Forum avocaţi > Civil

Schimbare beneficiar / titular act de proprietate imobil

13-07-2021

Buna ziua, In momentul de fata, sot si sotie, avem un apartament achizitionat de sot inainte de casatorie prin credit ipotecar, sotul fiind unicul titular al crediului. Se poate vinde acest imobil fara acordul ambilor soti (implicit fara acordul sotiei)?

Mai mult, am vrea ca sotia sa preia contractul de credit / sa transferam beneficiarul si dreptul de proprietate de la sot la sotie? Se poate face acest lucru, in conditiile in care sotia indeplineste conditiile de creditare ale bancii?

Sau, acest imobil poate fi subiectul unui contract de donatie in care donatarul obtine dreptul de proprietate, implicit si asumarea contractului de creditare, asupra imobilului? In conditiile unui contract de donatie imobilului mai poate fi vandut doar cu vointa donatorului?

Multumesc,
Răspunde
 13-07-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
"In momentul de fata, sot si sotie, avem un apartament achizitionat de sot inainte de casatorie prin credit ipotecar, sotul fiind unicul titular al crediului. Se poate vinde acest imobil fara acordul ambilor soti (implicit fara acordul sotiei)?"

Da, pentru ca este bunul propriu al sotului, dobandit inainte de casatorie.

"am vrea ca sotia sa preia contractul de credit / sa transferam beneficiarul si dreptul de proprietate de la sot la sotie? Se poate face acest lucru, in conditiile in care sotia indeplineste conditiile de creditare ale bancii?"

Daca sotia preia acum dreptul de proprietate, din prop. exclusiva a sotului apartamentul va deveni bun comun, achizitionat de sotie in timpul casatoriei. Din punct de vedere al creditului, aveti nevoie de acordul bancii, iar sotul ramane codebitor si imobilul sub ipoteca.

"acest imobil poate fi subiectul unui contract de donatie in care donatarul obtine dreptul de proprietate, implicit si asumarea contractului de creditare, asupra imobilului? In conditiile unui contract de donatie imobilului mai poate fi vandut doar cu vointa donatorului?"

Poate fi donat de sot sotiei in timpul casatoriei, insa donatia intre soti este revocabila si banca nu va accepta. Si sotul ramane codebitor si imobilul ipotecat.

Spuneti-ne mai bine ce doriti sa obtineti. Sotul nu mai e solvabil?

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-07-2021
Vizitator
Mulțumesc, în primul rand, pentru raspunsuri.
Soțul este solvabil. Eu sunt solvabila in cazul în care preiau creditul.
Ne doream, amândoi, sa avem drepturi comune pe apartament, sa nu poata, de exemplu soțul sa îl vândă fără acordul meu. În principiu nu ne dorim sa vindem apartamentul, dar în situația în care ne vor trebui lichidități și eu nu as vrea sa apelam la vânzarea lui, el sa nu poata face acest lucru fără acordul meu. Menționez ca imobilul este achiziționat prin programul prima casa cu 1 an înainte de căsătorie, iar noi suntem căsătoriți de aproximativ 5 ani.
Mulțumesc
Răspunde
 13-07-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Am inteles.

Donatia chiar si a 1/2 din imobil catre dvs. nu va apara daca sotul ar dori sa vanda.
Revoca donatia (legea ii permite sa o faca fara motiv ori notificare pe durata casatoriei) si apoi vinde.

Vanzarea doar va pune la cheltuieli si are multe complicatii cu banca.

Fara bani si efort, va atingeti insa scopul prin notarea in CF a imobilului ca locuinta a familiei.
Codul civil spune clar:

art 321
(2) Oricare dintre soți poate cere notarea în cartea funciară, în condițiile legii, a unui imobil ca locuință a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului.
art 322
(1) Fără consimțământul scris al celuilalt soț, niciunul dintre soți, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinței familiei și nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosința acesteia.

Deci, sotul nu ar putea vinde.

In plus, ptr ca s-au rambursat timp de 4 ani ratele la credit pe durata casatoriei, dvs. detineti un drept de creanta de 1/2 din valoarea fiecarei rate rambursate.

Deci, daca stati casatoriti pana la achitarea creditului, oricum sotul v-ar datora aproape 1/2 din valoarea casei (minus ratele pe un an) ( creditul luat ptr achizitionarea imobilului si achitat pe durata casatoriei).

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-07-2021
Vizitator
Va mulțumesc pentru răspunsul clar și prompt. Este de mare folos. Exista cumva o forma prin care putem contribui la susținerea activității dvs. Și a colegilor dvs?
Răspunde
 13-07-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu stiu cine detine pagina avocatro.net.
Si nu avem nicio relatie cu proprietarul site-ului.
Cei care raspundem pe site oferim raspunsuri pro bono, in functie de timpul liber si aria de expertiza.
Asa cum se inscriu si cei care pun intrebari, asa ne-am inscris si noi, avocatii.
Multumim pentru gandurile bune si apreciere.
Sunt suficiente si acestea.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-07-2021
Vizitator
Buna ziua,
Revin pe acest subiect cu rugamintea unei clarificari, va rog.
M-am interesat la notar pentru a face cererea de notare in cartea funciara ca locuinta a familiei, si mi s-a raspuns ca atat timp cat imobilul are creditul in derulare (ceea ce asa este, eu mai sus am spus, intr-adevar de credit, dar nu am mentionat daca inca este sau nu in derulare) este nevoie si de acordul bancii pentru a se face acesta notare in Cartea Funciara. Mai mult notarul imi spune ca este nevoie de ambii soti prezenti in fata lui cand se face aceasta cerere.
Imi puteti confirma sau invalida cele de mai sus, va rog?

Multumesc mult.
Răspunde
 22-07-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dna./ dl. notar se inseala.Cautati alt notar.

Notarea in CF se refera la o situatie de fapt, nu de drept.

Si priveste nu imobilul, ci situatia locativa si soarta bunurilor din locuinta.
Deci, nu e nevoie de acordul bancii .

A se vedea SI
https://www.albuavocat.ro/

Unul dintre soți poate cere notarea în cartea funciară a unui imobil ca locuință a familiei, în mod separat și independent de voința celuilalt soț și chiar dacă acesta din urmă este proprietarul exclusiv al imobilului.

În acest scop, acesta se va prezenta la notar cu cartea de identitate, cu certificatul de căsătorie și, după caz, certificatele de naștere ale copiilor, precum și cu orice alte documente relevante, va da o declarație pe propria răspundere prin care să declare că imobilul este locuința familiei, urmând ca cererea însoțită de acte să fie depusă la cartea funciară în vederea notării.

De altfel, art 321 este clar: ORICARE (ADICA, SINGUR) dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului.

Daca s-ar face notarea doar cu acordul ambilor, acest articol si urm din codul civil nu-si gasesc rostul.

Pentru opozabilitatea față de terți este institută cerința notării în cartea funciară a unui imobil ca locuință a familiei, conform art. 321, alin. 2 Cod Civil, text care trebuie coroborat cu art. 902, alin. 2, Codul Civil, care prevede că este supusă notării în cartea funciară destinația unui imobil ca locuință a familiei. Terț este persoana care a dobândit un drept real sau un alt drept în legătură cu imobilul înscris în cartea funciară.

Articolul 182 ordin 700/2014

Art. 182 - (1) Notarea destinaţiei de locuinţă a familiei conform art. 902 alin. (2) pct. 5 din Codul civil se poate face, la cererea oricăruia dintre soţi, cu privire la imobilul ce face obiectul dreptului de proprietate intabulat în beneficiul unuia dintre soţi ori al unui drept de folosinţă izvorât dintr-un contract de închiriere, notat în cartea funciară în beneficiul unuia dintre soţi, chiar dacă soţul care solicită notarea nu este cel indicat în cartea funciară drept proprietar sau locatar. Notarea se va efectua în baza declaraţiei în formă autentică din care să rezulte că imobilul înscris în cartea funciară este locuinţa comună a soţilor sau locuinţa soţului la care se află copiii.

(2) Notarea destinaţiei de locuinţă a familiei se va putea face şi atunci când solicitantul sau soţul acestuia este titularul unui drept de uzufruct sau de abitaţie asupra locuinţei, intabulat în cartea funciară, ori titularul unui drept de folosinţă izvorât dintr-un contract de comodat. În acest ultim caz, notarea destinaţiei de locuinţă a familiei va arăta şi împrejurarea că imobilul este deţinut în temeiul unui contract de comodat, făcându-se menţiune şi despre durata comodatului sau, după caz, despre perioada nedeterminată a comodatului.

(3) Destinaţia de locuinţă a familiei se va nota în cartea funciară numai dacă soţii au o locuinţă comună ori, în lipsă de locuinţă comună, dacă aceştia au copii care locuiesc împreună cu unul dintre soţi.

(4) Pentru notarea destinaţiei de locuinţă a familiei, soţul solicitant va prezenta certificatul de căsătorie, în copie legalizată, precum şi dovada faptului că soţii au locuinţa în imobilul cu privire la care se solicită notarea ori, după caz, că în acel imobil locuieşte unul dintre soţi, împreună cu copiii. Dovada locuinţei se va face în condiţiile art. 90 - 95 din Codul civil privind dovada domiciliului şi a reşedinţei. Dacă folosinţa locuinţei se exercită în temeiul unui contract de comodat, se va prezenta şi înscrisul constatator al comodatului, în formă autentică sau sub semnătură privată, în original sau în copie legalizată.

(5) Niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia fără consimţământul scris al celuilalt soţ.

(6) Radierea notării din cartea funciară a destinaţiei unui imobil de locuinţă a familiei se va efectua în baza declaraţiei în formă autentică din care să rezulte că imobilul înscris în cartea funciară nu mai este locuinţa comună a soţilor sau în baza hotărârii judecătoreşti prin care s-a pronunţat divorţul soţilor şi, după caz, încredinţarea copiilor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 22-07-2021
Vizitator
Multumesc tare mult pentru raspunsul detaliat.
Am sa prezint aceste argumente notarului.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.