Forum avocaţi > Civil

Dobândire drept de proprietate

03-07-2021
Vizitator
Bună ziua, am un teren închiriat de la o primarie, unde desfășor o activitate comerciala, acest teren este încadrat la curți construcții, acolo am ridicat o construcție pentru care am obținut autorizatie de construcție și am intabulat. În baza legii 18 / 1991, modificata prin legea 231/2018, pot cere drept de proprietate pe terenul de sub cladire ?

https://www.juridice.ro/676825/dobandirea-dreptului-de-proprietate-asupra-terenului-aferent-casei-de-locuit-anexelor-gospodaresti-curtii-si-gradinii-in-baza-legii-18-1991-cu-modificarile-aduse-prin-legea-nr-231-2018.html
Răspunde
 05-07-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu, pentru ca lege 231 care a modificat legea 18 se refera la o categorie aparte de beneficiari {fostele cooperative de producţie, fostele asociaţii economice intercooperatiste şi fostele cooperative de consum si detinatorii/mostenitorii terenurilor necooperativizate, aferente locuintelor}

Terenurile situate în intravilanul localităţilor, aferente construcţiilor edificate de către fostele cooperative de producţie, fostele asociaţii economice intercooperatiste şi fostele cooperative de consum, se înscriu în proprietatea actualilor deţinători, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

a) sunt deţinători de construcţii de la data dobândirii şi până la data solicitării înscrierii dreptului de proprietate;

b) fac dovada că imobilul este înregistrat în registrul agricol şi a plăţii impozitelor şi taxelor în conformitate cu prevederile legale;

c) pentru terenul aferent construcţiei nu a fost constituit sau reconstituit dreptul de proprietate;

d) terenurile nu sunt în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale."

În cazul terenurilor aferente locuinţei, care nu au fost cooperativizate, deţinătorii sau moştenitorii acestora pot solicita comisiei judeţene emiterea titlului de proprietate în condiţiile prezentei legi, astfel:

a) dacă solicitanţii figurează în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale;

b) dacă terenul este în proprietatea statului român şi persoanele solicitante au calitatea de proprietari ai construcţiilor de pe terenurile care fac obiectul prezentei legi;

c) nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane."

Or, dvs. nu va incadrati in niciuna dintre categorii; daca ati inchiriat terenul de la primarie, si ati primit permisiunea de a construi, in documentatia aferenta autorizatiei de constructie este mentionat si regimul juridic al terenului; probabil, detineti un drept de superficie; cereti un extras CF de informare al terenului ptr a va lamuri.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-07-2021
Vizitator
Am un contract de închiriere,iar autorizația este emisă pt construcție demontabila, pe mine ma interesează dacă în baza acestei autorizații, eu pot cere și obține dreptul de proprietate și am înțeles de la d-voastră ca nu, sau dreptul de superficie/ folosinta asupra terenului pe care se afla construcția. În autorizatie nu este specificat un termen limitat al acesteia(durata inchierii terenului), doar ca este clădirea demontabila.
Răspunde
 07-07-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu, nu puteti.
Insa, puteti eventual sa depuneti cerere la CL sa cumparati terenul.
Sau, ramaneti cu dreptul de folosinta pe durata contractului de inchiriere (termenul maxim este 49 de ani)
Ori, cereti constituirea prin act juridic a unui drept de superficie pe durata existentei constructiei (care poate fi de 99 ani, cu drept de prelungire) Aceasta perioada reprezinta o limită temporară până la care operează suspendarea dreptului de a invoca accesiunea imobiliară de către proprietarul terenului.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.