolvirea cursurilor unei unei facultăți, unui master, unui doctorat? Copilul s-ar putea să se înscrie la cursurile unei a doua facultăți și să beneficieze de pensie câtă vreme nu a împlinit 26 de ani? Vad ca parerile sunt foarte impartite, atat pe Codul Familiei cat si pe NCC, statistica jurisprudentei ce spune ? Instantele includ si masterul / doctoratul ?

Poate fi cerut pe fond, in sensul unei solutii judecatoresti previzibile, lamurirea sintagmei / intinderii concomitent cu stabilirea pensiei ? Adica, instanta investita cu stabilirea pensiei poate fi obligata cumva sa se pronunte si asupra intinderii in timp a obligatiei ?

Multumesc
Răspunde
 12-05-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
"va fi indreptatita partea intr-un singur ciclu procesual la pretentia cheltuielilor de judecata conexe incheierii unor astfel de contracte de reprezentare succesive'
Da

Elementele esentiale care trebuie sa apara pe chitanta sunt pretiparite; doar se completeaza campurile, in masura in care corespund situatiei (de exemplu, un cabinet de avocat nu are J, ptr. ca nu e inregistrat la registrul comertului). Data este un element principal, insa lipsa datei din chitanta - daca este sustinuta de contract si factura - nu impieteaza asupra dovezii efectuarii platii, daca sumele coincid.

Iar daca rectificarea sumei in cifre din chitanta este semnata de emitentul chitantei nu ar trebui sa fie nicio problema (adica,pe chitanta sa apara 2 semnaturi, la emitent si in dreptul rectificarii)

Iar parinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani. Daca nu realizeaza venituri.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-03-2022
Vizitator
Buna ziua,deranjez si eu cu cateva nelemuriri.

1-in dosarul care ma vizeaza ,pe tot parcusul procesului sau ocupat 3 avocati- primu a efectuat doar cererea de chemare in judecata -neputind sa se ocupe de dosar,iam achitat si am chitanta si factura proforma
-cel deal doilea sa ocupat de dosar cateva termene si l-am schimbat din motive de incompententa,iam achitat toata suma in 3 transe,am si factura proforma
-iar cel de-al treilea la ultimul termen a cerut cheltuieli de judecata si a depus chitanta lui cu plata care i-am efectuato , urmind ca pina la termenul stabilit de instanta sa sa depun precizari scrise - adica peste o saptamina - pot depune atunci si chitantele care nu le-am avut la ultimul termen?

1-intrebarea este daca le pot depune o data cu precizarile scrise -?

2-iar o alta nelamuriere ar fi daca instanta accepta la plata si copie serox -intrucat am pierdut o chitanta originala?

3- iar o alta chitanta este achitata prin ATM -In care apare doar contul respectivului av, si data fara alte detalii,credeti ca va fi acceptat la plata?-cu precizarea ca de la primi doi detin si facturi proforme,sa depun si factura proforma?
-o alta intrebare ar fi daca in apel pot fi reprezentat de doi avocati?
Multumesc,astept cu interes raspunsul dvs,cat mai repede posibil
Răspunde
 17-03-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Conform art.394 C.pr civ
(3) După închiderea dezbaterilor, părţile nu mai pot depune niciun înscris la dosarul cauzei, sub sancţiunea de a nu fi luat în seamă.

Inteleg ca la dvs.s-au inchis dezbaterile, instanta ramanand in pronuntare, a amanat pronuntarea o saptamana, cerand ca avocatul sa depuna concluzii scrise.

Tot ceea ce doreati sa depuneti ca sa cereti cheltuielile de judecata facute cu primii avocati trebuia depus la ultimul termen, atunci cand si ultimul avocat a depus chitantele.

Acum e tardiv, instanta nu le va avea in vedere. Raspunsul la intrebarile 2 si 3 nu mai conteaza.

Iar in apel, puteti avea cati avocati doriti, daca ei accepta acest lucru.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-03-2022

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Costis09 a scris pe 17-03-2022:
Buna ziua,deranjez si eu cu cateva nelemuriri.

1-in dosarul care ma vizeaza ,pe tot parcusul procesului sau ocupat 3 avocati- primu a efectuat doar cererea de chemare in judecata -neputind sa se ocupe de dosar,iam achitat si am chitanta si factura proforma
-cel deal doilea sa ocupat de dosar cateva termene si l-am schimbat din motive de incompententa,iam achitat toata suma in 3 transe,am si factura proforma
-iar cel de-al treilea la ultimul termen a cerut cheltuieli de judecata si a depus chitanta lui cu plata care i-am efectuato , urmind ca pina la termenul stabilit de instanta sa sa depun precizari scrise - adica peste o saptamina - pot depune atunci si chitantele care nu le-am avut la ultimul termen?

1-intrebarea este daca le pot depune o data cu precizarile scrise -?

2-iar o alta nelamuriere ar fi daca instanta accepta la plata si copie serox -intrucat am pierdut o chitanta originala?

3- iar o alta chitanta este achitata prin ATM -In care apare doar contul respectivului av, si data fara alte detalii,credeti ca va fi acceptat la plata?-cu precizarea ca de la primi doi detin si facturi proforme,sa depun si factura proforma?
-o alta intrebare ar fi daca in apel pot fi reprezentat de doi avocati?
Multumesc,astept cu interes raspunsul dvs,cat mai repede posibil

Dovezile de plata a cheltuielilor de judecata se depun in original, la ultimul termen de judecata, inainte de concluziile finale, astfel ca ar fi trebuit sa depuneti toate chitantele si facturile inainte de incheierea dezbaterilor.

Referitor la apel, va puteti angaja cati avocati doriti.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.