Forum avocaţi > Civil

Data comunicarii prin e-mail

17-06-2021
Vizitator
Buna ziua,
Am depus o cerere de apel care mi-a fost comunicata prin e-mail. Data trimiterii e-mailului a fost 28.01.2021, data la care eu am intrat pe email si am accesat link-ul respectiv a fost data de 01.02.2021. Cererea de apel a fost depusa pe 12.02.2021, insa instanta a considerat ca este tardiv introdusa. As dori sa stiu care este termenul de care se tine cont in comunicarea prin email, nu ete data confirmarii? Multumesc.
Răspunde
 17-06-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Conform dispozitiilor art. 165 NCPC, procedura de comunicare este indeplinita la data confirmarii expedierii, deci termenul curge incepand cu data la care a fost trimisa hotararea prin email:

"1. la data semnării dovezii de înmânare ori, după caz, a încheierii procesului-verbal prevăzut la art. 164, indiferent dacă partea a primit sau nu citaţia ori alt act de procedură personal;

2. în cazul citării ori comunicării altui act de procedură efectuate prin poştă sau curierat rapid, potrivit art. 154 alin. (4) şi (5), procedura se socoteşte îndeplinită la data semnării de către parte a confirmării de primire ori a consemnării, potrivit art. 163, de către funcţionarul poştal sau de către curier a refuzului acesteia de a primi corespondenţa;

3. în cazul citării sau comunicării altui act de procedură efectuate potrivit art. 154 alin. (6), procedura se socoteşte îndeplinită la data arătată pe copia imprimată a confirmării expedierii, certificată de grefierul care a făcut transmisiunea."

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
in plus, NCPC mai prevede:

Art. 154 - Organe competente şi modalităţi de comunicar
(6) Comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură se poate face de grefa instanţei şi prin telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia, dacă partea a indicat instanţei datele corespunzătoare în acest scop. Comunicarea actelor de procedură va fi însoţită de semnătura electronică extinsă a instanţei care va înlocui ştampila instanţei şi semnătura grefierului de şedinţă din menţiunile obligatorii ale citaţiei. Fiecare instanţă va avea o singură semnătură electronică extinsă pentru citaţii şi acte de procedură.
(6 indice 1) Citaţiile şi celelalte acte de procedură menţionate la alin. (6) se consideră comunicate la momentul la care au primit mesaj din partea sistemului folosit că au ajuns la destinatar potrivit datelor furnizate de acesta.

Art. 163 - Procedura de comunicare
(11 indice 1) Atunci când comunicarea actelor s-a realizat potrivit prevederilor art. 154 alin. (6) mesajul de comunicare către destinatar primit de la sistem constituie dovada de comunicare. Acesta se va lista şi se va ataşa la dosarul cauzei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-06-2021
Vizitator
Multumesc pentru raspunsuri.
Insa tot nu sunt lamurita. Am apelat la dv. deoarece avocatul meu doreste sa depunem recurssau contestatie in anulare. Insa el considera ca instanta rb sa tina cont de darta comunicarii 01.02.2021- data la care am accesat e-mailul. Dar din textele prezentate reiese ca data comunicarii il reprezinta data transmiterii e-mailului de catre instanta, adica data de 28.01.2021.Ori raportat la aceasta ultima data, da e tardiv introdusa cerere, insa avocatul a spus ca data comunicarii este 01.02.2021. Am poprire pe cont, iar o plata in plus catre avocat si instanta reprezinta cam mult pentru mine acum , mai ales daca introduc degeaba cererea.Va multumesc inca o data.

Multumesc frumos.
Răspunde
 17-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Din pacate, doamna, apelul a fost tardiv.

Daca ati primit mailul pe 28 ian., termenul de 10 zile incepe pe 29 ian si s-a implinit pe 9 februarie, ultima zi valabila. (a 10 zi a fost 7 feb, duminica, deci s-a prelungit pana pe 8 feb luni, care nu se numara fiind ziua in care s-a implinit termenul, deci ultima zi 9 februarie).
Nu 12 februarie.

Art. 181 - Calculul termenelor

(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:

2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;

Art. 184 - Curgerea termenului.

(1) Termenele încep să curgă de la data comunicării actelor de procedură, dacă legea nu dispune altfel.

(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.

Noi v-am oferit baza legala, care de altfel deja a fost aplicata de instanta.
Acum, de ce sustine avocatul dvs. altceva, nu stiu.
Puteti citi si dvs. singura.

Parerea mea e ca daca acesta este singurul motiv ptr promovarea caii de atac, o faceti degeaba.

iar recursul intr-o contestatie la executare este inadmisibil, adica nu se poate.
Ar ramane contestatia in anulare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-06-2021
Vizitator
Multumesc frumos.
Asta era intrebarea mea, inca de la depunerea apelului am considerat ca termenul se calculeaza de la data de 28.01.2021, dar avocatul m-a contrazis si a zis ca se tine cont de termenul de 01.02.2021 cand am accesat efectiv emailul.

Problema este ca instanta de fond a judecat cazaul pe baza unor documente depuse la dosar care au trecuta gresit data contractului. Adica contractul de credit este din data de 01.02.2017 insa acesta a fost cesionat si toate actele legate de cesiune - notificare de cesiune, Adeverinta confirmare sold ( este anexa la contractul de cesiune)- ambele senate de cedent si cesionar , inscrierea cesiunii de creanta in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare , fac referire la contractul din data de 14.02.2017 si nu la contractul pus in executare din data de 01.02.2017. Prima instanta a considerat ca este doar o simpla eroare materiala.
Corectia acestei erori insa nu a fost facuta nici pana la prinul termen de apel, desi am motivat acest lucru in cererea de apel.
Totodata , instanta de fond a motivat clauza de dobanda penalizatoare prin raportarea la niste prevederi din informatiile standard la nivel europea, informatii care au fost valabile pana in ziua semnarii contractului si care nu erau trecute si in contract.
In acest caz as putea solicita retrimiterea spre judecare , chiar daca apelul a fost tardiv introdus, pe baza erorilor instantei de fond?

Multumesc frumos.
Răspunde
 17-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Din pacate, nu mai puteti face nimic.
Apelul era sansa dvs.
Fiind tardiv, prima sentinta a ramas definitiva.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-06-2021
Vizitator
multumesc.
Pot macar sa contest actiune in constatare clauzele abuzive sau nulitate notificare de cesiune?
Răspunde
 17-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, puteti promova actiune de drept comun in constatare clauze abuzive.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 18-06-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Maria a scris pe 17-06-2021:
Multumesc frumos.
Asta era intrebarea mea, inca de la depunerea apelului am considerat ca termenul se calculeaza de la data de 28.01.2021, dar avocatul m-a contrazis si a zis ca se tine cont de termenul de 01.02.2021 cand am accesat efectiv emailul.

Problema este ca instanta de fond a judecat cazaul pe baza unor documente depuse la dosar care au trecuta gresit data contractului. Adica contractul de credit este din data de 01.02.2017 insa acesta a fost cesionat si toate actele legate de cesiune - notificare de cesiune, Adeverinta confirmare sold ( este anexa la contractul de cesiune)- ambele senate de cedent si cesionar , inscrierea cesiunii de creanta in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare , fac referire la contractul din data de 14.02.2017 si nu la contractul pus in executare din data de 01.02.2017. Prima instanta a considerat ca este doar o simpla eroare materiala.
Corectia acestei erori insa nu a fost facuta nici pana la prinul termen de apel, desi am motivat acest lucru in cererea de apel.
Totodata , instanta de fond a motivat clauza de dobanda penalizatoare prin raportarea la niste prevederi din informatiile standard la nivel europea, informatii care au fost valabile pana in ziua semnarii contractului si care nu erau trecute si in contract.
In acest caz as putea solicita retrimiterea spre judecare , chiar daca apelul a fost tardiv introdus, pe baza erorilor instantei de fond?

Multumesc frumos.

Din pacate ati declarat tardiv apelul, iar o cale extraordinara de atac are sanse minime de reusita, insa puteti formula o actiune pentru clauze abuzive.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.