Forum avocaţi > Civil

Contestatie executare tardiva

07-06-2021
Vizitator
Buna ziua,
Am depus o contestatie la executare, insa dupa termenul de 15 zile.Problema este ca eu nu am fost acasa si am fost anuntata de administratora ca am un plic, dar nu in cutia postala ci in tavita cu pliante.Nu mi-a spus decat numele executorului, fara a-mi comunica data de pe plic. Am luat legatura cu executorul care mi-a transmis actele prin email prin agentul sau procedural - eu am trimis e-mail pe adresa executorului de pe plic, executorul a redirectionat acel email catre agentul procedural - aceste acte sunt la dosar. Numai ca nu exista la dosar si dovada(e-mailul) prin care agentul procedural mi-a comunicat actele.
Am depus contestatie la executare raportat la data comunicarii prin e-mail. Am cerut ca dovada depunerea de catre executor la dosar a e-mailului de comunicare prin agentul procedural, insa judecatorul nu a dat curs cererii mele.
Instanta a respins contestatia ca tardiv depusa.
In acest caz, pot depune apel si sa cer aularea tardivitatii raportat la lipsa dovezii comunicarii prin email si respingerea cererii de catre judecator a depunerii a cestei dovezi?

Pot in apel adauga alte motive cum ar fi clauzele abuzive?

Daca nu, pot cere prin alta cerere de actiune in constatare inopozabilitatea cesiunii de creanta.
Va rog un raspuns la problemele ridicat, am platit o suma mare avocatului , desi am poprire, nu imi mai permit si in apel.

Multumesc frumos.
Răspunde
 07-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
"Numai ca nu exista la dosar si dovada(e-mailul) prin care agentul procedural mi-a comunicat actele."

Daca dvs. ati primit mailul, trebuia sa printati mailul respectiv, si sa faceti dovada datei cand ati primit actele.
O puteti face acum, in apel.
Insa, sincer, nu va ajuta. Dvs. trebuie sa verificati de ce nu vi s-a pus plicul la cutia postala, si sa demonstrati ca acea comunicare nu a fost procedurala. Asta ar fi trebuit sa faca avocatul de la fond. Si eventual sa fi cerut o repunere in termen.

"Pot in apel adauga alte motive cum ar fi clauzele abuzive?"
Nu, insa puteti face o actiune separata. Si sa cereti suspendarea executarii silite. Din pacate, in acest caz trebuie achitata o cautiune.

"Pot cere prin alta cerere de actiune in constatare inopozabilitatea cesiunii de creanta."
Nu. Problema trebuia ridicata in contestatia la executare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-06-2021
Vizitator
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Am totusi cateva nelamuiri. Spuneti ca inopozabilitatea cesiune trebuia invocata prin contestatia la executare. Este invocata dar instanta a decis ca daca a admis tardivitatea nu se mai apleaca asupra celorlalte probleme.
Trebuia instanta sa se pronunte si asupra inopozabilitatii cesiunii de creanta/lipsei titlului executoriu?
Repunerea intermen a fost invocata, insa ulterior depunerii cererii principale, iar ca sa demonstreaz ca procedura a fost nelegala nu prea am cum , la dosar a fost depussa si o declaratie a administratorului in care spunea ca a gasit plicul in cutia cu pliante si ca m-a anuntat dar la o data ulterioara. Insa instanta a considerat proba doar procesul verbal existent la dosarul executorului.

Dar pot anula cesiunea de creanta in alt mod?
Multumesc din nou pentru raspunsuri.
Răspunde
 07-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Din pacate, de vreme ce a fost admisa exceptia tardivitatii contestatiei, orice alte discutii - oricat de valide si pertinente ar fi fost - nu au mai putut fi puse in discutie. Deci, instanta nu avea cum sa se pronunte asupra inopozabilitatii cesiunii.

In legatura cu repunerea in termen, codul pr civila prevede ca partea care a pierdut un termen procedural va fi repusă în termen numai dacă dovedeşte că întârzierea se datorează unor motive temeinic justificate. Si ca partea va îndeplini actul de procedură în cel mult 15 zile de la încetarea împiedicării, cerând totodată repunerea sa în termen.

Daca (i) ati depus contestatia in 15 zile de la primirea mailului prin care vi s-au comunicat actele , (ii) daca puteti demonstra cu inscrisuri ca nu erati acasa si nu aveati cum primi corespondenta ori ca aveti resedinta altundeva si (iii) daca aveti dovada cand ati primit mailul si (iv) daca ati cerut repunerea in termen până la primul termen la care ati fost legal citata, invocati aceste aspecte in apel.

Vedeti ca si cererea de repunere in termen se taxeaza (20 de lei)

Este singura dvs. sansa ca sa ajungeti sa discutati pe fond contestatia. Deci, trebuie sa demonstrati ca actiunea dvs. nu era tardiva.

Eventual, cata vreme agentul procedural - cand a facut PV de comunicare - a mentionat ca actele au fost depuse la casuta postala, insa in realitate au fost depuse altundeva, atacati PV prin procedura inscrierii in fals. Aveti si declaratia administratorului.

Orice aspecte legate de procedura executarii, inclusiv a valabilitatii titlului executoriu, pot fi puse in discutie doar in fata instantei de executare, pe calea contestatiei la executare.

Mai multe nu pot sa va spun, necunoscand situatia si dosarul.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-06-2021
Vizitator
Multumesc mult pentru raspuns. Imi este de real folos.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.