Forum avocaţi > Civil

Succesiune

17-05-2021
Vizitator
Bună ziua! Cu un an înaintea decesului, soțul meu a vândut un apartament proprietatea lui. Banii obținuți din vânzare i-a investit în casa în care locuiam împreună. Casa este moștenirea lui de la parinti. Moștenitori suntem eu și trei copii. Doi dintre copii sunt dintr-o căsătorie anterioara și aceștia vor sulta pentru partea lor din casa la valoarea casei din prezent. Valoarea casei a crescut foarte mult prin investițiile făcute. Trebuie sa le dau sulta la valoarea actuala, sau scad valoarea investițiilor făcute, chiar dacă acestea sunt din banii proprii ai soțului?
Răspunde
 17-05-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Deci, casa in care locuiati era bunul sau propriu. Investitiile au fost facute cu banii sai proprii, obtinuti din vanzarea altui bun propriu al sotului.
Mostenitorii (dvs. si descendentii) veti imparti imobilul asa cum este el acum, la valoarea actuala.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-05-2021
Vizitator
Mulțumesc pt răspuns. Fiind căsătoriți, am crezut ca investițiile sunt considerate bunuri comune. Pe facturi și chitanțe nu scrie de unde provin banii. Doar ca data achiziției materialelor de constructie este ulterioara vânzării apartamentului.
Răspunde
 17-05-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Daca banii investiti erau proprii, investitiile facute in cursul casniciei nu pot fi comune.
Depinde insa de dvs. ce veti sustine, cu ce bani s-au facut investitiile, daca puteti demonstra sursa comuna a banilor si daca ceilalti mostenitori nu detin dovezi contrare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-05-2021
Vizitator
Investiții s-au făcut de-a lungul anilor. Cele mai consistente s-au făcut după vânzarea apartamentului. Dar aveți dreptate, eu lucrez, am un salariu,care a întrat în casa, pe lângă munca în gospodărie pe care o făceam, soțul fiind bolnav. De la data decesului a trecut un an și doua luni. Săptămâna aceasta suntem programați la notar pt a ne da o incheiere de succesiune. Eu cu copilul nostru locuim în casa soțului. Nu avem alta locuință. Exista un termen pana la care mi se vor lua în considerare investițiile? În instanta cheltuielile le plătește cel care pierde?
Răspunde
 18-05-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Claudia a scris pe 17-05-2021:
Investiții s-au făcut de-a lungul anilor. Cele mai consistente s-au făcut după vânzarea apartamentului. Dar aveți dreptate, eu lucrez, am un salariu,care a întrat în casa, pe lângă munca în gospodărie pe care o făceam, soțul fiind bolnav. De la data decesului a trecut un an și doua luni. Săptămâna aceasta suntem programați la notar pt a ne da o incheiere de succesiune. Eu cu copilul nostru locuim în casa soțului. Nu avem alta locuință. Exista un termen pana la care mi se vor lua în considerare investițiile? În instanta cheltuielile le plătește cel care pierde?

Masa succesorala este compusa din totalitatea bunurilor care au apartinut defunctului, in momentul decesului, iar valoarea acestora se stabileste la momentul actual, cand efectuati partajul succesoral.

Daca veti dezbate mostenirea in instanta, in prima faza cheltuielile de judecata vor fi suportate de catre reclamant, iar la final aceste cheltuieli vor reveni in sarcina paratilor, conform cotelor pe care le detin din masa succesorala, daca reclamantul solicita cheltuieli de judecata.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-05-2021
Vizitator
"Valoarea mesei succesorale este cea de la momentul partajului". Dar nu am un drept de creanta pt investiții? Iar pentru stabilirea valorii investițiilor sunt luate în considerare ca dovezi martorii și fotografii/înregistrări video?
Răspunde
 19-05-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Ba da, doamna, aveti. Si puteti proba pe orice cale.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-05-2021
Vizitator
Mulțumesc mult.
Răspunde
 19-05-2021
Vizitator
Am fost azi la notar pt incheiere de succesiune. Nu ne-am înțeles. Cei doi copii au insistat pt a face certificatul de moștenitor cu cotele fiecăruia, partajul urmând să-l facem în instanta. Am refuzat. Cum ma sfătuiți? Să-i dau eu în judecata? Sau sa aștept sa facă ei primul pas? Urmează sa iau legătura și cu un avocat.
Răspunde
 19-05-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Partajul succesoral in instanta presupune anumite costuri: taxa judiciara de timbru, costul expertizelor care urmeaza sa se efectueze, onoarariul avocatului care va reprezinta.

Toate aceste costuri vor fi suportate in prima faza de catre reclamant, urmand ca la finalizarea dosarului sa le recupereze de la parati, cu titlu de cheltuieli de judecata.

Este la latitudinea dvs daca veti promova actiunea, insa in situatia in care nu doriti acest lucru si veti fi actionata in judecata, va trebui sa formulati intampinare si cerere reconventionala, in termenul legal.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-05-2021
Vizitator
Buna!Poate reușește cineva sa ma lămurească și pe mine. Din spusele ei Mama mea ar fi făcut un testament în urma cu câteva luni lăsând un apartament copilului meu,adică nepotului ei,iar mie o garsoniera ,ceea ce nu îmi convine e ca fiul meu deși major la vârsta de 19 ani nu are înțelepciunea, și capacitatea necesara a unui adult încât sa păstreze acel apartament avertizându-ma ca îl va vinde dorind sa-si deschidă o afacere. Consider ca la cei 19 ani imaturitatea, lipsa experientei în viata ,și o judecata superficială își spune cuvântul.
Precizez,faptul ca niciodată nu am avut o relație foarte apropiata cu mama mea,deși sunt unica fiica ,dar se va subînțelege de ce, în cele ce urmează.
Mama a fost internata de nenumărate ori la spitalul de psihiatrie chiar înainte de a ma naste eu,iar după nașterea mea la fel având diverse diagnostice ca de exemplu: Dezvoltare paranoica pe fondul unei structuri dizarmonice a personalității.
Sindrom nevrotic depresiv cenestopat.Si cel mai grav fiind faptul ca în anul 1995 i s-a făcut un dosar unde se dovedește ca este bolnava psihic periculoasa încadrându-se în Decretul 313 din 1980
Întrebarea este ,cum pot sa anulez acest testament avand în vedere faptul ca am dovezi cu ieșirile din spital și cu toate diagnosticele puse negru pe alb în care se dovedește ca are tulburări de personalitate și e bolnava psihic.
Precizez ca Mama se afla în viata ,dar a fost recent depistata cu cancer în ultimul stagiu.Va rog din suflet sa îmi dați un răspuns.Nu vreau sa ajung sa ma judec cu propriul meu copil pentru deciziile și inepțiile mamei mele pe fondul problemelor psihice de care suferă de ani de zile, iar nefăcând un tratament si refuzând categoric ca ar suferi de o boala psihica acesta boala s-a agravat și comportamentul ei este deplorabil .As vrea sa știu ce portiță exista și unde sa ma adresez sa pot face dovada ca acel testament legalizat la notar și înregistrat la RNNEL nu poate fi valabil aducând dovezile necesare ,iar în cazul în care acest testament nu este încă făcut as dori sa știu unde pot sa mă adresez și cui sa fac dovezile cu privire la bolile psihice de care suferă ca în viitor sa nu poată sa fie luata în considerare pentru redactarea unui testament legalizat?
Mulțumesc!
Răspunde
 21-05-2021

Bucuresti
0746938774
Facebook
Chery a scris pe 21-05-2021:
Buna!Poate reușește cineva sa ma lămurească și pe mine. Din spusele ei Mama mea ar fi făcut un testament în urma cu câteva luni lăsând un apartament copilului meu,adică nepotului ei,iar mie o garsoniera ,ceea ce nu îmi convine e ca fiul meu deși major la vârsta de 19 ani nu are înțelepciunea, și capacitatea necesara a unui adult încât sa păstreze acel apartament avertizându-ma ca îl va vinde dorind sa-si deschidă o afacere. Consider ca la cei 19 ani imaturitatea, lipsa experientei în viata ,și o judecata superficială își spune cuvântul.
Precizez,faptul ca niciodată nu am avut o relație foarte apropiata cu mama mea,deși sunt unica fiica ,dar se va subînțelege de ce, în cele ce urmează.
Mama a fost internata de nenumărate ori la spitalul de psihiatrie chiar înainte de a ma naste eu,iar după nașterea mea la fel având diverse diagnostice ca de exemplu: Dezvoltare paranoica pe fondul unei structuri dizarmonice a personalității.
Sindrom nevrotic depresiv cenestopat.Si cel mai grav fiind faptul ca în anul 1995 i s-a făcut un dosar unde se dovedește ca este bolnava psihic periculoasa încadrându-se în Decretul 313 din 1980
Întrebarea este ,cum pot sa anulez acest testament avand în vedere faptul ca am dovezi cu ieșirile din spital și cu toate diagnosticele puse negru pe alb în care se dovedește ca are tulburări de personalitate și e bolnava psihic.
Precizez ca Mama se afla în viata ,dar a fost recent depistata cu cancer în ultimul stagiu.Va rog din suflet sa îmi dați un răspuns.Nu vreau sa ajung sa ma judec cu propriul meu copil pentru deciziile și inepțiile mamei mele pe fondul problemelor psihice de care suferă de ani de zile, iar nefăcând un tratament si refuzând categoric ca ar suferi de o boala psihica acesta boala s-a agravat și comportamentul ei este deplorabil .As vrea sa știu ce portiță exista și unde sa ma adresez sa pot face dovada ca acel testament legalizat la notar și înregistrat la RNNEL nu poate fi valabil aducând dovezile necesare ,iar în cazul în care acest testament nu este încă făcut as dori sa știu unde pot sa mă adresez și cui sa fac dovezile cu privire la bolile psihice de care suferă ca în viitor sa nu poată sa fie luata în considerare pentru redactarea unui testament legalizat?
Mulțumesc!

Puteti ataca acel testament in instanta, invocand afectiunile psihice de care sufera mama dvs.

Va trebui sa solicitati efectuarea unei expertize psihiatrice, pentru a se stabili daca mama dvs avea discernamant la momentul incheierii testamentului.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.