|
14-07-2021 |
 | Dr. Ciobu M. Vizitator |
| Buna ziua, Recent, am cumparat niste produse (de la un distribuitor national), in valoare de aproape 1000 lei, care au fost achitati in numerar, adica bani gheata/cash Dupa cateva zile am inapoiat cateva produse (cred ca in valoare de vre-o 50 de lei). Distribuitorul mi-a cerut numele, adresa si nr. de telefon pentru a imi inapoia banii. Am refuzat sa-i eliberez informatiile cerute, mentionand ca nu am platit cu card bancar sau credit card, ci in numerar. Ei la randul lor au refuzat sa-mi inapoieze banii daca nu le dau informatiile cerute. Intre timp ce argumentam cu reprezentatntii de la ghiseul de retururi, un alt reprezentant de-al lor a inspectat produsele inapoiate. A intocmit un mic proces verbal, daca pot sa-i spun asa, ca produsele se calificau pentru ramburs (era inca sigilate) si le-a luat cu el pentru a le pune inapoi in departamentul unde apartineau, pentru re-vanzare, lasand in urma procesul verbal. Nu a bagat de seama argumentul care avea loc intre mine si reprezentantii firmei. Dupa cateva minute am plecat suparat. Bunurile au ramas in posesia distribuitorului. Am contactat compania prin email. Mi-au raspuns. Au confirmat ca au in posesia lor bunurile mele si ca ei sunt justificati in solicitarea datelor cu caracter personal. Mi-au sugerat sa ma deplasez la magazin sa-mi ridic banii. Am atasat majoritatea din continutul emailului primit de la firma cu pricina; "Stimate domn, Va asiguram ca prelucrarea datelor cu caracter personal in regim de confidentialitate este o preocupare constanta a companiei noastre, motiv pentru care am elaborat politici interne, iar angajatii nostri sunt instruiti periodic in acest sens. Astfel, in vederea indeplinirii atributiilor ce le revin, angajatii nostri au fost si sunt in continuare informati cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal in diferite situatii, inclusiv cu ocazia intocmirii diferitelor tipuri de documente. Conform Procedurilor de lucru financiar-contabile cu recomandari privind respectarea normelor GDPR emise la nivelul companiei nostre, la intocmirea facturii de retur sunt necesare si prelucram doar urmatoarele date personale ale clientului: numele, prenumele, adresa si semnatura. Actul de identitate se solicita doar pentru confruntarea datelor (se asigura ca persoana care solicita returul este cea trecuta si in factura) si nu se fac copii ale acestui document. Aceste proceduri interne au fost emise in considerarea prevederilor legale - H.G. nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice privind aplicarea O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale la art. 34 lit. e) se prevede ca printre funcţiile interzise aparatelor de marcat electronice fiscale se numara si înregistrarea returului de marfă. De asemenea, la art. 37 se precizeaza ca: " În cazul returului de marfă utilizatorul întocmeşte un dosar care va cuprinde: a) nota de recepţie şi constatare de diferenţe cod 14-3-1A, întocmită în baza bonului fiscal emis anterior pentru marfa respectivă; b) dispoziţia de plată-încasare către casierie cod 14-4-4; c) factura înregistrată în condiţiile legii." In concluzie, in vederea efectuarii operatiunilor de retur este obligatorie factura de retur. La intocmirea facturii de retur (spre deosebire de bonul fiscal care face dovada achizitionarii marfurilor), conform legislatiei in vigoare, suntem obligati sa prelucram o serie de date cu caracter personal. Datele personale pe care trebuie sa le cuprinda factura fiscala, pentru ca acest document sa poata fi valabil si sa-si produca efectele ca document financiar contabil sunt prevazute tot de legislatia fiscala si acestea sunt cele enumerate mai sus. Avand in vedere cele precizate, prelucrarea datelor dvs. are un temei legal." Personal, nu cunosc si nu cred ca magzinul respectiv este in drept aici. Nu exista absolut nici o justificare legala pentru necesitatea informatiilor cerute. Daca gresesc, poate imi spuneti care este articolul respectiv. Deasemenea, as vrea sa stiu articolul care este calcat de acest magazin, privind drepturile mele de cetatean si consumator. Am cautat pe internet dar google nu prea ma ajuta. Va multumesc, Dr. Ciobu, M. | |
|
|
|
14-07-2021 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Inteleg ca dvs. ati achizitionat bunurile cu bon fiscal, dintr-un magazin cu vanzare cu amanuntul. Ulterior, v-ati prezentat la magazin sa returnati unele produse, insa nu ati obtinut inca banii pentru ca ati refuzat sa furnizati elementele minim necesare intocmirii facturii in rosu (de return/storno) Vanzatorul are dreptate si a indicat baza legala care ii impune sa actioneze in sensul intocmirii facturii in rosu, cu minus. Sa incerc sa va explic, ca sa fiti cu inima impacata: Cand se face o vanzare pe casa de marcat, cu bon fiscal, se inregistreaza un venit. Acest venit este fiscalizat, este purtator de TVA si se declara lunar la fisc in declaratiile 300 si 394. La un retur de marfa (care conduce la scaderea venitului deja inregistrat in contabilitate), se face un NIR (nota de intrare receptie), insa acest NIR nu are valoare financiara, ci doar de gestiune. Adica, nu se storneaza venitul prin NIR. Prin NIR intra ceva in gestiune. De ce si cum a intrat sau reintrat in gestiune arata un alt document. Deci, trebuie ori bon fiscal , ori factura. Una din doua. Insa, bon fiscal nu poate fi intocmit ptr. ca nu exista notiunea de bonuri fiscale pe minus [daca bonul fiscal a fost deja inchis]. Deci, automat si obligatoriu trebuie factura. Care este singurul document care va fi declarat la fisc, ptr. a scadea veniturile (baza impozabila) deja inregistrate ca vanzare. dar nu prin factura va vor fi inapoiati banii, ci prin dispozitia de casierie. Iar pentru ca pe numele dvs. se va emite dispozitia de incasare a sumelor returnate, acest document de casierie are la baza factura. Art 319 pct.20 Cod fiscal prevede ca o factura trebuie in mod obligatoriu sa contina si "denumirea/numele şi adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor". Daca nu le dati numele si adresa pentru a va putea face factura, ii impiedicati sa actioneze conform legii. Nu pot sa emita o factura incompleta ptr. ca ar fi amendati, si nu pot emite o factura pe numele altcuiva, ptr ca ar face un fals. Si nu pot sa nu faca o factura deloc, ptr. ca ar fi, la fel, amendati. Nu ii puteti obliga sa nu respecte legea doar pentru ca dvs. nu doriti sa le furnizati datele. Firma nu va fi in culpa. Si nu este in culpa, nu v-a incalcat niciun drept, nici macar dpdv al Regulamentului GDRP. Va recomand sa va prezentati la unitatea respectiva, sa le dati adresa si numele (nr. de telefon nu e necesar), sa va faca factura de retur si dispozitia de plata ca sa va puteti recupera banii. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
14-07-2021 |
| Multumesc pentru raspunsul detaliat insa nu sunt deloc multumit cu el. Mi-ati dat un raspuns ca si cum ati reprezenta firma ( | |
|
|
|
14-07-2021 |
| Multumesc pentru raspunsul detaliat insa nu sunt deloc multumit cu el. Mi-ati dat un raspuns ca si cum ati reprezenta firma ( | |
|
|
|
14-07-2021 |
|
|
|
14-07-2021 |
| De ce nu se publica mesajul intreg? | |
|
|
|
14-07-2021 |
| Multumesc pentru raspunsul detaliat insa nu sunt deloc multumit cu el. Mi-ati dat un raspuns ca si cum ati reprezenta firma ( :-) ), ceea ce nu consider a fi un raspuns impartial. Art 319 pct.20 al Codului Fiscal este un cod de conduita al merchant'ului, al distribuitorului, al firmei, al institutiei, al producatorului, etc. etc. Nu este aplicabil cetateanului/consumatorului. Exista vre-un cod civil care obliga cetateanul/consumatorul (in sensul de persoana fizica aici – atentie!), sa furnizeze firmei asemenea informatii personale? 1. Daca la achitarea marfei nu mi s-a cerut sa ma identific cu nume, adresa si nr. de telefon, deci aceste criterii nu au constituit o conditie pentru finalizarea tranzactiei, atunci nu vad de ce as fi fortat sa furnizez aceste informatii pentru a-mi recupera banii. Este un drept al meu - conform legii si deasemenea conform politicii interne ale firmei; un drept ce nu trebuie respins. Singurele conditii pt. a imi inapoia banii sunt; (1)bonul fiscal si (2)bunurile care le-am inapoiat exact in aceiasi stare in care le-am primit. 2. Daca nu exista un articol al legii care prevede si obliga cetateanul sa furnizeze asemenea informatii personale inafara institutiilor de stat (organele de control si cele judiciare), eu nu am vad cum firma are dreptate aici! Puteti numi articolul care ma obliga sa furnizez asemenea informatii, referitor la acest caz, pentru ca eu nu am gasit nici unul. Daca nu mi s-a cerut buletinul la timpul achizitionarii produselor (si nu mi s-a cerut sa ma identific la momentul tranzactiei!) si nu exista nici un asemenea articol al legii (si nu cred ca exista!), atunci firma se face vinovata pentru nerespectarea contractului producator/consumator sau vanzator/cumparator, sau cum vreti sa-l numiti. Plus,.. si-au achizitionat bunurile inapoi fara sa ma despagubeasca - indiferent care ar fi motivul. Actiunea firmei se poate califica foarte usor in articolele de hotie/talharie! Multumesc, Dr. Ciobu M. | |
|
|
|
14-07-2021 |
|
| Imi pare rau daca nu m-am facut deplin inteleasa. Am raspuns in detaliu tocmai ca sa intelegeti ca in spatele unui retur de marfa stau mai multe hartii. Firma nu le face doar pentru ca vrea ea, ci pentru ca asa cere legea financiar-contabila. Si nu raspunsul meu va nemultumeste, [care este obiectiv], ci legile care obliga la formularea unui astfel de raspuns. Oricum, asteptati sa va raspunda si alti colegi, sa vedeti si parerea lor personala. Iar Codul fiscal este al Romaniei, nu doar al vanzatorilor/prestatorilor de servicii. Daca nu s-a inteles ca factura este ceruta de lege ca fiind necesara, iar o factura nu poate fi facuta de o firma daca beneficiarul nu intelege sa-si decline identitatea, nu stiu ce argumente sa va mai ofer. Oricum, dvs. sunteti liber sa actionati dupa cum considerati de cuviinta. Eu am incercat sa va ajut ca sa nu va complicati inutil existenta. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
14-07-2021 |
| Parerea mea este ca, daca nu exista un articol al legii care sa ma oblige sa furnizez date cu caracter personal in situatia descrisa de mine, inseamna ca nu sunt obligat sa furnizez asemenea date. Unde-i lege nu-i tocmeala, iar legea respectiva e inexistenta aici. | |
|
|
|
14-07-2021 |
| Av.STARJIL M. a scris pe 14-07-2021: ...am incercat sa va ajut ca sa nu va complicati inutil existenta. sunteti f. dramatica :-), dar apreciez contributia la subiect. | |
|
|
|
14-07-2021 |
|
| Multumesc, insa eu nu apreciez persiflarea facuta in mod gratuit, sub protectia anonimatului. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |