Forum avocaţi > Civil

Drepturi egale de folosinta a unei proprietati

14-07-2021

Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie; suntem 2 frati, parinte decedat in 2007, nu s-a dezbatut succesiunea, celalalt parinte inca este in viata. Eu m-am opus la dezbaterea succesorala dupa parintele decedat, deoarece nu s-au adus la masa succesorala toate bunurile/ recte banii din banci. Cu cateva zile inainte de deces, decesul era iminent,
parintele supravietuitor a trecut toate sumele din contul titularului in conturile sale, mentiomez ca si eu eram imputernicit pe acele conturi. Asadar s-a cazut de acord ca succesiunea se amana pana dupa decesul celuilalt parinte.
Eu locuiesc in apartamentul parintilor mei de 30 de ani, lasandu-i pe parintii mei sa locuasca intr-o garsoniera proprietatea mea/. A fost un accord mutual fara inscrisuri. Acum fratele meu a internat parintele supravietuitor intr-un azil avand o sanatate precara si o dementa senila. Fratele mi -a lasat o notita de mana ca trebuie sa preiau toate cheltuielile aferente garsonierei deoarece nu mai locuieste nimeni acolo. In notita este scris ca ar dori sa isi exercite 'DREPTURILE' care ii revin din apartamentul parintilor, adica sa plec din apartament.
Parintele nostru are pensie foarte buna care acopera plata azilului, si are si economii despre care nu stiu daca nu l-a imputernicit pe el sa le administreze.
Deoarece decesul parintelui nu a survenit inca, nu stiu de ce pune problema dreturilor egale asupra apartamentului mai ales ca stie ca eu am facut numeroase imbunatatiri si ca nu vreau sa plec .
As vrea o evaluare juridica a situatiei in care ma aflu, exista vreo posibilitate legala prin care sa ma evacueze din locuinta? Cu multumiri.
Răspunde
 14-07-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Cata vreme nu a fost dezbatuta succesiunea dupa parintele decedat in 2007, iar cel de-al doilea parinte este inca in viata, descendentii nu au cum sa faca vreun partaj si iesire din indiviziune.

Nu va poate evacua ptr ca inca nu este proprietar, neavand calitatea de mostenitor (persoana care sa fi acceptat mostenirea), ci doar de succesibil, persoana cu vocatie succesorala.

In 2007 era in vigoare fostul cod civil care stabilea ca dreptul de acceptare a mostenirii este de 6 luni. Daca fratele nu si-a exercitat acest drept in termenul legal, poate fi considerat chiar renuntator.

Pe de alta parte, dvs. locuind permanent intr-un imobil care face parte din mostenire, se considera ca ati acceptat tacit mostenirea, chiar daca nu ati facut vreo declaratie notariala.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-07-2021

Buna ziua si multumesc pentru raspuns.
Noi am fost la notar in termenul legal , dar s-a suspendat pana dupa decesul celuilalt parinte, datorita sumelor de bani care nu au fost aduse la masa succesorala, fiind trecute cu cateva zile inainte de deces pe numele parintelui supravietuito. Fratele stia ca va primi imputernicire pe conturi si la acest moment nu stiu nimic despre bani. Cred ca are si testament pe bunurile parintelui supravietuitor deci si din apartament el va detine cota majoritara. An inteles ca de fapt el nu poate face nimic pana dupa decesul celuilalt parinte, dar am urmatoarea intrebare; el in numele parintelui supravietuitor care este coproprietar50% , nu ar putea cere evacuarea mea in contextul ca acesta ar dori sa se mute in proprietatea sa? Si in privinta banilor , el nu poate raspunde legal ce a facut cu banii parintelui, chisr daca este in viata si dispune de ei cum vrea? Cu multumiri.
Răspunde
 15-07-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Pentru ca ati furnizat informatii incomplete de la inceput, nu ati primit un raspuns care sa raspunda spetei dvs.
Acum faceti completari si probabil nici acestea nu sunt suficiente ori exacte (spuneti ca doar credeti ca fratele are testament; or acest lucru trebuie verificat).
Va recomand sa cereti o consultatie unui avocat local/notar public, la care sa va prezentati cu toate documentele pe care le detineti si care sa va poata analiza situatia.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-07-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Fratele dvs poate efectua partajul succesoral in instanta, dezbatandu-se astfel succesiunea de pe urma parintelui decedat.

Imobilul in care locuiti va fi atribuit unui mostenitor, cu obligarea acestuia la plata unor sulte aferente cotelor pe care le detin ceilalti mostenitori sau poate fi vandut, iar banii obtinuti vor fi impartiti intre mostenitori, conform cotelor.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-07-2021

Multumesc.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.