Forum avocaţi > Civil

Cerere renuntare in instanta

1  2  Final
 08-06-2021
Vizitator
Buna ziua , am deschis un proces de partaj judiciar iar imediat am depus o cerere de renuntare de chemare in judecata , iar in fața instantei am semnat cererea de renuntare , intrebarea este se poate interpreta ca si cerere de renuntare a dreptului meu de mostenire? Multumesc
Răspunde
 08-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Renuntarea la judecata nu se confunda cu renuntarea la drept.
Iar renuntarea la mostenire trebuie facuta intr-o forma expres prevazuta de lege, prin declaratie notariala autentica care se inregistreaza in registrul national.
In plus, partajul este imprescriptibil, poate fi solicitat oricand.
Deci, raspunsul la intrebarea dvs. este nu.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 08-06-2021
Vizitator
Daca am semnat o cerere in fata instantei de judecata de renuntare la mostenire din din orce cauza pot reveni asupra declaratiei date in fata instantei pentru modificare?
Răspunde
 09-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Prima data ati afirmat ca ati depus o cerere in instanta si pe urma v-ati retras cererea, adica ati renuntat la judecarea ei. Adica, ati renuntat la judecata (nu la mostenire, nu la dreptul de mostenitor)

Acum, reveniti si spuneti ca ati renuntat la mostenire in fata instantei.
Daca dosarul nu s-a judecat pentru ca l-ati retras/ati renuntat sa va mai judecati NU inseamna ca ati renuntat la mostenire. Nu aveati cum sa renuntati la mostenire daca instanta nu era investita.

Imi este clar ca nu stiti ce ati semnat, care este situatia de fapt. Verificati ce anume ati semnat si reveniti. Eventual mergeti la arhiva si cereti din dosar o copie a documentului ca sa puteti verifica.

Altfel, doar vorbim.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-06-2021
Vizitator
Acum am inteles , sigur nu am stiut ce am semnat , dupa am inceput sa am dubii , si in oricare caz pot reveni asupra deciziei? Va multumesc foarte mult si ma scuzati daca nu am formulat bine intrebarile
Răspunde
 09-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Doamna mea, cum sa va raspund daca nu stiti ce ati semnat? Daca ati renuntat la judecata, puteti introduce o noua actiune, oricand. Daca ati renuntat la mostenire, e alta poveste.

Trimiteti-mi nr. de dosar si instanta sa fac o verificare pe portal, ca imi ia 1 minut. Daca nu vreti sa se vada aici datele respective, dati-mi prin sms, mail sau whatsapps si va raspuns apoi, aici.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-06-2021
Vizitator
Toata poveste suna cam asa , am deschis o actiune de partaj pentru o iesire din indinviziune impotriva la 3 parati, pana să-mi vina citatie am depus o cerere de renuntare la judecata ,iar la termen mi-a dat amanare fiind citati si ceilalti parati , iar domnul avocat a cerut sa fac o declaratie de renuntare in fata judecatorului ca sa nu mai fiu chemat la urmatorul termen , precizez ca eu sunt reclamantul , sa vina doar ceilalti parati este posibil sa intrepreteze ca o renuntare la cota mea parte din indiviziune? Si nu ca o renuntare la proces , in fata instantei nu am inteles mai nimic din cauza emotiilor, va multumesc
Răspunde
 09-06-2021
Vizitator
Termenul l-am avut pe 08.06.2021 si s a amanat pana 23.11.2021 ,
Răspunde
 09-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
pe portal apare urm mentiune

08.06.2021
Ora estimata: 9:00
Complet: C5
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Amână judecarea cauzei la data de 23 noiembrie 2021. Pronunţată în şedinţa publică din 8 iunie 2021.
Document: Încheiere de şedinţă 08.06.2021

Din detaliile oferite acum, inteleg ca instanta a facut aplicarea urmatorului text de lege:

Dacă reclamantul renunţă la judecată la primul termen la care părţile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunţarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părţi.
Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunţă la judecată, instanţa va acorda pârâtului un termen până la care să îşi exprime poziţia faţă de cererea de renunţare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunţare.

Deci, instanta a acordat termenul din 23 11 2021 pentru ca paratii sa fie citati cu mentiunea de a-si spune parerea daca sunt de acrod sau nu cu renuntarea la judecata.

Atat. Nu ati renuntat la nicio mostenire.
Puteti, oricand doriti, sa depuneti in instanta o noua actiune de iesire din indiviziune.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-06-2021
Vizitator
Dar eu am depus cerere de renuntare inainte de emiterea citatiilor paratilor chiar la o saptamana dupa inregistrarea dosarului , mai este nevoie de acordul paratilor? Va multumesc
Răspunde
 09-06-2021
Vizitator
Am deja pusa o alta cerere de partaj in instanta , la aceasta cerere am platit timbru judiciar ,iar in dosarul celalalt care vreau sa renunt nu am platit timbru judiciar
Răspunde
 09-06-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Gabr a scris pe 09-06-2021:
Am deja pusa o alta cerere de partaj in instanta , la aceasta cerere am platit timbru judiciar ,iar in dosarul celalalt care vreau sa renunt nu am platit timbru judiciar

Daca nu ati achitat taxa de timbru, actiunea va fi respinsa ca netimbrata.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Gabr a scris pe 09-06-2021:
Dar eu am depus cerere de renuntare inainte de emiterea citatiilor paratilor chiar la o saptamana dupa inregistrarea dosarului , mai este nevoie de acordul paratilor? Va multumesc

"... iar domnul avocat a cerut sa fac o declaratie de renuntare in fata judecatorului ca sa nu mai fiu chemat la urmatorul termen ..."

Aici ati spus ca ati facut-o IN FATA JUDECATORULUI, care a dat termen.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-06-2021
Vizitator
Da, o cerere de renuntare am depus o la registratura inaintea termenului si o a doua in fata judecatorului care a dat termen
Răspunde
 10-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Din moment ce a fost necesara a doua cerere, in fata judecatorului, e nevoie de acordul paratilor, asa cum v-am mai spus, si de aceea s-a dat termen. Vedeti postarea mea de ieri.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-06-2021
Vizitator
Spre final a cerut avocatul sa dau inca o declaratia ,cand a vazut ca judecatorul da termen,de aici si nedumerirea mea este de ce nu a luat in considerare prima cerere depusa la registratura?
Răspunde
 10-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Intrebati-va avocatul de ce a procedat astfel, el cunoaste dosarul.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-06-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Gabr a scris pe 10-06-2021:
Spre final a cerut avocatul sa dau inca o declaratia ,cand a vazut ca judecatorul da termen,de aici si nedumerirea mea este de ce nu a luat in considerare prima cerere depusa la registratura?

Conform dispozitiilor art 406 NCPC:

"(1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.

(2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.

(3) Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.

(4) Dacă reclamantul renunţă la judecată la primul termen la care părţile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunţarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părţi. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunţă la judecată, instanţa va acorda pârâtului un termen până la care să îşi exprime poziţia faţă de cererea de renunţare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunţare.

(5) Când renunţarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanţa va lua act de renunţare şi va dispune şi anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunţate în cauză.

(6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă."

Cel mai probabil instanta a acordat un termen, pentru a-i da posibilitatea paratului sa isi exprime pozitia fata de cererea dvs de renuntare la judecata.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 10-06-2021
Vizitator
Eu am depus cererea la registratura de renuntare inainte de primul termen, la care inca nu erau emuse citatiile partile si nu inteleg de ce mai este nevoie de acordul partilor si nici macar obligativitatea timbrului judiciar nu mi s a cerut sa il achit si deja am al 2 lea termen , va multumesc pt raspunsuri.
Răspunde
 10-06-2021
Vizitator
Si daca paratul nu e deacord cu renuntarea mea la judecata in calitate de reclamant nu se poate inchide procesul ?
Răspunde
Răspunde 1  2  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.