Forum avocaţi > Civil

Credit ipotecar inainte de casatorie

07-06-2021

Buna,

In perioada urmatoare, eu si iubita mea intentionam sa achizitionam o casa.

Avansul initial si toate cheltuielile ce se vor face cu amenajarea acestei case sunt suportate de amandoi, In precontractul semnat la notar, casa se va cuveni ½ pentru ambii.

Creditul Ipotecar va fi doar pe numele meu in acte. Nedumerirea ce o am este, daca in caz de, doamne fereste, peste 5-10 ani nu ne vom mai intelege si o sa ajungem la despartire, in conditiile de fata, casa se cuvine 50-50 iar eu voi ramane in continuare responsabil de plata Creditului Ipotecar ? Sau si faptul ca eu sunt responsabil de credit in continuare va avea impact in calculul cu ce se va cuveni fiecaruia ?

Myltumesc!
Răspunde
 08-06-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In caz de divort, sotul caruia i se va atribui imobilul in natura si creditul aferent, va fi obligat la plata unei sulte catre celalalt sot, reprezentand 1/2 din costul avansului si al ratelor achitate in timpul casatoriei.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-06-2021

Ok, deci nu se pune problema de vinderea imobilului, impartirea sumei totale iar unul sa ramana in continuare cu creditul ?
Sau despagubirea celuilalt sot cu 1/2 din valoarea totala a imobilului ?

In situatia de fata ar fi mai indicat ca in contractul final sa apara proprietate in devalmasie ( unii zic ca nu se poate daca nu suntem casatoriti) ? Sau aceleasi reguli se aplica si intr-o parte si in alta ?

Multumesc frumos!
Răspunde
 09-06-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Se poate vinde imobilul si banii pot fi impartiti intre soti, conform cotelor, urmand ca si creditul sa fie achitat de cei doi, in cote egale.

Daca imobilul a fost achizitionat inainte de incheierea casatoriei, trebuie mentionat in contract ca este proprietate comuna, in cote egale.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-06-2021

Creditul va fi pe un singur sot, fara ca a doua persoana sa fie trecuta ca si coplatitor sau altfel in actele de creditare.

Mai are obligatia cea de a 2-a persoana sa achite creditul, chiar daca nu apare nici unde in actele de creditare ?

Multumesc frumos!
Răspunde
 10-06-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Datele oferite de dvs. difera.
Afirmati fie ca achizitionati dvs si iubita, fie dvs. si sotia.
Sunt lucruri diferite, cu consecinte diferite.
Daca achizitionati fara sa fiti casatoriti, sunteti practic 2 straini care cumpara fiecare in coproprietate, in cote egale, un bun. In loc de iubita as putea fi chiar eu. Conform legii, intre dvs. si iubita nu exista relatii cu regim special.
Apoi, inteleg ca o persoana are bani (dvs, care aveti posibilitatea sa accesati linia de credit), cealalta n-are bani (iubita), deci nu-si achita cota.
Intregul imobil va angajati sa-l platiti dvs. prin credit bancar.
Ceea ce inseamna ca 1/2 din suma imprumutata de la banca o donati practic "iubitei", platindu-i si ei partea. Iubita va fi proprietar cu banii dvs.
Ori o imprumutati.
Acest lucru ar trebui sa reiasa de undeva, ptr. ca situatia sa fie clara de la inceput. Ceea ce inteleg ca nu ati facut si nici nu intentionati.
Probabil in contractul de ipoteca veti figura si dvs. si iubita, ptr ca e putin probabil ca banca sa admita sa aduceti garantie ptr. intreaga suma imprumutata doar 1/2 de imobil. Deci, iubita va fi garant ptr. restituirea imprumutului si cu 1/2 ei din imobil.
Daca ulterior va casatoriti, nu se schimba statutul de bun propriu al imobilului achizitionat inainte de casatorie. La un eventual ulterior divort si partaj, de aici s-ar pleca, fiecare ar fi proprietar pe 1/2 sa de apartament si s-ar socoti doar drepturile de creanta.

Oricum, toate aceste intrebari trebuia sa vi le fi pus inainte de semnarea antecontractului la notar. Si sa fi avut in prealabil o discutie detaliata cu un avocat/notar.
Aici nu puteti obtine decat informatii generale, pur informative, mult simplificate pentru a fi accesibile celor care posteaza, insa nu pot sa reprezinte o rezolvare a spetei dvs.particulare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-06-2021

Da, intr-adevar, in al 2-le post m-am exprimat grtesit, este vb de iubita mea :) , nu de sotie.

Ok... deci sa-inteleg ca nu o sa-mi ofere baca credit-ul daca eu teoretic o sa garantez doar cu 1/2 din imobil. Eu am promisiunea de la banca, doar ca acolo nu era specificat nici unde, ca imobilul va fi impartit.

Multumesc de detaliere!
Răspunde
 13-03-2025
Vizitator
Inainte de casatorie am contractat un credit imobiliar.
Dupa cateva luni m-am casatorit legal.
Impreuna cu sotia am platit ratele creditului timp de 10 ani amandoi fiind angajati, eu avand salariul dublul fata de sotie.
Dupa 10 ani de casnicie am achitat creditul imobiliar in avans.
In anul urmator am desfacut casatoria.
Imobilul care a fost achizitionat pe numele meu prin credit imobiliar cu cateva luni inainte de casatorie va fi impartit 1/2?
Răspunde
 13-03-2025

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Nu va fi împărțit, este bunul dvs propriu, dar fosta soție va putea să ceară 1/2 din ratele pe care le-ați achitat pentru plata apartamentului.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.