Forum avocaţi > Civil

Conturi bancare defunct

04-06-2021
Vizitator
Bună ziua,
Tatăl meu a decedat în 2019 iar eu am aflat cu o săptămână înainte sa moară ca avea metastaze și ca e pe moarte de la soția lui care s-a justificat spunandu-ne ca ei nu știau de gravitatea bolii și ca tata nu vroia sa știe nimeni ca este în spital. În aceeași zi tatăl meu a întrat în coma iar eu am luat primul avion, locuind în străinătate, și m-am dus sa-l vad. Aici au apărut primele inadvertențe, doctora care îl avea în cura de ani de zile, la întrebarea mea cum de o persoana ca tata, care își făcea controale periodic, a putut ajunge cu metastaze în septembrie iar ea mi-a răspuns ca din februarie se văzuse ceva.
După care soția lui discutând cu el în coma i-a sous ca a găsit sacoșă cu banii pe care ii prelevase el înainte și uitase unde ii pusese!???
În fine, după o săptămână a decedat, iar de atunci ea a continuat sa ma cheme sa vin sa facă succesiunea ca nu mai poate sta asa!
De curând, s-a dat de gol ca știa din iunie ca tata moare și ca știa și el, ceea ce nu cred.
Dat fiind ca nu a avut niciodată bani sa vina sa vadă, nu a venit nici la nunta mea și nici la botezul propriilor nepoate, iar tot ce am avut de la el e un set de cuțite și 2 ii Pt fete, iar nepoatele le-a văzut doar în foto, cred ca măcar în al 13-lea ceas, ar fi vrut sa le vadă.
Deci eu cred ca el nu știa ca moare, iar ea a profitat de timp sa golească contul/conturile bancare înaintea decesului.
Cum pot face sa aflu ce conturi și ce operațiuni au fost făcute pe conturile tatălui meu cu câteva luni înainte sa moară?
Va mulțumesc anticipat
Răspunde
 05-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
"Cum pot face sa aflu ce conturi și ce operațiuni au fost făcute pe conturile tatălui meu cu câteva luni înainte sa moară?"

Doar dupa ce obtineti fie certificatul de mostenitor, fie doar cel de calitate de mostenitor puteti interactiona cu bancile la care tatal dvs. a detinut conturi bancare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-06-2021
Vizitator
Vă mulțumesc pt.răspuns.
În cazul în care voi constata că au fost retrași bani din cont când el era încă în viață, va trebui să demonstrez că nu era în cunoștință de cauză?
Va trebui să chem în judecată soția lui și să demonstrez de asemenea că lui nu i s-a spus că era pe moarte?
Ați mai avut asemenea cazuri? Ce șanse am de reușită?
Mulțumesc
Răspunde
 05-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Depinde cine avea drept de semnatura pe cont.
Chiar daca tatal dvs. era in spital, daca banii au fost retrasi din cont de la ghiseu, nu de pe card, insa sotia avea drept de semnatura/era imputernicita pe cont sau era chiar cont comun, nu aveti ce face, chiar daca au fost retrasi toti banii.
Ce trebuie sa verificati este daca in timpul vietii au fost retrasi bani de la bancomat (cardul fiind pe numele tatalui dvs) sau daca au fost retrasi dupa deces, indiferent cum.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 05-06-2021
Vizitator
Vă mulțumesc frumos Pt informații.
Voi face investigațiile de rigoare,iar dacă va fi cazul unei acțiuni în instanță, vă voi contacta.
Răspunde
 10-06-2021
Vizitator
Buna ziua,
Revin pe acelasi subiect deoarece am noi informații.
Cum succesiunea trebuie sa se dezbată mâine iar eu locuind în străinătate,am imputernicit-o pe mama sa se prezinte în numele meu și am cerut notarei sa îmi trimita draftul lucrării pe e-mail.
Așa am aflat ca tatăl meu a făcut un testament cu un an înainte de deces prin care ii lasă mai toată partea lui soției,eu și sora mea având numai 3/16 din masă.
El se operase la cap înainte iar eu bănuiesc ca soția lui stia de atunci ca avea o boala incurabila.
Ce as putea sa fac? Dacă accept succesiunea mâine, voi mai putea deschide o acțiune în justiție ulterior?
Va mulțumesc anticipat
Răspunde
 10-06-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Teodora a scris pe 10-06-2021:
Buna ziua,
Revin pe acelasi subiect deoarece am noi informații.
Cum succesiunea trebuie sa se dezbată mâine iar eu locuind în străinătate,am imputernicit-o pe mama sa se prezinte în numele meu și am cerut notarei sa îmi trimita draftul lucrării pe e-mail.
Așa am aflat ca tatăl meu a făcut un testament cu un an înainte de deces prin care ii lasă mai toată partea lui soției,eu și sora mea având numai 3/16 din masă.
El se operase la cap înainte iar eu bănuiesc ca soția lui stia de atunci ca avea o boala incurabila.
Ce as putea sa fac? Dacă accept succesiunea mâine, voi mai putea deschide o acțiune în justiție ulterior?
Va mulțumesc anticipat

Va trebui sa acceptati mostenirea in termenul legal, pentru a dobandi calitatea de mostenitor.

Ulterior, va trebui sa dezbateti succesiunea in instanta.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Din ceea ce lasa in patrimoniu un defunct, 1/4 revine sotiei supravietuitoare, iar 3/4 descendentilor directi (copiilor sai)

Un legat instituit prin testament in favoarea cuiva, daca atinge cota legala de mostenire, echivaleaza cu dezmostenirea.

Inteleg ca tatal dvs. v-a dezmostenit pe dvs. si sora dvs.

Copiii nu pot fi dezmosteniti total, ci pot fi lipsiti prin vointa testatorului doar de 1/2 din ceea ce ar fi primit in mod normal.

Daca dvs. si sora dvs. ati fi primit in mod normal IMPREUNA 3/4 din masa succesorala (adica 3/8 fiecare), dezmostenite fiind veti primi FIECARE doar 3/8 :2 = adica 3/16.

10/16 va avea sotia (care inteleg ca nu este mama dvs), adica acel 1/4 (4/16) initial plus legatul testamentar de 6/16.

Doar daca atacati testamentul in instanta pentru a-l anula puteti rezolva ceva.

Iar prin procedura notariala se rezolva succesiunile in care mostenitorii sunt de acord in toate; ce ati acceptat la notar, e bun acceptat.

Pentru inceput, ar trebui sa dati doar o declaratie de acceptare a mostenirii.

Insa, daca exista cea mai mica neintelegere, succesiunea se face numai prin instanta.

Daca aveti dubii asupra testamentului prin care ati fost dezmostenite (poate a existat o lipsa de discernament, ori tatal dvs. a fost constrans ori manipulat ori condus cu viclenie sa incheie testamentul, sau - daca e testament olograf - [nu facut la notar] poate nu l-a scrie el, poate e un fals etc. il atacati in instanta.

Cu alte cuvinte, cata vreme nu e "concurs pe meserii", nu va grabeste nimeni. Nu sunteti obligata sa semnati ceva la notar; va luati timp de gandire si verificari; notarul poate suspenda cauza succesorala.

Intrebati maine ce tip de testament este: autentic, adica facut la notar sau olograf, gasit prin casa de sotie si prezentat notarului.

Daca maine semnati actele conform testamentului, cu ce semnati, cu aia ramaneti.
Dar procedura notariala nu e obligarie. Nimeni nu va poate obliga sa dezbateti succesiunea la notar, mai ales daca aveti dubii ori sunteti pagubita.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.