Forum avocaţi > Civil

Posibila contradictie in solutia instantei

28-06-2021
Adrian

Buna dimineata ,
Urmare a unei contestatii la executare, instanta mi-a admis (in parte) contestatia sub aspectul dobanzii penalizatoare abuzive pe care a anulat-o pe perioada anterioara si posterioara declararii scadentei anticipate , dar a mentinut executarea silita a creantei pentru restul sumei.
Desi nu as mai dori sa fac apel, totusi , impresia mea este ca aici exista o anumita contradictie :
In actiunea introductiva eu am cerut atat constatarea caracterului abuziv al unor clauze contractuale, cat si anularea executarii silite sub motivul lipsei caracterului cert al creantei. din moment ce instanta a admis anularea dobanzii penalizatoare abuzive , aceasta nu inseamna tocmai faptul ca , creanta nu avea initial caracter cert ? Si atunci , instanta nu ar fi putut sa anuleze si executarea silita? Cum se explica mentinerea unei executari silite lipsita de caracter cert ?
Intrebarea mea este : as putea cu oarecare sanse de castig sa promovez apel sub motivul acestei presupuse contradictii?
Va multumesc
Răspunde
 28-06-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Daca nu doriti sa promovati apel, puteti formula o cerere de lamurire a hotararii si de inlaturare a dispozitiilor contradictorii, intemeiata pe dispozitiile art 443 NCPC:

"(1) În cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori dacă acesta cuprinde dispoziţii contradictorii, părţile pot cere instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispoziţiile potrivnice.

(2) Instanţa va rezolva cererea de urgenţă, prin încheiere dată în camera de consiliu, cu citarea părţilor.

(3) Încheierea se va ataşa la hotărâre, atât în dosarul cauzei, cât şi în dosarul de hotărâri al instanţei."

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-06-2021
Adrian

Am înțeles. Vă mulțumesc mult...! Aceasta cerere de lămurire este supusă unui termen?
P.S. In orice caz, am aflat soluția consultând portalul instanțelor de judecată...hotărârea nu mi-a fost comunicată încă prin poștă; deci, trebuie sa aștept să îmi fie comunicată...
Răspunde
 28-06-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Asteptati sa vi se comunice hotararea si ulterior depuneti cererea la registratura instantei.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-06-2021
Adrian

Mulțumesc!
Răspunde
 29-06-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
S-ar putea sa va fie de ajutor:

https://www.juridice.ro/632310/tribunalul-iasi-contestatie-la-executarea-silita-a-unei-creante-calculata-cu-ignorarea-unei-hotarari-judecatoresti-anterioara-favorabila-debitorului-daune-morale-de-5000-eur.html

extras:

Potrivit concluziilor expertizei contabile efectuate în speță, care nu au fost contestate de banca intimată, instanța a reținut că aceasta a uzat de clauza de la art.4.3 în sensul că a aplicat procente variabile de dobândă și nu a ținut cont de sentința 1454/______________. De asemenea suma totală de plată calculată de bancă (de la scadența primei rate și data de 03.08.2011, când a început executarea, este superioară celei stabilite prin expertiză în conformitate cu sentința (a se vedea diferențele exemplificate pentru capital, dobândă și comision între tabele din anexele 1 și 2).

Potrivit dispozițiilor art. 379 alin. 1 C.proc.civ, nicio umărire asupra bunurilor mobile sau imobile nu poate avea loc decât pentru o creanță certă, lichidă și exigibilă, or în speță maniera de stabilire a sumei pentru care a început executarea are la bază cel puțin în parte și este viciată de aplicarea unei clauze al cărei caracter abuziv a fost constatat prin hotărâre judecătorească irevocabilă. Potrivit art. 6 din legea nr. 193/2000 clauzele abuzive cuprinse în contract și constatate fie personal fie prin intermediul organelor abilitate nu vor produc e efecte asupra consumatorului.

În aceste condiții creanța nu este certă, lichidă și exigibilă în sensul art. 379 și 373 ind.1 alin.4 pct.3, astfel că instanța va admite contestația în sensul anulării actelor de executare și a încheierii de încuviințare a executării silite, intimata păstrând posibilitatea de a reitera cererea de executare în măsura în care procedează la refacerea calculelor și, evident, poate fi reținut un debit”.

Si, de asemenea,

https://www.piperea.ro/blog/gheorghepiperea/executarea-silita-a-contractelor-cu-clauze-abuzive/

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.