Forum avocaţi > Civil

Obligare la plata

17-06-2021
Vizitator
Buna ziua/seara, am si eu nevoie de cateva sfaturi, o sa incerc sa fac un rezumat al situatiei :

Am fost student al unei universitati de stat, din motive personale am decis sa nu continui studiile, dar nu am facut niciun demers in acest sens, pur si simplu nu m-am mai dus, evident ca am fost exmatriculat, etc.

Problema vine ca am omis total aspectul ce tinea de obligatia mea de plata a taxelor de studiu si am fost chemat in judecata, pentru suma de 1700 lei (o transa) , bani ce li se cuvin, nu contest acest lucru.

Ideea e ca nu stiu ce e de făcut pe partea ce tine de proces, eu o sa merg cat mai repede sa imi achit datoria dar nu stiu exact ce presupune obligatia mea pe partea procesului, ce pasi sunt de urmat? Atasez la dosar dovada de plata?
Ideea de baza e ca eu doresc stingerea cat mai rapida a situației, nu doresc sa se ajungă la executare silita si situatii mai complicate, sunt de buna credință, chiar daca nu mi-am respectat obligatia de plata.

In alta ordine de idei, adresa de corespondență se poate schimba? Deoarece nu mai locuiesc la adresa din buletin si postasul a inmanat altei persoane din familie respectivul plic, si nu mi se pare ok.

Mulțumesc frumos, anticipat!
Răspunde
 17-06-2021
Vizitator
Imi cer scuze pentru dublu-post, dar am impresia ca am dat prea putine detalii, si mai am niste nelămuriri.

In plicul ce l-am primit de la judecătorie era mentionat ceva de o întâmpinare pe care ar trebui sa o inaintez eu, din ce am inteles, e practic vorba daca am ceva de contestat sau adaugat legat de speta, ceea ce nu e cazul, mai e nevoie sa fac chestia asta? Dovada de plata se incadreaza aici, sau e ceva diferit?
In cazurile de genul, se percep penalizari de intarziere? Acolo e mentionata doar suma restanta respectiva, fara sa se mentioneze nimic de penalizari, totusi nu am citit atent contractul de studii.
Mai era ceva mentionat de taxa judiciara de timbru, trebuie plătită si aceea? Cine stabileste suma, sau e ceva standard? Cand anume trebuie plătită?

Imi cer scuze pentru multitudinea de intrebari, e prima oara cand patesc asa ceva.
Răspunde
 17-06-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Formulati intampinare in termenul legal, in care expuneti situatia de fapt din perspectiva dvs si atasati dovada platii, respectiv chitanta, pentru ca actiunea sa ramana fara obiect.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Taxa de timbru intr-un dosar o plateste reclamantul.
Pentru ca stiti de existenta dosarului si afirmati ca sunteti de buna-credinta:
- mergeti si achitati unde stiti ca trebuie achitata taxa;
- faceti o copie dupa chitanta , o certificati pentru conformitate cu originalul si o depuneti la dosarul din instanta; ori o depuneti in sedinta publiva, la primul termen la care veti fi citat,
- dosarul se va inchide, insa probabil veti fi obligat la plata cheltuielilor de judecata facute de reclamant

In actiunea scrie clar ce vrea reclamantul; daca a scris ca vrea doar debitul, fara penalitati, nu platiti si penalitatile.

Daca v-ati schimbat adresa si actele procedurale trimise la fosta adresa nu vor ajunge la dvs, trebuie sa informati in scris atat reclamantul, cat si instanta asupra noii dvs. adrese. Altfel, se va folosi in continuare vechea adresa.

Deci, mergeti si platiti; apoi asteptati citatia, va prezentati in instanta, depuneti chitanta si gata.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-06-2021
Vizitator
Mulțumesc frumos pentru răspunsuri,

Am fost azi si am achitat datoria si luni o sa am o intrevedere cu decanul facultății.
Ei fiind institutie publica, sunt scutiti de plata taxei de timbru, probabil eu o sa fiu cel obligat la plata ei, e o suma fixa sau variaza?
Răspunde
 17-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Taxa de timbru o plateste reclamantul, adica scoala in cazul dvs.
Daca sunt scutiti, nu o mai plateste nimeni, ptr. ca nu aveti ce rambursa facultatii, neexistand cheltuieli.
Deci, nu veti fi obligat decat la plata onorariului avocatului facultatii (daca au avut).
Daca au avut consilier juridic, nu vor fi cheltuieli de judecata, ptr. ca acesta primeste salariu.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.